altana ogródkowa przystosowana do papugi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
altana ogródkowa przystosowana do papugi
Jako że pogoda na dworze coraz lepsza a ja planuje postawić nową altanę zastanwiałem się czy była by możliwość dostoswania jej jakoś do wypuszc zania w środku mojej aleksandretty. Często zabierm ją w lato na ogródek ale siedzi wtedy w klatce a tak mogła by polatać sobie. Nie bardzo mam jednak koncepcję jak to zrobić. Budował ktoś kiedyś może coś podobnego i może się podzielić jakimiś uwagami/radami?
Na pewno całość musiał bym ogrodzić siatką wolierową i tu pierwsze pytanie, jaka wielkość oczek jest odpowiednia dla aleksandretty obrożnej? Czy materiałowa też się nada? Bo widziałem taką w sklepie internetowym z akcesoriami do budowy wolier mam tylko wątpliwości czy aleksa jej nei przegryzie?
Optymalne rozwiązanie było by gdby siatka dookoła altany była zwijana żebyśmy nei musieli siedzieć cały czas w klatce nawet jak papuga jest w mieszkaniu. Macie jakieś pomysły i czy to w ogóle jest wykonalne? W najgorszym wypadku siatka będzie na stałe.
Mam też pytanie jak wygląda sprawa wejścia do Waszych wolier? stosujecie podwójen drzwi żeby ptaki eni uciekły? Bo zastanawiam się też jak rozwiązać ten problem, wiadomo że będziemy się przemieszczać pomiędzy altana a pozostałą przestrzenią ogrodu i nie chciał bym w tym czasie ryzykować wyfrunięcia ptaka.
Na pewno całość musiał bym ogrodzić siatką wolierową i tu pierwsze pytanie, jaka wielkość oczek jest odpowiednia dla aleksandretty obrożnej? Czy materiałowa też się nada? Bo widziałem taką w sklepie internetowym z akcesoriami do budowy wolier mam tylko wątpliwości czy aleksa jej nei przegryzie?
Optymalne rozwiązanie było by gdby siatka dookoła altany była zwijana żebyśmy nei musieli siedzieć cały czas w klatce nawet jak papuga jest w mieszkaniu. Macie jakieś pomysły i czy to w ogóle jest wykonalne? W najgorszym wypadku siatka będzie na stałe.
Mam też pytanie jak wygląda sprawa wejścia do Waszych wolier? stosujecie podwójen drzwi żeby ptaki eni uciekły? Bo zastanawiam się też jak rozwiązać ten problem, wiadomo że będziemy się przemieszczać pomiędzy altana a pozostałą przestrzenią ogrodu i nie chciał bym w tym czasie ryzykować wyfrunięcia ptaka.
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
daavid352 pisze:Czy materiałowa też się nada?
w żadnym wypadku materiałowa, musi byś ocynkowana, metalowa. Oczko to 13x13 ja przynajmniej takie stosuje i jest w porządku.
daavid352 pisze:Mam też pytanie jak wygląda sprawa wejścia do Waszych wolier?
Ja w swoich większych wolierach mam przedsionek, Który jest dorobiony od strony zewnętrznej do drzwi ma 1x1x3 (długość x szerokość x wysokość)
Powiedz mi czy altana jest w kształcie sześciokąta? i jak jej ściany są skonstruowane? Czy np dolna część altany (czyt. ściany) jest zabudowana, a górna jest odkryta?
Lepiej jak byś dodał fotkę, wtedy lepiej było by mi to sobie wyobrazić
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
altana która aktualnie stoi jest w formie prostokątu, ale planuje rozebrać ja całkowicie i postawić na nowo wiec kształt jeszcze nie sprecyzowany :p najwygodniej było by postawić w takiej samej formie jak jest teraz bo mam gotową wylewkę, chociaż zawsze moge dolać kawałek i zrobić sześciokątną
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
apol pisze: moze postawić wupełnie nową wolierke?
Dokładnie, altana w której załóżmy zamieszka na jakiś czas (czyt lato) twoja papuga, będzie tak za przeproszeniem zasrana, nie będzie się już prezentować, ode chcę się wam w niej przebywać, po za tym to aleksa one w jakimś sensie są niszczycielskie, mogą wam po obgryzać drewno w altance, wtedy ona nie będzie się już prezentować w lato piwka już niej nie wypijemy, nie zrelaksujemy się.
A korzystając z sytuacji masz zrobioną wylewkę, wystarczy parę łat, i siatka i wolierka stoi.
Pozdr.
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
I tez mozesz zrobic prostokąt szesciokąt itd co do wylewki to mozesz wstawic plyty betonowe do tego przykręcasz łate a ptak może sobie skubać trawe i inną zielenine
Pozdrawiam
Ciekawy pomysł szkoda, że nikt się nie podzielił żadnymi planami..
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Można części drewniane obłożyć siatką, lub blachą i nie musi to wcale brzydko wyglądać. Sam miałem też taki pomysł;) ale co do przeróbek to zamierzam kojec dla psa zagospodarować na wolierę dla falistych. Pies i tak tylko był w niej ze dwa razy po 5 minut, a szkoda żeby stał pusty:)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
Grzegorz
i tu się zgodzę, nawet fajnie to wygląda, można części drewniane obłożyć profilami aluminiowymi, blaszanymi (do montażu płyt kartonowo gipsowych); otc. przez siatkę będą drążyć;)
i tu się zgodzę, nawet fajnie to wygląda, można części drewniane obłożyć profilami aluminiowymi, blaszanymi (do montażu płyt kartonowo gipsowych); otc. przez siatkę będą drążyć;)