Ara zielonoskrzydła-Jak być dobrym właścielem.

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Lucyfer
Ptaki które hoduję: Niczego

Ara zielonoskrzydła-Jak być dobrym właścielem.

Post autor: Lucyfer » ndz sie 30, 2015 02:28

Cześć,Nazywam się Lucyfer.Mam kilka pytań do posiadaczy Ar. :)
1.Jak to jest z posiadaniem większej ilości Ar?.Przykładowo:3 samice i samiec.
2.Jak Ary reagują na inne zwierzęta?-Koty,Psy,Gryzonie...
3.W jakim stopniu można ufać Arce?.Jeżeli ją wypuszczę zeby sobie polatała,to wróci do mnie,czy pofrunie do tęczowej krainy?
4.Jak to jest z tym rozmnażaniem?-Arki są jak pingwiny?-zakochują się na cale życie?.Nie chce doprowadzić do sytuacji,w której ojciec kryje córke albo syn-matke.Powinienem odseparować Arki jak młode osiągną dojrzałość płciową?
ISTNY DYLEMAT:
Arki są duże,wiec to naturalne,ze potrzebują dużo miejsca.tutaj rodzi sie pewny dylemat:Co zrobić?.Dom czy zewnętrzna klatka.
Myślałem nad wybudowaniem klatki(fachowa nazwa to woilera,ale ja jestem laikiem,wiec używam słowa "klatka".),która by miała ok.1-2h.Co sądzicie o tak dużej klatce?.Jest dobra,czy jest zupełnie odwrotnie?.Temperatura na zewnątrz-Nie zrobi jej krzywdy?.
Zapomniałem o czymś,a mianowicie:
5.Jak Arki tolerują inne rasy?.Moge je trzymać z np.Nifami?.
6.Czy Arki mogą "zapłodnić" inne rasy/gatunki papug?.
Chodzi mi o Arę chloroptera.
Ps:Wysokość klatki 3-5 metrów.

Pierzakowa
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Pierzakowa » ndz sie 30, 2015 18:11

Jesli szukasz fachowych odpowiedzi, zadaj fachowe pytania. Na razie Twoj post wskazuje, z masz braki na poziomie podstawowki. Poguglaj, poczytaj. Zastanow sie nad tym, o co chcesz zapytac oraz nad tym, co napisales.

No i jedno pytanie:
Ile masz lat?

Wazne, bo dziecak nie powinien miec ar, bo to naprawde wymagajace i silne ptaki o trudnym charakterze. Co na to Twoi rodzice?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz sie 30, 2015 18:35

Lucyfer pisze:Wysokość klatki 3-5 metrów.

???
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » ndz sie 30, 2015 19:04

wojtek pisze:
Lucyfer pisze:Wysokość klatki 3-5 metrów.

???

Napisałem to bardzo chaotycznie...
Zatem posiadam działkę,która ma ponad 20 hektarów,wiec to dla mnie nie problem,aby zbudować Arką dużą klatkę.Chciałbym zbudować sam klatkę.Napisałem,ze chciałbym,aby miała ok.1-2hektara(Hektar,czyli kwadrat o wymiarach 10 000m kwadratowych).Wysokość klatki miałaby natomiast od 3 do 5 metrów.Chciałbym poznać wasze zdanie na temat owego pomysłu.

Pierzakowa

Post autor: Pierzakowa » ndz sie 30, 2015 20:20

Sprawa 1: http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/miejsc ... 12375.html

Sprawa 2: Chcesz utopić kilkadziesiąt tysięcy złotych i zabić kilka pięknych ptaków? Jesteś na najlepszej drodze. Jeśli nie, poszukaj informacji o wymaganiach, charakterze, hodowli, o tym, co to jest rasa, gatunek... Google naprawdę nie gryzie. Przeszukaj też to forum, bo temat jakiego szukasz już tu jest. Nie podpowiemy Ci więcej, bo to naprawdę proste. Jeśli nie podołasz tak banalnemu zadaniu to hodowli też nie podołasz.

Do ar może kiedyś dorośniesz, może nie. Na razie jeśli koniecznie chcesz mieć papugi, weź falki, ewentualnie nimfy. Jak każde zwierzę są wymagające, ale nie aż tak. Może Ci się uda jakoś nimi zaopiekować.

Sprawa 3: czepiam się tego, że napisaleś "arką". Budować arkOM wolierę możesz najwyżej łopatą. Woliery łopatom nie zbudujesz arką, no i po co Ci woliera dla łopat?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz sie 30, 2015 20:45

Pierzakowa, uspokój się
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

tw92
Ptaki które hoduję: Żadne

Post autor: tw92 » ndz sie 30, 2015 23:58

Po pisowni przypuszczam, że jesteś laikiem który chce zacząć przygodę z papugami "z grubej rury". Wszyscy tutaj kochamy papugi i chcielibyśmy mieć jak największe, najrzadsze i najpiękniejsze ptaki, niestety jednak w zderzeniu z rzeczywistością wygląda to jednak tak, że należy zacząć od zwyczajnych papużek falistych i stopniowo zagłębiając temat i wiedzę zagłębiać się w coraz to większe i bardziej egzotyczne ptaki.

Masz działkę 20 hektarową, więc musi być to działka rolna.. Nie polecam na roli budować woliery o powierzchni jak to nazwałeś "1-2h" - jest to fizycznie niemożliwe; zacznij od zwyczajnej skromnej lub solidnej, dobrze zaplanowanej woliery ogrodowej i dopiero wtedy zobaczysz czy na pewno jest to przedsięwzięcie Twojego życia. Nie chce Cię urażać, ale jeśli po raz pierwszy masz zamiar zbudować wolierę i od razu chcesz żeby miała powierzchnię 10000-20000 m^2, to tak jakbym ja (technik budowlaniec) wziął się za odbudowę WTC ;).

Radzę trochę utemperować zamiary.
Ps, skrótem "h" oznaczamy wysokość, ewentualnie godzinę. Jeśli mowa natomiast o hektarze, używamy skrótu "ha".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » pn sie 31, 2015 05:47

Moja pisownia miała na celu wpuklić to,ze jestem początkujący.Nigdy nie chciałem mieć największych,najrzadszych i najpiękniejszych papug.Chciałbym papuge,która jest odpowiednia dla mnie.Kolejny spec,który mówi to samo...Faliste-Ara zielonoskrzydła.Różnią się...Nic mi to nie da.Gdzie napisałem,ze to będzie moja pierwsza papuga?.
Dlaczego jest to niemożliwe?.Jezu Chryste...Myślałem,ze duża klatka to ogromny plus.Podjąłem decyzje,ze chce mieć taką i tyle.Teraz pozostaje kwestia,czy jest to dobre dla papug.
Mam wykształcenie oraz umiejętności...Zbudowanie nie stanowi żadnego problemu <lol2>
Co do skrótów...To nie jest dla mnie nowość.Po prostu napisałem tekst na szybko i wklejałem na forum o papugach.
Mała Regresja
Zacznijmy od tego,ze powinieneś napisać jakie masz doświadczenie z Ara zielonoskrzydła.Następnie wnieść trochę informacji poprzez odpowiedzenie mi na pytania,które mnie dręczą.Ewentualnie możesz opisać swoje doświadczenie...etc.-Nie masz żadnego doświadczenia=Nie udzielaj sie.
Z całym szacunkiem,ale napisałeś masę zbędnych rzeczy,które nic nie wnoszą do tematu.
Zacznij od falistych,które nie mają nic wspólnego z Ara zielonoskrzydła-Dobra rada :)
Później napisałeś,ze wybudowanie woilery jest niemożliwe...
Radzę trochę utemperować zamiary-Przygotowania potrwają rok...Wybudowanie klatki,zebranie wiedzy...Zamiary są na swoim miejscu.
Najlepszym rozwiązaniem jest zamknięcie tematu.Dzięki za "pomoc" <ok>
Temat do zamknięcia.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn sie 31, 2015 11:34

1. tak duza woliera - ptak zdziczeje, problem ze złapaniem / czasami trzeba łapac/, nie może przebywać cały rok na zew.można je trzymac na zew. w miesiącach letnich - od jesieni do wiosny co proponujesz ? klatka w domu - dla ptaka który przez pół roku latał swobodnie, zrobisz mu tylko krzywdę
2. nie powinno ich się trzymac z innymi gatunkami ar - bo może dojść do krzyżowek,
3. towarzystwo nimf i innych gatunków wykluczone
4. takiej woliery nie maja nawet najwieksze ogrody ZOO -zima pod ciężarem śniegu, lodu może ulec zawaleniu - woliera cala z metalu na porządnej podmurówce i dosyć głebokim fundamentem aby nic sie nie podkopało a i siatka o małych oczkach aby nie wszedł drapieżnik
5, ary trzymamy w parach w okresie legowym
6.zależy mogą tolerowac ale mogą i atakować, tak samo mogą atakować człowieka - czyli wybrac sobie jedną osobę a inne przepędzać i atakować
7.o kłopotach z połączeniem matki z synem czy córki z ojcem możesz się martwić jak bedziesz miał parę legową / bo nie zawsze ptaki odrebnej płci tworza parke lęgową./ i wyprowadzą młode a młode odrastaja dopiero po kilku latach- czyli to Twój najmniejszy problem
8.jak nie jest " wytresowana' i wykarmiona ręcznie to na 99 % odleci
nigdy nie ufamy ptakom, bo tu dziala instynkt a nie rozum - nie sugeruj sie filmikami w necie, bo co roku sa apele ze ptak zaginał poleciał sobie w sina dal, jedne się znajduja inne nie

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » pn sie 31, 2015 16:51

1.Woliera zewnętrzna,w której znajduje się woilera wewnętrzna-ogrzewana.Arę trzymałbym Baaardzo często w domu-Nie zamykałbym jej w klace,ponieważ dom jest klatką samą w sobie.Klatki które oferują sklepy...Wolałbym zrezygnować Z Ary.Wyczytałem,ze nie można tak przemieszczać Ary,ponieważ jej to szkodzi.Co o tym myślisz?.
2.Jasne jak słonce.
3.Jasne jak słonce.
4.Sprawy techniczne to dla mnie pikuś.Jestem ekspertem,wiec to nie problem.Z urządzeniem klatki byłby większy problem :)
5.Trochę niejasne.Przykładowo:Posiadam 4 samiczki oraz 4 samców.One się same dobiorą,czy muszę interweniować?
6.Mówisz o Arach,tak?.-Można jakoś temu zapobiec?.Będę jedyną osobą,która będzie sie nimi zajmowała.Kupie ich miłość smakołykami <dokuczacz>
7.Niemniej jednak problem jest wciąż bardzo poważny.Chciałbym się wszystkiego dowiedzieć.
8.Jasne jak słonce.
Jeżeli się mylę,to prosiłbym aby mnie naprostowano.
Ps:Może faktycznie przesadziłem...Nie wiem.Jestem ciągle w fazie,w której się uczę.Co myślisz o takiej klatce?.(Chodzi mi o wielkość)
Obrazek

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn sie 31, 2015 17:16

dobra ale zapomnij o bliższych kontaktach z tobą - w dodatku jak nakłonisz ptaki aby wchodziły do takiego ponurego domu, gdzie nie ma nawet okna, to co chcesz mieć dobre jest w krajach śródziemnomorskich a nie u nas/ to na zdj.woliera dla ssaków /
czyli wybuduj woliere przylegającą do domu tak aby ptak mogł sobie spokojnie wyjśc z " papuziego pokoju" czyli pokój przeznaczony i urzdzony tylko dla nich do woliery zew. chcesz mieć młode to ptaki trzymamy w parach - tylko znalezienie zgodnej pary, dobrze wysiadującej jajka i karmiących młode nie jest łatwo

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » pn sie 31, 2015 19:16

Chodziło mi tylko o wielkość klatki.Czy jest "dobra".Nie odpowiada mi takie rozwiązanie.Po prostu nie pasuje do mnie.Musze wszystko sobie przemyśleć.Zastanowić się...
Jedyna opcja,która wchodzi w grę to woliera zewnętrza.Dlaczego?.Przygarnąłem kilka bezdomnych piesków.Dodam jeszcze,ze w przyszłości chciałbym posiadać więcej papug.Takich jak:żako,nimfy,faliste...etc.
Ps:Gdybym ją odwiedzał codziennie,to na pewno byłaby jakaś więź pomiędzy nami.
Ps2:Powoli sobie uświadamiam jakie głupoty pisałem,w dalszym ciągu pisze <Glupek2> <sciana> <lol2>

Pierzakowa

Post autor: Pierzakowa » pn sie 31, 2015 19:43

Są dwie opcje jeśli chodzi o ary:

Papuga - pupil: jedna, karmiona ręcznie, trzymana w domu (nie w klatce w domu, tylko w domu, w stałym kontakcie z człowiekiem, a w klatce jedynie nocująca), bez innych gatunków zwierząt (nie tylko papug). Papuga, która się do Ciebie przywiąże, która będzie Cię traktować jak swojego partnera życiowego, będzie dziobać Twoich bliskich i istnieje ryzyko, że zagłodzi się na śmierć ze smutku lub zrobi sobie krzywdę, jeśli ją zostawisz na dłuższy okres z innym opiekunem.

Hodowla papug: para lub kilka par, wielkie woliery, różne gatunki. Wtedy czytasz tylko wymaganiach pokarmowych i termicznych (budujesz dla papug wielki ogrzewany pawilon na zimę, a nie "wychodek"), inwestujesz w inkubatory i sprzęt do ręcznego karmienia, masz frajdę z tego, że widzisz, jak ptaki się chowają, ale one generalnie mają Cię gdzieś.

Tertium non datur.

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » pn sie 31, 2015 19:57

Opcja nr.2 do mnie bardziej pasuje.Chociaż nie chce ich hodować.Chce mieć kilka par,które będą sobie żyły,a ja będę mógł podziwiać ich piękno

Pierzakowa

Post autor: Pierzakowa » pn sie 31, 2015 20:08

Zatem jeżeli planujesz w przyszłości hodowlę papug, popytaj hodowców. Odwiedź znane w Polsce hodowle dużych papug. Porozmawiaj z hodowcami. Podpytaj jak zaczynali, co trzeba zrobić, by takim hodowcą profesjonalnym zostać. Odpowiedzi udzieliła Ci Al, która jest doświadczonym hodowcą, chociaż ma - mówiąc kolokwialnie - "na składzie" mniejsze papugi. Aczkolwiek jestem przekonana, że większość znanych i cenionych hodowców egzotyki swoją przygodę zaczynało właśnie z falistymi, nimfami czy nierozłączkami. Mimo wszystko nad małymi papugami nieco łatwiej jest zapanować. Żyją też krócej, chociaż kupno papugi obojętnie jakiego gatunku to obowiązek na całe życie.

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » pn sie 31, 2015 20:15

To byłoby najlepsze rozwiązanie.Miałem taki zamiar od początku.Po prostu chce odrobić prace domową.Zbudowanie kilku dużych Woiler-(Urządzenie wnętrza...ittp) zajmie mi ok.12 miesięcy,wiec mam jeszcze sporo czasu.Chciałem się tylko zorientować,czy budując postępuje dobrze,jakie powinna mieć wymiary itp
Ps:Będziecie zachwyceni jak zobaczycie klatki :)
Ucieka mi jedna ważna rzecz:
Chce móc kontrolować ich liczbę.Nie chce żeby doszło do sytuacji,w której mam 30 narodzonych piskląt,z którymi nie mam co zrobić,a one dalej się rozmnażają...

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt wrz 01, 2015 09:00

duże ptaki to nie falki czy nimfy gdzie dasz budke o mnożą się jak " króliki", 1- max 2 legi w sezonie i 1-3 pisklaki jak bardzo dobrze pojdzie, czasami ludzie latami czekaja na przychówek choć spełnili wszystkie wymagania odnośnie warunków, karmienia itd.samo zniesienie jajek nie oznacza ze będa młode, dopiero jak ptak osiagnie w wieku kilku m-cy samodzielnosć to możesz mówić o udanym legu
Kupujesz ptaki młode, które musza dobrac się w pary i trzeba poczekać kilka lat az dorosną
jak do tej pory nigdy nie słyszałam aby ktoś miał taki problem

...Chce móc kontrolować ich liczbę.Nie chce żeby doszło do sytuacji,w której mam 30 narodzonych piskląt,z którymi nie mam co zrobić,a one dalej się rozmnażają..

do tego jeszcze bardzo ale to bardzo daleka droga

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » wt wrz 01, 2015 14:20

Dzięki za pomoc <brawo>

Awatar użytkownika
Lucyfer

Post autor: Lucyfer » wt wrz 01, 2015 23:11

Al, Mam jeszcze kilka pytań.
Chów wsobny-Jak to jest u papug?.Oczywistym jest,ze nie powinno się stosować czegoś takiego.Wcześniej mnie zbyłaś,a informacji na ten temat nie znalazłem.Chodzi mi głównie o to,czy będę mógł rodziców z potomstwem trzymać?-(Chce uniknąć sytuacji,którą opisałem Ci kilka postów wyżej) + będę mógł trzymać rodzeństwo odmiennej płci razem?
__
Chce móc kontrolować ich liczbę-Jeżeli chodzi o ten temat,to znalazłem znacznie więcej informacji.Wyczytałem,ze wystarczy zabrać jaka i podrzucić np.kurze. albo można przegotować jajka i odstawić ma miejsce.

Pisząc wcześniejsze pytania oraz te miałem na myśli zarówno zielonoskrzydłą jak i inne gatunki(np.Falistą).Chyba zacznę zabawę od falistych,ponieważ brakuje mi doświadczenia,a sama teoria sprawia,ze brakuje mi pewności siebie.Odwiedziłem dzisiaj hodowce,który hodował/hoduje kilka rodzajów papug.Pogadaliśmy...wypiliśmy kawkę i tyle.Pan hodowca wyjaśnił mi,ze może mnie nauczyć wszystkiego co umożliwi mi abym mógł posiadać zielonoskrzydłą(Wiedza która pozwoli mi sie zajmować ptakiem),ale doradził mi na początek faliste.Polubiłem hodowce,wiec dostosowałem się do jego rady.Hodowca powiedział,ze jak wytrzymam rok i nadal będę taki chętny,to mam przyjechać po arę.
Ps:Wziął mnie za świra jak usłyszał,ze chce wybudować tak duża klatkę.Są też plusy:Jak wybuduje klatki,to ma przyjechać do mnie na kawę.Chciałby zobaczyć klatki-Od razu zostaną ocenione przez fachowca + przywiezie mi ptaszki.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr wrz 02, 2015 09:04

wiesz nie ma czegoś takiego jak ptak na probe czy naukę hodowli,l w dodatku hodowla falistych a hodowla ar to zupełnie inna bajka
rodziców nie trzymamy z dziecmi bo gdy ptak dorosnie to nie wie co ojciec, co brat czy matka,- faliste, nimfy, nierozłaczki czyli ogólnie ptaki trzymane w stadach
Inne gatunki zazwyczaj sa agresywne w stosunku do młodych gdy te stają się samodzielne i trzeba je oddzielić

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"ARY"”