żywienie mnichy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

żywienie mnichy

Post autor: Etna » śr lis 19, 2014 20:08

Widziałam specjalne mieszanki do gotowania, tam były różne ziarna i rośliny strączkowe, które wymagają moczenia lub obróbki termicznej http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=431
W sklepie u p.Justyny, właśnie przy opisie tej mieszanki, jest zaznaczone: "namaczanie lub gotowanie powoduje, że zboża stają się bardziej strawne i miększe przez co są chętnie jedzone przez ptaki."

Moim zdaniem, ziarno suche, jest w sanie "uśpienia", jak namoczysz, to zaczyna "żyć".
Wszędzie opisują, że takie ziarno moczone, jest lekkostrawne, ma więcej witamin (podobnie, jak kiełki).
Oczywiście, mieszanka powinna być bez tych dodatków - granulatów.

Gotowane warzywa, nie mają już tylu witamin, gdyby ptak nie jadł surowych, to można próbować z gotowanymi - albo, tak dla urozmaicenia.

Awatar użytkownika
seti
Ptaki które hoduję: rudosterka hypoxantha

Post autor: seti » czw lis 20, 2014 05:27

To ciekawe z tym żywieniem z zoo, bo mój paput od dłuższego czasu sam wprowadził taki system. jako podstawa: przez cały dzień chce jeść tylko "wilgotny" pokarm (mieszanka do kiełkowania od Justyny plus skiełkowany nadmiar słonecznika z karmy, owoce i warzywa) a na suchą mieszankę decyduje się tylko wieczorem przed spaniem...
pomijam inne niezbędne dodatki do diety, ale jako zasada coś może w tym jest: mokre rano, suche wieczorem <smile> widać ten sposób sprawdza się nie tylko w zoo <wink>

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » czw lis 20, 2014 09:05

Widać, że Twój paput, wie co dobre :)

Kubuśśś
Ptaki które hoduję: Mnicha Nizinna

Post autor: Kubuśśś » sob lis 22, 2014 18:34

Chciałam zapytać jakie zioła można podawać mnichom? Mieszkam w Warszawie i nie bardzo wiem gdzie mogłabym zerwać bezpieczne rośliny. Po za tym teraz zima. Tak więc czytałam,że falistym można podawać,natkę,bazylię,melisę,rzeżuchę,miętę,koperek ale czy mnichom również? A jeżeli nie to jakie zioła bądź inną zieleninę mogę podawać bez obaw?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz lis 23, 2014 04:08

Wszystkim gatunkom papug, bez wyjątku, można podawać taką samą zieleninę. Z natką pietruszki uważaj. Jest moczopędna.
viewtopic.php?f=150&t=638&p=5603#p5603
Kubuśśś pisze:..... nie bardzo wiem gdzie mogłabym zerwać bezpieczne rośliny. Po za tym teraz zima.........

Możesz je mieć i to bez wychodzenia z domu <luzik>
Wystarczy że poczytasz a następnie zastosujesz na własnym parapecie
viewtopic.php?f=150&t=1034 - 3 str lektury
Zapoznaj się z tematami viewforum.php?f=150

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » wt lis 25, 2014 11:22

Kupiłam wczoraj taką sałatę zasadzoną w doniczkę,są tam trzy rodzaje zasadzone razem. Dałam Kubie kawałek bardzo mu smakowało,ale teraz czytam, że sałaty lepiej nie dawać. To co mogę mu dawać w zamian bo widzę,że listki bardzo mu smakują. Bardzo się cieszę że lubi nowe rzeczy,wcześniej nic takiego nie dostawał. Czy liście szpinaku mogą być? I rozumiem,że żadna sałata się nie nadaje? Czy może da radę samemu wyhodować w domu?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt lis 25, 2014 15:07

Kubuśśś, usiłuję Ci pomóc, a widzę że tracę tylko czas bo wciąż pytasz o to samo :/
Podsyłam linki do tematów gdzie sprawy były juz poruszane i nie ma sensu wałkować wciąż tego samego . Chocby tu viewtopic.php?f=150&t=948&p=55425#p55425 czy temat o roślinach które samemu można wyhodować w domu viewtopic.php?f=150&t=1034
Wykaż choć odrobinę dobrej woli i poczytaj dział o żywieniu papug.
A co do sałaty, to można podawać ale raczej tę z własnego ogrodu. Przynajmniej ptak nie będzie jadł chemii jaka jest zawarta w przemysłowej uprawie czy choćby pędzona w doniczkach.. Sałata wogóle ma znikomą wartość odżywczą.
O szpinaku dowiesz się czytając jeden z powyższych linków.

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » pn gru 15, 2014 10:51

Czy możliwe jest,że ptak po zjedzeniu papryki załatwi się na czerwono? Kurcze wcześniej nie zwróciłam uwagi,wydawało mi się że robi normalnie. A może też robił tylko nie zauważyłam? Nie wiem czy powinnam się martwić. Nie wygląda to na krew ale jest lekko czerwonkawe. Może panikuję nie nie potrzebnie ale zaczynam się bać. Czy powinnam się martwić? Mogę wstawić zdjęcie jeżeli trzeba. Kuba zachowuje się normalnie,bawi się,wychodzi z klatki,krzyczy jak zawsze. Wczoraj pierwszy raz się kąpał i baardzo mu się podobało. Żadnych niepokojących sygnałów nie było. Czy to może być coś poważnego?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn gru 15, 2014 15:49

to papryka zabarwiła odchody
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla Mniszek”