Czym myć podłogę i meble przy papugach?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Jill
Ptaki które hoduję: nimfy, gęsi

Czym myć podłogę i meble przy papugach?

Post autor: Jill » sob gru 20, 2014 20:01

Witajcie,

Nurtuje mnie, czym mogłabym umyć podłogę (i meble drewniane, niemalowane) SKUTECZNIE,
tzn. usuwając niechciane stworzonka - bakterie i zarazki oraz ślady po umytych kupkach (roztarte białe place widoczne pod ostrzejsze słońce).
Do tej pory myłam szarym mydłem, żeby nimfy chodząc po podłodze i biorąc do dziobów co popadnie, nie przytruły się chemią np. z środków do mycia podłóg czy chroniących drewno. Nie mogę używać sody (to znaczy nie często), mam drewnianą, polakierowaną podłogę i częstsze kontakty z sodą źle wpływają na nią (już się o tym przekonałam).

Znacie jakiś środek nieszkodliwy dla ptaków albo jakiś ekologiczny sposób na umycie podłogi i mebli, który dokładnie wyczyści, zabije bakterie i inne ustrojstwa, i nie pozostawi śladów po papuzich odchodach?

A tak, jeszcze jedno, wie ktoś może w czym wyprać bawełniane frędzelki z zabawki? Mam taką pierwszy raz i pasowało by ją wyprać, a pojęcia nie mam, czy zwyczajny proszek może być?
W końcu firanki prane są w proszku, a papugi ciągle się nimi bawią i nic im nie jest :)

Z góry dziękuję:)
A pióra papug o różnej barwie
Są niby kwiaty, których ktoś narwie.

wielebny67
Ptaki które hoduję: Żako Nimfy

Post autor: wielebny67 » pn gru 22, 2014 13:41

Osobiście myje podłogę czym popadnie, moje żako to nielot i drepcze po niej cały czas :-) i jakoś nie zauważyłem problemów nawet jak miałem dużego chorego psa mylem ją domestosem o dość dużym stężeniu i papugi zdrowe oczywiście nie wypuszczam zaraz po myciu

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn gru 22, 2014 16:10

Ocet, zwykly bialy ocet do wody

Jill

Post autor: Jill » pn gru 22, 2014 20:11

Octu do mycia podłogi jeszcze nie próbowałam, ale już sobie wyobrażam, jak to śmierdzi :)
Ok, dzięki Al:)

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » pn gru 22, 2014 21:01

Moja Mama, też stosowała zawsze ocet z wodą do mycia parkietu (ptaków nie miała :)).

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt gru 23, 2014 10:13

Smierdzi ale o wiele mniej jak domestos, ale szybko zapach znika i w dodatku nie jest szkodliwy dla ptaków jak te wszystkie chemiczne odkażacze

Jill

Post autor: Jill » wt gru 23, 2014 17:25

Dzisiaj rano umyłam pdłogę octem z wodą i jetesm zadowolona :) Chyba zrezygnuję całkowicie z płynów do podłóg.

Awatar użytkownika
Etna

Post autor: Etna » wt gru 23, 2014 18:56

Mama, zawsze mówiła, że parkiet się bardziej błyszczy. Na 100% nie jest szkodliwe, to chyba stara metoda "babcina", kiedyś nie było płynów do mycia.
Dobrze, że jesteś zadowolona :)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt gru 23, 2014 19:20

jest ocet jabłkowy, śmierdzi trochę ładniej <wysmiewacz>
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » śr gru 24, 2014 08:48

Myślę że nie można popadać w paranoje i zaprzestać używania płynów do mycia czyli detergentów.W końcu one też posiadają badania w kwestii toksyczności szczególnie te stykające się z pośrednio z żywnością itp. Ja myję przy moich luzem latających zbójach podłogi płynem do mycia z mydłem marsylskim i świetnie schodzą wszystkie niespodzianki...

Awatar użytkownika
Etna

Post autor: Etna » śr gru 24, 2014 19:10

pysia34 faktycznie, przecież po podłodze mogą raczkować małe dzieci i te płyny nie mogą być niebezpieczne.

katarzyna05
Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty

Post autor: katarzyna05 » ndz sty 04, 2015 22:51

Myślę że sam płyn po wyschnięciu całkowitym nie będzie niebezpieczny dla zwierząt, chyba że będą chodziły i lizały całą podłogę, ale po co :roll:
Ważne jest aby w czasie mycia wynieść papugi z pomieszczenia, bo opary są szkodliwe, później wywietrzyć i jak już nie będzie tego silnego zapachu to bez obaw papugi mogą biegać po podłodze.

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn sty 05, 2015 08:46

Czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz Katarzyno?
Ludzie nie popadajmy w paranoje! Woda z kranu się nie nadaje -chociaż jest zdatna do picia, płyny do podłogi mają toksyczne opary? Ludzie nie dajcie się zwariować.... Ber przesady a gdzie głos rozsądku i logiczne myślenie ?

katarzyna05

Post autor: katarzyna05 » pn sty 05, 2015 16:19

pysia- tak opary przy myciu podłogi domestosem według mnie i weta do którego chodzę mogą zaszkodzić papugą, które to jak wiadomo mają wrażliwy układ oddechowy, ja sama ledwo wytrzymuję w łazience po polaniu domestosem, może Ty Pysia nie używałas nigdy domestosa ?? i nie wiesz jaki ma zapach podczas stosowania.
Ja używam go do mycia, ale nigdy napewno nie pozwolę przebywac moim psom czy ptakom w pomieszczeniu bezpośrednio po jego użyciu!
Co do wody z kranu... to nie wiem co to za porównanie?? Akurat ja podaje moim ptakom wodę z kranu, czasem przepuszczam ją przez filtr brita, ale to czasami.
Wydaje mi sie że moje myślenie jest bardzo logiczne, i w moich działaniach POZA ROZSĄDKIEM, nie ma żadnej przesady. Tak uważam i swoje zdanie wyraziłam tak samo jak Ty, a każdy inny i tak postąpi zgodnie ze swoim przekonaniem.

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn sty 05, 2015 18:00

Droga Kasieńko to informuję Cię, że używasz płynu niezgodnie z jego przeznaczeniem.... Nie nie używam Domestosa do mycia podłóg jest wiele płynów do mycia powierzchni zgodnie z przeznaczeniem i nie zamierzam używać niczego co jest toksyczne. Może nie mam aż tak brudnych podłóg ;) Poza tym Kasiu nie pisałaś o Domestosie a o toksycznych oparach płynu ogółem.

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn sty 05, 2015 21:46

Domestosem podloge? Kurde co na to panele? :p wyzarte chyba hehe
U nas podloge myjemy normalnie plynem do mycia podlog bodajze ajax czy jakos tak dodatkowo panele sidoluksem raz w miesiacu. Nie ma zadnych oparow moje papugi zyja i maja sie swietnie :)

katarzyna05

Post autor: katarzyna05 » pn sty 05, 2015 23:00

W celu odkażenia podłogi, myślę że o tym był temat :
Jill pisze:Nurtuje mnie, czym mogłabym umyć podłogę (i meble drewniane, niemalowane) SKUTECZNIE,
tzn. usuwając niechciane stworzonka - bakterie i zarazki

Ja też na co dzień stosuję ajax do podłogi, ALE piszemy o myciu podłogi czy o umyciu jej w celu odkażenia?, dla mnie o tym był właśnie temat, pisząc o domestosie piszę właśnie o ODKAŻANIU, i w tym celu stosuję domestos a nie zwykły pachnący kwiatkami płyn do podłogi!!
Miałam sytuacje że po zakupie nowych papug u moich szczurów które swego czasu jeszcze miałam pojawiły sie na skórze pasożyty, przeszliśmy odrobaczanie stworzonek, a w celu odkażenia podłogi wetka zaleciła dokładne umycie jej domestosem, z koniecznością wyniesienia na ten czas zwierzaków.
I Pysiu wiem że jestes specjalistką od wszystkiego prawie, pewnie tez i od odkażania, ale nie pisałabym w temacie bez jakiejkolwiek wiedzy o tym, poza tym chyba nikt nie pytałby się o zwykłe mycie podłogi, bo po co ten temat?? Chyba nie o pielęgnacji parkietów?
Dla uściślenia poprzedniego postu - pisząc o oparach chodziło mi tylko i wyłącznie o domestos.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt sty 06, 2015 00:29

Przepraszam za tego posta ale nie mogłam się powstrzymać <dokuczacz>

Śledzę tak ten temat i oczom własnym nie dowierzam...
katarzyna05, widzę że jesteś z Warszawy, ten wet. do którego chodzisz to może mieści się przy ul. Poli Gojawiczyńskiej? Byłam tam kiedyś po coś do dezynfekcji klatki, a usłyszałam że mam ją zdezynfekować domestosem albo opalić nad gazem (dodam tylko że klatka jest duża, tak że ja się w niej zmieszczę <Glupek2> )
Ludzie o jakim dezynfekowaniu wy mówicie ?? Mieszkanie to nie sala operacyjna. Podstawowa zasada: jest papuga, nie ma sterylnych warunków.
Jeśli już jesteśmy przy dezynfekcji to mogę polecić "sekusept"- środek stosowany do odkażania niektórych sprzętów medycznych. A ja używam wody z płynem do podług z dodatkiem octu.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt sty 06, 2015 05:49

A ja polecam Virkon Proszę sobie o tym środku poczytać.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt sty 06, 2015 10:09

W domu używam wielu odkażalników ale przez myśl mi nie przeszło żeby stosować do odkażania czegoś co się styka z ludźmi (mój tyłek nie styka się z klozetem mytym domestosem a jedynie z deską tak na marginesie ) toksycznych środków. Tak jak Misia polecam odkażalniki medyczne których jest cała w zróżnicowanej cenie. W zasadzie nie trzymam i nie zamierzam trzymać niczego w sterylnych warunkach, jednak takie odkażalniki u mnie mają szerokie zastosowanie.Są w szerokim zastosowaniu od mydła do mycia rak , co jest szczególnie przydatne gdy chorują mi kury pawie itp do odkażania powierzchni medycznych-np. misek co jakiś czas, do mycia podłóg i dużych powierzchni. Polecam zapoznać się z całą gamą takich produktów bo w domu są często potrzebne. Na skórę nie stosuje alkoholowych bo skóra po kilku użyciach robi się jak u 90 letniej staruszki, za to świetnie sprawdzają się do misek czy zlewu. W codziennym użyciu mam Rapidol, F10SC, incidue, esept i kilka innych. Nie szaleje z nimi, ale z uwagi na różnorodne zwierzęta są u mnie używane z różną częstotliwością. Przy chorobach któregoś zwierzęcia często , a potem sporadycznie ale zawsze jak trzeba to są pod ręką. I w życiu mi do głowy nie przyszło dezynfekowanie czegokolwiek środkami toksycznymi nie przeznaczonymi do tego właśnie. Kasieńko nie znam się na wszystkim ale mając wiele zwierząt i dbając o nie miałam już wiele do czynienia z chorobami wirusowymi, bakteryjnymi a i grzybice są na porządku dziennym, jak się trochę więcej widzi niż czubek własnego nosa. Z racji diagnostyki wiem co się dzieje i przyznaję że wiem więcej niż przeciętny trzymacz i hodowca. W środowisku ci którzy uważali ze przesadzam, że nie ma tak powszechnych wirusów itp teraz albo polikwidowali hodowle albo borykają się z wirusami w które tak bardzo nie wierzyli stukając się w głowę kiedy uprzedzałam że taka rotacja musi się zemścić. A weta Kasieńko z pewnością bym zmieniła....

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”