rudosterki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

rudosterki

Post autor: Michallip » pt lip 20, 2007 21:38

Witam! Niedawno zakupiłem pare rudosterek brązowouchych. Ptaszki mimo, że są niewiele większe od nierozłączki są bardzo milutkie i ciekawie się zachowują. Mam jednak pytanie. Z tego co znalazłem w necie papuzki te powinny byc całe zielone. U mnie natomiast jedna ma raczej odcien brązowo-oliwkowy (fotka nizej) Czy to juz mutacja barwna?
Obrazek
Obrazek

Druga spraw polega na tym, że rudosterki nocują w budce. Nie byłoby w tym nic dziengo gdyby nie fakt, że prawie całą noc w niej drapią, tuptają itp. Czasem aż w nocy się przebudzą bo dźwięki są naprawdę głośne. Budki raczej nie będę im zdejmować, ale cały zapas trocin, który w niej umieściłem aby nieco wyciszyć dzwięki został "eksmitowany" w przeciągu kilkunastu minut od włożenia. Pytanie: Czy Wasze rudosterki tez tak hałasują w nocy?
Ptaszki to parka, która dobrła się z grupy kilku osobników. Mają około 1,5 roku.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob lip 21, 2007 18:31

Zrób dokładne zdjęcia i opisz bardzo dokładnie ich ubarwienie, bo to mogą być ptaki róznych gatunków lub mieszańce.

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » ndz lip 22, 2007 00:02

Dla mnie to one i tak są piękne i chyba nawet dobrze, że różnią się ubarwieniem - przynajmniej można je rozróżnić :-) Postaram się zrobić kilka fotek jutro ale papugi są straszeni szybkie :-D
www.moje-papugi.pl

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » ndz lip 22, 2007 20:48

JC, ponizej nowe fotki chociaz na tych umieszczonych wczesniej róznica w ubarwienu papug jest również dobrze widoczna. Przepraszam, ale poki co lepszych nie moge zrobić obie rudosterki są jeszcze płochliwe i trochę nerwowe. Obe papugi mają brązowe plamki w oklicach otworów usznych, łuskowanie głowy i piersi u obu osobników jest identyczne. Również czerwono-brunatna plama, która biegnie u dołu piesi, przez brzuch aż do nóg ma również identyczne zabarwienie u obu ptaków. U obu ptaków zakończenie skrzydeł ma ciemno niebieski odcień (końce lotek). Jedyna róznica, która rzuca się w oczy to inna barwa na grzbiecie (od głwy do końca ogona). Jedna papuga jest butelkowo zielona, druga raczej oliwkowa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz lip 22, 2007 22:00

Fotki muszą być wykonane w słonecznym świetle, sztuczne zmienia barwy. Ważne jest też spód ciała, ogon. Rózniece między gatunkami tkwią w minimalnych szczegółach, a są jeszcze pogatunki.

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » czw sie 09, 2007 21:27

JC - ponizej zdjęcie rudosterek, które udało mi się wykonać dzisiaj. Porownując fotkę z rzeczywistością barwy raczej nie zostały mocno zniekształcone przez oświetlenie/aparat. Mam zatem pytanie - czy moje rudosterki to dwie odmiany barwne czy też może różne (pod)gatunki. Jedna jest wyraźnie zielona (z wierzchu) druga bardziej oliwkowa (zdj. powyzej).

pozdrawiam
Obrazek
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » czw sie 09, 2007 22:05

Obie wyglądają na brązowouche. Niby ten gatunek ma 2 podgatunki ale odcień zieleni maja ten sam? Całkiem możliwe, że to mutacja. Jednak dopiero po wyglądzie ich młodych można by to stwierdzić.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » czw sie 09, 2007 22:43

U tej rudosterki (brązowouchej) podawane jest istnienie mutacji o nazwie "oliwkowa".
Nic nie wiem o dziedziczeniu.
Po wyglądzie ich młodych też nie zawsze sie da stwierdzić( np .wykluczyć mutację) ,gdyż jeżeli byłaby to mutacja recesywna to młode będą bez mutacji . Gdyby to była dominująca a papuga jednofaktorowym mutantem to też wśród młodych może nie być mutacji.
Ciekawe to bardzo bo pappugi wyglądają inaczej.
Jedyna droga do stwierdzenia mutacji to krzyżowanie , odchów młodych i.....odrobina szczęścia że wśród młodych będą "oliwkowe" , ale jeżeli nie to trzebaby dalej próboiwać krzyżować młodego np. z rodzicem mutacyjnym. Pozdrawiam
Ps. Michał wiesz cos może o rodzicach tego oliwkowego , masz kontakt z poprzednim włascicielem?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » czw sie 09, 2007 22:53

Jeśli by wszystkie młode były jasno zielone to by było wiadomo, że to mutacja [recesywna], gorzej gdyby młode wyszły pośrednie, wtedy można by przypuszczać że to bastardy lub rodzic był oliwkowy dominujacy, jeszcze jest mozliwość że to cynamonowy więc najczęściej gen ulokowany na chromosomie płciowym :lol:
Taka to jest fajna zabawa z mutacjami, dlatego tak fascynujaca :lol: :shock: :lol:

Diana
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Diana » sob sie 25, 2007 20:29

witam :-) mam mieć we wrześniu rudosterke lepide, widziałam zdjęcia małych,są po prostu śliczne, ale jak rozpoznać ,który to chłopak, a która dziewczyna ,dla mnie to czarna magia,w krótkim czasie chcę dokupić do pary drugą rudosterke i co będzie jak będą dwie dziewczyny? (albo odwrotnie) pomóżcie!!!, bo hodowca od którego kupuję powiedział ,że nie można rozpoznać w wieku pięciu miesięcy............

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » sob sie 25, 2007 20:45

W wieku 5 lat też nie można - tylko badanie endoskopowe lub DNA.

Lukasz
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Lukasz » pn sie 27, 2007 13:52

witam mam pytanie ktore z papug moga przebywac same bez partnera ???

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn sie 27, 2007 14:01

Papuga ręcznie karmiona często nie toleruje ptasiego towarzystwa. Wtedy jej jest potzrebne ludzkie towarzystwo non stop - niestety mało który człowiek jest jej w stanie to zapewnić.

Wszystkie gatunki papug są stworami stadnymi i towarzystwo jest im niezbędne do zycia. Samotne robią się apatyczne, smutne i bardzo cierpią.

Pozdrawiam
Iwona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Rudosterek”