Nimfa w mieszkaniu studenckim

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Karollo
Ptaki które hoduję: BRAK

Nimfa w mieszkaniu studenckim

Post autor: Karollo » ndz sie 31, 2014 10:40

Witam.
Planuję sobie kupić papugę nimfę. Jeżeli chodzi o opieke i dbanie o nią z mojej strony nie będzie najmniejszego problemu, miałem już psa, za którego byłem odpowiedzialny więc ptak mam nadzieję będzie w dobrych rękach. Poza tym znajomi też mają papugę nimfę, więc w razie jakichkolwiek kłopotów na pewno mi doradzą i pomogą. Jednak problem leży w tym, że aktualnie studiuję, a co za tym idzie w ciągu kilku nadchodzących lat z pewnością będę się przeprowadzał co najmniej dwa razy. Poza tym mieszkam z 2 osobami też studiującymi więc przez mieszkania w ciągu tygodnia przewija się sporo osób. Nie mówie tu oczywiście o jakiś całonocnych imprezach. Jak się ma do tego papuga, czy przeprowadzka raz na rok-dwa będzie dla niej bardzo bolesna, czy będzie szczęsliwa w takim otoczeniu. Dodam, że mieszkam sam w 2-osobowym pokoju, ale niestety jest on łącznikiem pomiędzy resztą mieszkania a kuchnią ( są u mnie schody na dół do kuchni)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » ndz sie 31, 2014 11:33

No wydaje mi się, że nie bardzo, bo papuga by musiała być stale w klatce, pokój jak piszesz jest przejściowy i stale ktoś do kuchni przechodzi, może być trudno upilnować , żeby ją ktoś nie wypuścił.

Karollo

Post autor: Karollo » ndz sie 31, 2014 11:42

Jeżeli o to chodzi, to teraz jestem na 3 roku i nie mam tak dużo zajęć, mieszkanie jest 5min od uczlni, więc będe w domu często i papuga będzie wychodziła. Drzwi są zamykane na klucz, więc w trakcie wypuszczania będę zamykał, jakoś się dogadamy. Chodziło mi raczej o to, czy papuga woli mieć jednego właściciela, czy większa ilość domowników jej nie przeszkadza. I czy bardzo sie przyzwyczaja do otoczenia.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » ndz sie 31, 2014 13:11

Papugi często sobie same wybierają właściciela i jak będzie tam stale przebywało dużo osób, to może sobie wybrać kogoś innego.

Karollo

Post autor: Karollo » ndz sie 31, 2014 21:33

Rozumiem. Na studia idę dopiero za miesiąc. Lepiej będzie, jak oswoje papuge już w mieszkaniu na studiach, czy może teraz ją kupić i się z nią zaprzyjaźnić przez ten miesiąc, poświęcić jej maksimum czasu i potem przeprowadzka z nią na studia, co radzicie?

Karollo

Post autor: Karollo » pn wrz 01, 2014 06:08

Chodzi mi głownie o to, czy lepiej ją będzie teraz oswoić samemu i potem pozna domowników z którymi będzie mieszkała, czy kupić ją juz w trakcie semestru i niech sie oswaja z każdym z nas w tym samym czasie. Dodam, że moi współlokatorzy bardzo sie cieszą z tego faktu, że nimfa zamieszka z nami i na pewno będa mi pomagać w opiece.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
puertoasis
Ptaki które hoduję: papużki faliste, mnicha nizinna
Kontakt:

Post autor: puertoasis » wt wrz 02, 2014 19:22

Hej! Też jestem studentką, więc temat mnie zaciekawił. Co prawda moja papuga raczej zostanie w domu - ma tu 3 opiekunów, których uwielbia, wcale nie mniej niż mnie <biggrin>, ale rozważałam też zakwaterowanie jej w moim mieszkaniu studenckim.
Nowy paput potrzebuje naprawdę sporo czasu z właścicielem i jeżeli uważasz, że w październiku będziesz w stanie poświęcić go dla papugi wystarczająco dużo - czemu nie :)
Jeżeli chodzi o nowe miejsce - papuga się przyzwyczai, gorzej z transportem, bo wiąże się ze stresem.
Jeżeli Twoja nimfa będzie taką przylepą jak mój Julian, możesz mieć kłopoty z utrzymaniem ją w jednym pokoju, zwłaszcza jak będziesz z niego wychodził. Ale to kwestia dobrego wychowania.
Pozdrawiam i powodzenia!
Pozdrawiam!

Julian w całej okazałości: http://juliannizinny.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt wrz 02, 2014 19:42

a w ,,deesie" pozwolą trzymać?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
puertoasis
Ptaki które hoduję: papużki faliste, mnicha nizinna
Kontakt:

Post autor: puertoasis » wt wrz 02, 2014 19:53

Nie spotkałam się, żeby w akademiku ktoś trzymał jakiekolwiek zwierzę, ale wszystko zależy od regulaminu konkretnego domu studenckiego - czasem potrzebna jest pisemna zgoda, czasem jest to zakazane. Jeżeli chodzi o mieszkanie studenckie, wszystko zależy od jego właściciela.
Pozdrawiam!

Julian w całej okazałości: http://juliannizinny.blogspot.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”