Dzwieki wydawane przez aleksandretty.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- alexa3
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrozne,Rozelle królewskie ,Rozelle białolice,Księżniczki słoneczne,Szkarłatki królewskie,Księżniczki wspaniałe ?
Dzwieki wydawane przez aleksandretty.
aurea007 zachowania godowe są przed lęgami czyli w wieku ok trzech lat ?
Dziękuje wam wszystkim serdecznie za pomoc :)
Pozdrawiam :):)
Pozdrawiam :):)
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Moje roczne samczyki już tańcują dla swych panien, ale dojrzałość płciowa osiągają w wieku 2-3 lata. 3-letnie ptaki są pewniejsze na lęgi, ale to nie jest regułą.
Moje aleksy szczekają, miauczą, samczyk nawet czasem robi coś w rodzaju "i-o" jak mały osiołek.
Samiczka natomiast, gdy chce dostać granata (to jej przysmak), to przychodzi na koniec gałązki, nachyla się i cicho mruczy. :)

Oto filmik jak Aleksandretta Większa się drze. To jest jeszcze słabo bo czasami te pojedyńcze dzwięki są wydawane cały czas przez 10 minut :) Ja mieszkam na 2 piętrze, a sąsiedzi na parterze je słyszą :
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Twoje ptaki są w miarę ciche, moje obrożne są o wiele głośniejsze a mam ich w mieszkaniu kilka sztuk. Sąsiadów nie pytam czy coś słyszą a sami sąsiedzi nic mi nie mówią.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
A w jakim wieku masz sąsiadów? Pytam czysto teoretycznie 

www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Grzegorz pisze:A w jakim wieku masz sąsiadów? Pytam czysto teoretycznie
Po sąsiedzku mam starszych od siebie, natomiast piętro wyżej nad moim mieszkaniem mieszkają młodzi ludzie z dwójką małych dzieci.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Kurczę, ostatnio zaczepiła mnie sąsiadka i powiedziała, że jak jest okno uchylone, to aleksy słychać na całym osiedlu.
Ostatnio faktycznie są bardzo głośne i potrafią drzeć się przez cały dzień, rano w pokoju nie da się wytrzymać momentami. Chyba do bloku lepiej kupić sobie mniejsze ptaki.

Moje też się ostatnio strasznie drą.
Wydają z siebie tak głośne dzwięki, że aż w uszach dzwoni. Mąż mnie z tymi papugami z domu wygoni 

-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
To i ja się podepnę do tematu :)
Sprawa wygląda tak. Mój Kiwi ma ok roku i 4 mieś. Jest u mnie od roku.
Od niedawno jego nowe zachowania trochę mnie zastanawiają.
Na tym filmie pokazane są dwa paputy, a raczej ich zachowania:
https://www.youtube.com/watch?v=18AQv1lfF8k
I tak... Mój Kiwi chodzi czasem po najdłuższym patyku w klatce i zachowuje się podobnie do tego samczyka. Łazi od lewej do prawej, z lekko rozłożonymi skrzydełkami i na obu końcach żerdzi nagle prostuje (wyciąga) się, jakby połknął kijek, zmniejszając do minimum źrenice i wydając piskliwy dźwięk, jakby melodyjkę "trututututu".
Natomiast kiedy bliżam się do niego na odległość np 30 cm. i zaczynam "zabawę" w AKUKU!, tzn. odwracam od niego głowę, następnie szybko obracam ją w jego kierunku mówiąc "akuku", Kiwi zachoduje się jak ta samiczka. Dokładnie - identycznie, mrucząc jak kot.
Cóż to za zachowania? Co one oznaczają?
Nie wiem czy Kiwi do samczyk czy zamiczka. Powoli wychodzi mu szara obróżka.
Sprawa wygląda tak. Mój Kiwi ma ok roku i 4 mieś. Jest u mnie od roku.
Od niedawno jego nowe zachowania trochę mnie zastanawiają.
Na tym filmie pokazane są dwa paputy, a raczej ich zachowania:
https://www.youtube.com/watch?v=18AQv1lfF8k
I tak... Mój Kiwi chodzi czasem po najdłuższym patyku w klatce i zachowuje się podobnie do tego samczyka. Łazi od lewej do prawej, z lekko rozłożonymi skrzydełkami i na obu końcach żerdzi nagle prostuje (wyciąga) się, jakby połknął kijek, zmniejszając do minimum źrenice i wydając piskliwy dźwięk, jakby melodyjkę "trututututu".
Natomiast kiedy bliżam się do niego na odległość np 30 cm. i zaczynam "zabawę" w AKUKU!, tzn. odwracam od niego głowę, następnie szybko obracam ją w jego kierunku mówiąc "akuku", Kiwi zachoduje się jak ta samiczka. Dokładnie - identycznie, mrucząc jak kot.
Cóż to za zachowania? Co one oznaczają?
Nie wiem czy Kiwi do samczyk czy zamiczka. Powoli wychodzi mu szara obróżka.
Moja ulubiona palarnia kawy :)
-
- Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny wspaniałe, wróbliczki
Jeżeli zaczyna wychodzić mu obróżka, może być samcem...(Chodzi mi o pełną obróżkę, taką w kształcie pierścienia, nie jak u mojej samicy ze zdjęcia). Samce mają z tyłu te obróżki czerwonawe. Ale Twoja chyba jest za młoda?
Na zamieszczonym obrazku moja samica aleksy, Henia (miałam ją jeszcze w latach 90-tych, dlatego zdjęcie niezbyt dobre):

Podobno samice są głośniejsze... Moja (choć wtedy była "Heńkiem"-myślałam że to "on") aleksandretta potrafiła tak wrzeszczeć
kiedy na zbyt długo zostawała sama w pokoju, że słychać ją było na tarasie, podczas gdy ona siedziała w zamkniętym pokoju na drugim piętrze domku jednorodzinnego...
Na zamieszczonym obrazku moja samica aleksy, Henia (miałam ją jeszcze w latach 90-tych, dlatego zdjęcie niezbyt dobre):

Podobno samice są głośniejsze... Moja (choć wtedy była "Heńkiem"-myślałam że to "on") aleksandretta potrafiła tak wrzeszczeć

-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
Czy znajdzie się chętny próczy Chiara, aby odpowiedzieć na moje pytanie? :)
Moja ulubiona palarnia kawy :)
-
adikol516 pisze:Albo zdjęcie jest jakieś niefortunne albo na powyższa fotografia przedstawia samca?;)
Niestety Henia/i już z nami nie ma

Co do płci-kupiony jako samczyk, m/w roczny, u mnie mieszkał ok.2-3 lat i wcześniej z rok u bratowej... Różowa obróżka z tyłu głowy się nie pojawiła, co więcej- nawet czarnej chyba nie było (z tego co pamiętam).
Po czym wnioskujesz, że to samiec? Po kolorze dzioba?
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Widać obrożę przecież na zdjęciu;)
@procent - w jakim wieku i w jakim kolorze jest ta Aleksandretta? Na filmiku jest pokazany normalny taniec godowy jaki samiec wykonuje przed kopulacją i pójściem papug do lęgów;)
@procent - w jakim wieku i w jakim kolorze jest ta Aleksandretta? Na filmiku jest pokazany normalny taniec godowy jaki samiec wykonuje przed kopulacją i pójściem papug do lęgów;)
-
Mieliście rację-faktycznie miałam samczyka... Niestety, zdjęcie jest z lat 90-tych, samczyk któregoś dnia kiedy nie było mnie w domu otworzył sobie klatkę i uciekł przez okno-prawdopodobnie spłoszony przez moją siostrę lub brata... Szukałam go, dawałam ogłoszenia, ale niestety-na nic to się "nie zdało".
Od tamtego czasu minęło prawie 20 lat. Zdjęcie to fotokopia, nie wiem ile lat miał tutaj, ale do końca, kiedy był u mnie, nie miał różowej obroży... (Dopiero ostatnio przeglądając zdjęcia aleksandrett zauważyłam, że samiczki wcale nie mają obroży
).
Od tamtego czasu minęło prawie 20 lat. Zdjęcie to fotokopia, nie wiem ile lat miał tutaj, ale do końca, kiedy był u mnie, nie miał różowej obroży... (Dopiero ostatnio przeglądając zdjęcia aleksandrett zauważyłam, że samiczki wcale nie mają obroży

-
- Ptaki które hoduję: Rudosterka Zielonolica.
A czy miałczące odgłosy wydawane przez paputa coś znaczą? Odzwierciedlają jakiś jego humor?