Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Żako Nimfy
Re: Rozpoznanie płci, pomóżcie
Jest taki sposób jednak metoda sprawdza sie dopiero przy okolo 6 miesięcznych ptaszkach
Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty
To dlaczego u moich papug, aktualnie 2 miesięcznych jest różnica, czy nie mogę się tym sugerować? Różnica jest bardzo wyraźna, trzy są takie same, co świadczyłoby o samicach, i jedna której kosteczki są zdecydowanie złączone.
-
- Ptaki które hoduję: Żako Nimfy
Metode znam sprawdzilem kilka ale powiem szczerze ze u mlodych Mozna sie pomylic nigdy pewien nie jestem ( tez nie jestem jakims tam strasznym fachowcem ) lecz u np doroslych metoda pewna na 100%
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Jest pewna u ptaków które aktualnie składają jaja. Oczywiście w ten sposób rozpoznasz tylko samicę która znosi jaja w danym momencie i tyle.
Jestem tu nowy więc witam wszystkich serdecznie :). Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu Nimfy prawdopodobnie Lutino. Nimfa ta została znaleziona w mieście na samochodzie, jest bardzo oswojona i nie boi się ludzi, nikt się nie zgłosił więc przygarnąłem ją. Od jakiegoś czasu obserwuje że papużka ewidentnie się nudzi i planuję dokupić jej jakiegoś towarzysza i tu pojawia się problem. Otóż nie wiem jaka to może być płeć i jakiej płci kupić jej towarzystwo. Poniżej w linku zdjęcie owej papugi :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/155 ... 77d83.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/155 ... 77d83.html
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Prawdopodobnie samczyk ale może być i samiczką,
ważne jak się zachowuje - czy gwiżdże, jest głośny ? jeZeli tak to jest to samiec, jak jest cicho to samiczka

Jest cicha, czasami pojedynczy gwizd wyda. Nie wydaje żadnych bardziej złożonych gwizdów a tylko taki pojedynczy więc raczej samiczka. A tak wgl to jaką płeć polecacie zakupić drugiej papugi, zależnie czy to samiec czy samiczka ?
wojtek pisze:Luki93 pisze:Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu Nimfy
a dokładnie ile, może jeszcze się nie rozśpiewał?
Półtorej miesiąca już mniej więcej będzie odkąd do mnie trafiła.
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Jeżeli chcesz kupić paputowi towarzysz, to płeć bez znaczenia... Jeżeli chcesz by sie rozmnażały to poczekaj jeszcze, może się rozśpiewa. Popatrz też na czubek, samce mają smuklejsze czuby, jakby ulizane, samiczki bardziej napąpowane, szersze... Ale to też w 100% nie jest pewnikiem.
Witam dwa tygodnie temu dostałem Nimfe i zastanawia mnie czy to samiec czy samica.. Bo Chciałem jej dokupić partnera lub partnerkę. Więc zwracam sie o pomoc..
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Dokładnie jest to samiec. Możesz nam jeszcze przybliżyć jego zachowanie, czy śpiewa?
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
No właśnie nie śpiewa a nawet nie wydaje żadnych dźwięków... w większości dnia przesiedzi przy jedzeniu a czasami na dnie na piasku.. Wszystkiego sie boi i strasznie panikuje nawet jak zawiesiłem wapno i kolbę owocową to sie jej bała... już nie mówię o dosypaniu jedzenia lub dolaniu wody do poidła bo chce sie wsciec:/
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Papuga musi się zaaklimatyzować w nowym otoczeniu, po woli możesz jej otwierać klatkę! Jak się zaaklimatyzuje to zacznie śpiewać :)
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Witam zdobyłem kolejną nimfę i również chciał bym zapytać czy to samiec bądź samica i jeśli to możliwe w przybliżeniu jej wiek Pozdrawiam:)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Po wyglądzie nie da sie określić wieku ptaka, bedzie tak samo wyglądał w wieku 2 lat jak i 15, ta wygląda na samiczkę
A powiedz mi jeszcze czy Nimfy mogą tak naprawde zimować u nas na dworze?? Na wiosne będę budował wolierę zewnętrzną i zastanawiam sie nad osobnym domkiem z płyt osb ocieplonym wełną bądź styropianem lecz nie ogrzewane i do tego jak gdyby wybieg z 3 stron osłonięty a jedna otwarta od południa.. i męczy mnie sprawa tego ogrzewania bo nie mam zamiaru być sadystą..