Oduczanie

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

SlayerOfHateYT
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Oduczanie

Post autor: SlayerOfHateYT » sob kwie 05, 2014 14:21

Mam alekse obrożną od 3/4 roku, jest już w pełni oswojona jedynie rzadko daje się głaskać, problem tkwi w tym że siada tam gdzie nie powinien i wszystko psuje :/ m.in. na drewniany patyk nad oknem który podtrzymuje firankę, codziennie jak wracam to frianka jest pogryziona albo zrzucona,jak mam go oduczyć siadania tam? Zwykle próbuję go zachęcić do zejścia co mam robić? HELP <bezradny>

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » sob kwie 05, 2014 14:39

Wsadzic do klatki. Kto zostawia aleksandrette poza klatka i wychodzi z domu? Nikt. Jakbys poczytal forum to bys wiedzial co to za ptaki. Wsadz do klatki daj zabawki smakolyki i wychodz z domu. Wrocisz to mozesz wypuscic i kontrolowac nieporzadane zachowania. Myslales ze zostawisz papuge w domu sama i bedzie grzecznie siedziec i czekac az wrocisz? Zapraszam do lektury na temat aleksandretty obroznej. Tematow "co mam zrobic bo to bo tamto" jest masa a odpowiedzi jeszcze wiecej wystarczy poczytac ze zrozumieniem.

SlayerOfHateYT

Post autor: SlayerOfHateYT » sob kwie 05, 2014 14:50

Spokojnie, papuga jest zamykana do mojego powrotu, nigdy nie jest poza klatka bez mojej kontroli tyle że od msc. próbuje go oduczyć siadania na ten kij a on dalej swoje

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » sob kwie 05, 2014 15:58

Wybral sobie taka miejscowke. Musisz mu zmienic na inna gdzies zrobic jakas zerdz wysoko zeby zmienil miejsce przesiadywania. Gonic go z tego kija troche lipa bo bedzie sie Ciebie bal jak bedziesz podchodzic. Musisz jakos uniemozliwic jemu dostep do tych firanek i zastapic inna miejscowka na przesiadywanie.

SlayerOfHateYT

Post autor: SlayerOfHateYT » ndz kwie 06, 2014 14:39

Dzięki, położę na tego kija jakiś szal lub coś podobnego to może nie bd. siadał :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”