Moja nimfia rodzinka :)

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
ashley2020
Ptaki które hoduję: Dwie papugi faliste: Żabciu i Izunia.
Trzy nimfy: Róża, Kuba i Ciapcia :)

Moja nimfia rodzinka :)

Post autor: ashley2020 » czw kwie 10, 2014 07:42

Przedstawiam Wam moją nimfią rodzinkę :)
lutino - mamuśka Róża
dziki szaraczek - tatusiek Kuba
perełka - Ciapek, Ciapcia

Ciapek ma koślawą nóżkę, ale w niczym mu to nie przeszkadza. Tatusiek od 3go tygodnia dzielnie go karmił i pokazywał jak latać i co można robić w pokoju. Aktualnie Ciapek/Ciapcia (prawdopodobnie jest to samiczka) w niczym nie ma problemu:) Tam gdzie rodzice tam i on :)

Obrazek

Obrazek

klakier
Ptaki które hoduję: pies, kot

Post autor: klakier » śr maja 07, 2014 00:04

Cieszę się, że małe świetnie sobie radzi mimo uszkodzonej nóżki. Ślicznie się prezentują :)

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » czw maja 15, 2014 16:09

A powiedz, czemu ten pisklak ma uszkodzoną nożkę? Czy była ta nóżka od urodzenia koślawa, czy stało się to podczas odchowu?
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
ashley2020

Post autor: ashley2020 » pt maja 16, 2014 10:07

klakier dziękuje :)

El Gdy paputka miała dwa tygodnie zauważyłam, że ma koślawą nóżkę ...od razu wzięłam ją do weterynarza ... na rtg okazało się, że wapno nie równo się układa w kościach i Pani doktor zdiagnozowała chorobę metaboliczną. Ogólnie mi mówiła, że prawdopodobnie ptaszek nie będzie latał, chodził i trzeba będzie uśpić. Zaleciła jajko, witaminy i wapno w syropie. Po dwóch miesiącach śmigał, przestrzeń w pokoju dostosowaliśmy do niego, by jedzenie miał na prostej klatce, dziury zakryte gazetami itp. Ciapcia ma się teraz dobrze i aktualnie ma 9 miesięcy :)

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » pt maja 16, 2014 18:25

W porządku rozumiem. Po prostu myślałem, że to źle dobrane geny, że twoja para jest w jakiś sposób spokrewniona :)
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pt maja 16, 2014 22:57

Nie chcę wchodzić w kompetencje pani weterynarz i wniosków z prześwietlenia, ale takie urazy zazwyczaj nastepują gdy pisklak po wylęgu przebywa na podłożu zbyt śliskim.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz maja 18, 2014 10:27

Czy prześwietlenie pokazuje jak rozkłada się wapno ? na zdjeciu wygląda to na typowe rozjechanie nóżek, które można korygować we wczesnym wieku, zamiast przeswietlenia lepsze by było spętanie nóg tak aby wróciły do normalnej pozycji, teraz niestety jest na to za póżno

Awatar użytkownika
ashley2020

Post autor: ashley2020 » pn maja 19, 2014 15:25

JC Ja sprawdzałam opnie o Pani doktor tuż przed wizytą i wszystkie miała dobre, więc do niej poszłam ... niestety doradziła tak jak doradziła ..pamiętam, jak mówiła o tym, że lepiej nie korygować nóżek samemu ..:/ Papugi w budce miały trociny ..teraz też uważam, że wet źle mi doradził:(

Al wydrukowanego rtg nie mam, ale na komputerze by badaniu było widać, że przy nasadach kości wapna jest mniej, w kostkach są dziury a najwięcej wapna było w dziwnych miejscach ... :(

Awatar użytkownika
ashley2020

Post autor: ashley2020 » śr sty 28, 2015 13:41

Dzisiaj poprzeszkadzałam moim nimfom w drzemce. Ciapcia uwielbia spać na firance :) gdyby spała do góry nogami to bym miała papugę-nietoperza <Glupek2>

Obrazek

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » sob sty 31, 2015 12:12

No ciekawe, że jest jej tak wygodnie <hahaha>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”