aleksandretta karmi żerdż

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
bono_man
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTA OBROŻNA

aleksandretta karmi żerdż

Post autor: bono_man » ndz lut 01, 2015 09:46

Witam od ok 2 tygodni moja papuga karmi żerdz ,może ktoś miał podobną sytuacje, proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz lut 01, 2015 12:42

Takie karmienie nie jest szkodliwe , więc nie musisz się martwić. Właśnie nadchodzi okres lęgowy dla aleksandrett i stąd takie zachowanie papugi.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
bono_man
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTA OBROŻNA

Post autor: bono_man » śr lut 04, 2015 15:13

Dziekuje bardzo za info zapomniałem dodać że to samiec pozdrawiam

Awatar użytkownika
badiro
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Post autor: badiro » wt mar 17, 2015 21:09

Witam,
Widzę, że kolega ma podobny problem jak ja dlatego postanowiłem się przyłączyć. Nie wiem co robić z tą sytuacją tzn. domyślam się, że najlepiej byłoby nabycie partnerki dla mojego Alexa. Do tej pory hoduję nierozłączki jednak chciałem mieć też większą papugę więc w styczniu nabyłem 3-letniego samca z mał klatką. Ptak wygód nie miał bo przebywał w klatce dla typowo małych ptaków do tego stopnia, że poruszanie się raczej nie było możliwe. Jak twierdził poprzedni właściciel klatka była niemal na okrągło otwarta więc ptak mogł z niej wychodzić kiedy chciał. Ja zakupiłem wcześniej klatkę typu OMEGA III (160x85x56) z myślą o zakupie Aleksandretty. Po zakupie u mnie był w tej małej klatke jeszcze przez 2-tygodnie, żeby sie oswoił z otoczeniem i nabrał pewności siebie. Kłopot zaczął się niemal zaraz jak dostał tą dużą klatkę. Każdorazowo po spożyciu pokarmu karmi żerdź w klatce, którą mu pasuje, a ma ich 3 w niej o średnicy 3cm. Kiwa głową naprzemiennie w prawo, lewo po czym wymiotuje i od razu zjada. Zastanawiam się co można by zrobić w tej sytuacji. Może wymienić patyki na inne, mniejszej średnicy, żeby mu utrudnić to zachowanie lub może innego typu nie drewniane. Już wymyślam bo jest to przyznam uciążliwe. W czasie konsumcji tego co wydala wcześniej z siebie przy okazji rozpryskuje to wszędzie w około. Dodam, że papug poza tym wygląda zdrowo, nie jest osowiały, zjada wszystko z ochotą co przeznaczone dla niego. Jakieś sugestie...?
Pozdrawiam,
badiro

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr mar 18, 2015 13:46

Wymiana żerdzi na nic nie pomoże. Musisz cierpliwie przeczekać ten okres zachowania i wszystko wróci do normy. Możesz też dokupić papudze partnerkę i wtedy wszystko się zmieni. Ptak będzie miał kogo karmić i kim się zajmować.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

moniawb
Ptaki które hoduję: Właśnie przygotowuje się do zakupu :)

Post autor: moniawb » sob lut 13, 2016 10:39

Od 2 dni mój papug zaczął "karmić" wszystko z czym zaczyna się bawić. Wiem, że "masa" którą to robi jeśli jest za długo przechowywana może się psuć i powodować infekcje jednak nie jestem w stanie tego zabrać...
Czy da sie jakoś zapobiec temu zachowaniu?

Papug nie ma ptasiego przyjaciela, ale spędza cały dzień ze mną lub z moim partnerem, zaczepia nas i bawi się z nami.

Eweluna
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Post autor: Eweluna » wt mar 01, 2016 16:38

nie jestem ekspertem, ale może warto byłoby na jakiś czas zabrać te zabawki? słyszałam że papugi mogą traktować zabawki jak partnerów, więc może też jako potomstwo...
mój chłopak ma nimfe która gdy zobaczy gdzieś swoje odbicie to traktuje je jak partnera, zawsze kończy się to złożeniem jajek, dlatego trzeba pilnować żeby nie siadała gdzieś przy szybach i lustrach....

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw mar 10, 2016 11:28

No niestety natury nie da się zmienić, albo trzeba się do tego przyzwyczaić albo dokupić towarzystwo.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”