Budka Lęgowa

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

BoskiBorys
Ptaki które hoduję: NIMFY - SAMIEC I SAMICZKA

Budka Lęgowa

Post autor: BoskiBorys » ndz sty 03, 2016 10:23

Witam! Wczoraj postanowiłem zrobić budkę lęgową bo moje nimfy ciągle nawet i po 2 razy na dzień współżyją razem. Wymiary zrobiłem takie jak zalecali na internecie zalecali inni. Przestawiłem klatkę w stronę budki lęgowej zdjęcie tego wyślę w załączniku. I mam wrażenie że boją się wejść do budki, bo jest tam za Ciemno. Jak mogę je zachęcić aby wybrały tą budkę i złożyły jaja ? Od czasu kiedy zaczęły współżyć zdziczały samiec strasznie mnie dziobie ale dalej wchodzi mi na ramie. Ogólnie jak zachęcić je żeby weszły do tej budki i zniosły jaja ?
Załączniki
Buda.jpg
Budka lęgowa
Buda.jpg (16.79 KiB) Przejrzano 7474 razy

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz sty 03, 2016 10:46

Budka powinna być zawieszona na klatce otworem wejściowym do środla klatki , można też budkę założyć w klatce. To co Ty zrobiłeś z budką to jest błąd , wątpię aby ptaki wiedziały że tam mają zakładać gniazdo.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt sty 05, 2016 16:30

dlaczego nie widze zdjecia ? puste pole <hmmm>

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pt sty 08, 2016 04:59

Al, dodałem zdjęcie do postu BoskiBorys, jeszcze raz.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt sty 08, 2016 18:28

nic dziwnego ze ptaki nie sa zainteresowane budka, bo jest tak jak pisze Wojtek w zlym miejscu, ptaki maja do niej utrudniony dostęp, w budce musi byc ciemno, bo to imitacja dziupli a tam nie ma okien czy oświetlenia

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » ndz sty 17, 2016 01:15

Chyba lepiej byś zrobił gdybyś zmienił klatkę na sporo większą (nie musi być wysoka, tylko bardziej długa) i umieścił tam budkę. Po drugie budka powinna być umieszczona raczej wyżej niż przesiadują.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”