moje urwisy :)

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Tosia12
Ptaki które hoduję: kanarki, wróbliczki

moje urwisy :)

Post autor: Tosia12 » ndz cze 30, 2013 22:09

Przedstawię Wam moje ptaszorki i ich rezydencje :-)
Na początek parka wróbliczek z 2012r. Są razem od wiosny - wcześniej miałam tylko Louisa, ale było mu smutno samemu w małej klatce, więc dostał dziewczynę - Sophie :lol: i przeprowadzili się do przestronnej woliery :-P Louis jest nerwusem i czasem denerwuje się na Sophie, ale ona za to jest oazą spokoju - potrafi go uspokoić mizianiem i przytulaniem - co chyba trochę dziwne u papug, gdzie zwykle samiczki są bardziej agresywne, ale zobaczymy jak będą miały lęgi..:D
Nie potrafię nazwać mutacji Sophie. Kupowałam ją jako "żółtą" - na zdjęciach wyglądała na lutino. Wydaje mi się, że jest to amerykański żółty - błękitne skronie, błękitny tułów nad ogonem i siwe zakończenia lotek(na początku myślałam, że pobrudzone...:D), ale może być to jeszcze inny "stwór" :D. Niestety nie udało mi się zrobić dokładnych zdjęć, a nie chcę ich łapać - ew. w późniejszym czasie zamieszczę fotki. Co to może być za mutacja?
Kilka dni temu dostały budkę, ale narazie totalny BRAK zainteresowania :p
Dopiero niedawno dzięki mojej wytrwałości zaczęły jeść cokolwiek oprócz ziarna. Zaczęły od marchewki - ale TYLKO jak wisi- jak spadnie to już nie ruszą :D nawet jajka nie chciały jeść :o potem doszły kiełki, truskawki, zieleninka...ale nadal tylko trochę skubną i zostawią..
W przeciwieństwie do wszędobylskich kanarków(harceńskich) są raczej spokojne i siedzą przytulone na żerdce jak sówki, ale miewają "napady głupawki" :D zamieniają się wtedy w akrobatów i są przezabawne. Louis upodobał sobie terroryzowanie kanarków i czasem próbuje je łapać przez siatkę(będę musiała coś zrobić, żeby mu to uniemożliwić). Zresztą nie tylko ich. Ma jakieś upodobanie do ptasich łapek i Sophie też tak zamęcza czasami, ale ona mu umie powiedzieć "boli" i wtedy przestaje.
Poniżej kilka zdjęć :)
Załączniki
2013-06-28 14.35.58.jpg
2013-06-28 14.37.26.jpg
2013-06-28 20.34.18.jpg
2013-06-28 20.34.43.jpg
IMG_20130624_192305.jpg

matu1997
Ptaki które hoduję: PAPUŻKI FALISTE, ZEBERKI

Post autor: matu1997 » pn lip 01, 2013 01:24

Brakuje mi tam jakieś zieleni. Ja na twoim miejscu przyniósł bym jakąś roślinkę wkopaną na doniczki/wiaderka. Papużki ładne.

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » pn lip 01, 2013 17:53

to co teraz mają było kiedyś zielone ;-) w doniczce zaraz by im zwiędło; wolę przynosić im na bieżąco gałązki do skubania, a zieleninkę mają w miseczce na dole :-P
Dzięki :)

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » ndz lip 21, 2013 13:38

Kilka dzisiejszych zdjęć ptaszków ;-) całkiem ładna gromadka młodych się "uzbierała" :-D kilka udało mi się uchwycić..
Załączniki
2013-07-21 10.41.47.jpg
śniadanko :-P
2013-07-21 10.41.31.jpg
2013-07-21 10.39.55.jpg
Sophie i Louis :-)

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » ndz lis 10, 2013 20:14

papużki na zimę przeniosły się do mojego pokoju :) z tego powodu, że Louis jest z października 2012 roku nie miały młodych, ale zauważyłam, że interesowały się budką, także mają ją teraz dostępną. Niestety nie bardzo chcą jeść jajko :-( i warzywka...ale cały czas próbuję coś z tym zrobić. Już się zaaklimatyzowały i wszędzie latają razem :) Przesyłam zdjęcie z ich wieczornych igraszek :)
Załączniki
papużki.jpg

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » czw lut 20, 2014 22:59

na wstępie napiszę, że napisałam duży tekst, z którego byłam nawet zadowolona...a kiedy skończyłam zjadło mi go.. także zaczynam od nowa :-P
piszę z nowymi wieściami - co u moich wróbliczek ;-) przekonały się do części warzywek, jajka, sepii, kostki mineralnej.. wstawiłam im ponownie budkę (w zeszłym roku nie miały młodych, chociaż ukończyły już rok - ale z perspektywy czasu widzę, że to dobrze, bo młode mogłyby być słabe jak one nic prawie nie jadły..) Louis wyzbył się swojej despotyczności wobec Sophie, aczkolwiek fobie dotyczące zasłaniania rolet i silnika dużych samochodów nadal zostały.. :evil: :-P jest bardzo opiekuńczy wobec Sophie. Aktualnie dorobiły się 6 jajeczek (byłoby 7, ale pierwsze zniszczyły), myślę że jak na pierwszy lęg idzie im całkiem nieźle zajmowanie się rodzicielstwem :p zobaczymy jak zaopiekują się młodymi, bo już za 7 dni powinno wykluć się pierwsze dzieciątko :-) kolory są również zagadką, ponieważ nie znam dokładnie jakie geny niosą. Sophie siedzi teraz nieustannie w budce, wychodzi tylko załatwić swoje potrzeby, Louis od około tygodnia jej towarzyszy w budce. Z pewnością była to dla niego nowość, że Sophie nie śpi z nim na huśtawce! :-p był wyraźnie zaniepokojony, chodził po klatce i marudził pod "nosem" :lol: po czym wracał na huśtawkę, musząc pogodzić się z własnym losem..ah opiekuje się Sophie - karmi ją i pielęgnuje :-) Mam nadzieję, że młode się szybciutko oswoją, bo mam je w pokoju, a rodzice są przyzwyczajone do mojej obecności i nie boją się gwałtownych ruchów. Louis nawet czasem usiądzie mi na głowie, a Sophie w pobliżu, kiedy jest zainteresowana czymś co akurat robię :-P Sophie jest o wiele spokojniejsza i wydaje mi się, że gdybym miała ją jako pierwszą to byłaby niezłym pieszczochem :-D niestety Louis jest nerwusem, ale nawet za to go kocham :-P Przesyłam nowe zdjęcia moich kolorowych "sówek" - pierwsze jeszcze sprzed okresu "rodzicielskiego". Teraz nie wypuszczam ich na swobodne loty po pokoju, bo mam jeszcze kanarki (a papugi je terroryzują :evil: ) - tak, moja mama jest baardzo zadowolona :lol: reszta to umeblowanie klatki i SAMODZIELNIE zrobiony przeze mnie stolik ze znalezionych na ogrodzie bezużytecznych desek, głównie na potrzeby papug, bo przecież nie mogły stać na oknie ;-)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, a w szczególności wielbicieli forpus :-)

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » pt lut 21, 2014 18:28

mi też się wyświetlają, ale wstawiam zdjęcia bezpośrednio na forum, żeby nikt nie miał problemu z otworzeniem ;-) Przy suficie mają powieszoną małą brzozę, z której zwisają właśnie takie kółeczka zrobione z gałązek jak na pierwszym zdjęciu :-) mają ubaw jak po nich skaczą :-P
Planuję jeszcze przerobić ją na taki stojący plac zabaw ;-)
link do garnka: http://www.garnek.pl/sue32 na razie tylko te zdjęcia co tutaj
Załączniki
papużki.jpg
555991_592813187474437_531576021_n.jpg
2014-01-01 01.39.45.jpg
zdjecie.jpg
zdjecie (1).jpg

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pt lut 21, 2014 19:53

Czemu klatki nie postawisz na stoliku ? Ptaszory beda mialy jasno no i zawsze to wyzej. Wiadomo ze ptaki bezpieczniej sie czuja. Beda mogly obserwowac caly pokoj itd.

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » sob lut 22, 2014 13:23

wiem, wiem...ale nad stolikiem jest lustro i wiadomo.. na przeciwko stolika jest okno i nie mają ciemno. Racja, że jaśniej byłoby na stoliku, ale mam na tyle mały pokój, że inaczej nie da rady ustawić. Ew. koło okna mogłyby stać na stoliku, ale tam z kolei jest ciemniej ;-)

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » sob lut 22, 2014 15:12

To moze jakas lampeczke im zamontuj zawsze beda mialy jasniej i beda zywsze ;)

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » ndz lut 23, 2014 17:11

na razie wieczorem zapalam im taką zwykłą lampkę biurkową, ale czytałam o specjalnych żarówkach, które dają światło najbliższe naturalnemu, bardzo dobre dla ptaków. W sklepie zooplus bodajże można taką dostać, ale jest droga - ponad 150zł. Cały czas rozważam ten temat ;-)

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » ndz lut 23, 2014 20:23

http://www.zoomed.se/Polen/Light/Avian%20Sun.htm
droga i co pół roku trzeba wymieniać na nową :-( - aby spełniała swoje funkcje

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » czw lut 27, 2014 17:21

Może jakość nie za bardzo, ale pierwszym dzieciakiem w 2014 roku trzeba się pochwalić :-D na zdjęciu jednodniowy (dzisiejszy) kanarek harceński. Na razie jedynak, ale jutro powinno się to zmienić. Był chyba silniejszy, bo wykluł się szybciej ;-) Dokarmiam ręcznie, bo matka nie karmi jednego młodego. :-?
Załączniki
1779832_596691100419979_1083729568_n.jpg

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » wt mar 04, 2014 21:38

niestety wszystkie jajka niezalężone. Nie mam pojęcia dlaczego. Wszystko było jak należy: przygotowywały budkę, kopulowały, złożyły jajka.. jest na to inne wytłumaczenie? :-(
cóż, wyjęłam budkę i niech odpoczną przez jakiś czas. Obie mają ponad rok.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » śr mar 05, 2014 10:41

To ich pierwszy leg? Moze za mlode? Odpowiednio stymulowalas je do legow?

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » śr mar 05, 2014 17:05

tak, to ich pierwszy lęg. Obie są z 2012 roku. Samczyk z października, samiczka nie wiem dokładnie. Kiełki, jajko dodatkowo dostawały i cały czas dostęp do sepii, skorupek jaj kurzych i kamienia mineralnego - z czego korzystały. :-|

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » śr mar 05, 2014 18:43

A swiatlo? Przedluzylas im dzien ? Ja swoim przedluzylem o 2 godziny maja swiatlo zapalone. Karmie je normalnie mieszanka daje swieze jajko biszkopty jablko marchew, mieszanke jajeczna. Pierwsz leg nie zawsze jest udany. Tak samo bylo u mnie 3 jajka 2 sie wykluly jednego zabila drugiegi zabralem zmarznietego glodnego wycieczonego.. mial 2 dni. Na szczescie udalo sie odratowac i juz maluszek ma 13 dni. Wyjmij jajka i rob wszystko tak jak przed legami. Ponowia je i moze bedzie tym razem dobrze. Ja posluchalem rad naszych kolegow z forum bardziej doswiadczonych i bude zostawilem. Tak sie niby robi moze tym razem uda sie ze bedzie wszystko dobrze.

Awatar użytkownika
Tosia12

Post autor: Tosia12 » ndz mar 09, 2014 14:58

dzień przedłużałam. nawet jak wyjechałam na ferie, dziadek tego pilnował. dziękuję za rady, włożyłam z powrotem budkę, tylko wcześniej zdążyłam ją wyczyścić :-| teraz tylko czasem zajrzą, ale nie wchodzą.. zobaczymy jak będzie tym razem ;-)
powodzenia dla maluszka! :-)

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz mar 09, 2014 21:41

Moze ponowia legi. Moje ponowily i dzisiaj juz jedno jajko zniosly. Karm dobrze, przedluz dzien a wszystko powinno byc dobrze :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”