Na wstępie chciałbym się przywitać i prosić o paradę od osób bardziej doświadczonych niż ja (brak doświadczenia).
Nie mogę się zdecydować co do gatunku mojego nowego przyjaciela oraz jego rodzaju. Już trochę przegrzebałem forum i internetach jednak o wiele rzeczy wolę się zapytać konkretnie aby się upewnić oraz czasami brak jest jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania. Od lat zawsze chciałem mieć skrzydlatego przyjaciela lecz dopiero teraz warunki mi sprzyjają. Chciałbym mieć przyjaciela oswojonego towarzyskiego i inteligentnego, upierzenie nie jest ważne wszystkie papugi są dla mnie piękne, papuga dobrze jakby coś potrafiła powiedzieć jednak nie jest to najważniejsze bo chyba wszystkich cech nie da się razem połączyć. Jestem studentem ostatniego roku i mieszkam na stałe w UK. Celuję w raczej duże papugi. Pierwsze co od razu mnie nurtuje to czy mam odpowiednio dużo czasu dla mojego nowego przyjaciela czytałem dużo krytycznych wypowiedzi, które bardzo cenię. Papugi wymagają dużo czasu i tu pytanie pracuję wliczając to studia 8 godzin dziennie myślę tak jak większość ludzi i się zastanawiam czy jest to wystarczająca dla mojego przyjaciela mieszkam z dziewczyną lecz ona też pracuje więc ptak do godziny 16 będzie sam. Styl życia mam domatora więc reszta czasu będzie poświęcona ptakowi. Czy jest to wystarczająco dla gatunku w który celuje ? Jeżeli nie to niestety nic nie zmienię. Jeżeli więc nie to w takim razie tylko emeryci mogą mieć papugi oswojone ?
Kolejna seria pytań

No i kolejne pytanie

Zakupu zamierzam dokonać w następnym roku jak już będę pracował na stałe oraz się odpowiednio przygotuję.
W dalszej dyskusji po wyborze gatunku i rodzaju prosiłbym o sprawdzonych hodowców myślę że z papugami jest tak jak chyba z każdym organizmem żywym liczą się geny a za dobre geny jak za wszystko co dobre trzeba zapłacić. Jestem w stanie zapłacić lecz chciałbym się zapytać jak wybrać najlepszego ojca i matkę pod względem papierowym chodzi mi o wystawy jak się to odbywa i jakich papierów i certyfikaty mam oczekiwać. Czy ma to większe znaczenie ? Myślę iż warto zapłacić więcej i spędzić resztę życia z wspaniałym przyjacielem. Czy nie lepiej poszukać na rynku w UK ?
Ciężko w internecie niestety obeznać się w rynku cenowym ptaków są bardzo różne proszę o medianę cenową ;D
Jak jest z utrzymaniem ile mniej więcej utrzymanie takiego ptaka nigdzie na forum nie widziałem podobnego tematu wiadomo ptak może być chory ale chciałbym się zapytać także o średnią cenową.
Proszę także o dobre lektury, chciałbym się jak najlepiej przygotować na przyjście mojego przyjaciela i jak najbardziej go zrozumieć. Książki mogą być w j.angielskim.
Chyba to wszystkie pytania bardzo proszę o porady ponieważ nigdzie indziej raczej ich nie dostanę. Wiem że dużo napisałem i wielowątkowo jednak proszę o pomoc !
Dziękuję serdecznie i zapraszam do dialogu !