Pasożyty na zielonkach podawanych papugom

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Pasożyty na zielonkach podawanych papugom

Post autor: rozi » wt lip 31, 2007 21:57

Dajemy ptakom różne chwasty, i bardzo dobrze, ale jest jeden problem. Razem z dziko rosnącymi roślinami możemy przynieść stworzeniom pasożyty. Hodowcy odrobaczają ptaki profilaktycznie, więc nie mają kłopotu, natomiast opiekunowie domowych pupili powinni wziąć to pod uwagę i albo też odrobaczać profilaktycznie, albo przynajmniej obserwować bacznie swoje ptaki w trakcie i po sezonie chwastowym. Pamiętajmy też, żeby porządnie myć to, co przynosimy z ogrodu czy pola - zieleniny, gałązki, żerdzie, wszystko.

Może ktoś kompetentny opisałby nam objawy charakterystyczne dla zarażonej pasożytami ptaszyny?
Ostatnio zmieniony czw maja 07, 2009 04:31 przez rozi, łącznie zmieniany 1 raz.
everybody's someone

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr sie 01, 2007 19:13

Ja swoim paputką przynosze "zielsko"po spacerze z pieskiem.I na ich szczęśćie zaraz na samym początku tego zbierania któregoś dnia jakaś niewidzialna na pierwszy rzut oka zaraza tak mnie pogryzła w dłonie że całe zielsko cisnełam w kosz.Ale po nastęnym spacerze wszystkie gałązki,rumianki i co tam jeszcze, dokładnie otrzepuje na spacerze, w domu pod wrzątek i pod zimną wode i dopiero po takiej "kuracji"wodnej podaje paputką i mam nadzieje,że żadna zaraza ich nie dopadnie,bo już nigdy bym im nic nie podała z pola.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » pt sie 03, 2007 09:39

rozi, jakiego rodzaju pasożyty masz na myśli i z jakich to niby chwastów ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”