Moje rudosterki czerwonobrzuche
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- eriopus
- Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1 - Lokalizacja: Wałbrzych
Moje rudosterki czerwonobrzuche
Oduczyć hmmm póki co nie ma takiej potrzeby. Dobrze, że z rana sie nie drą :) w weekendy ludzie chca pospać sobie. Co do wolierek dziekuję za sugestie :)
- eriopus
Własnie przegladnąłem wątek moich rudzi. Minął już roczek u mnie pierwszej parce. Przeglądnałem zdjęcia, które tutaj wstawiłem i jestem w szoku. Dopiero teraz widzę jak straszne pióra miały - miejscami były czarne place lub z jakby żółtym nalotem. Teraz nie jest oczywiście idealnie ale zdecydowanie poprawił sie ich stan. Nie ma już czarnych placów i tych zażółceń to wszysctko dzięki dobremu żarełku. Hmmm dieta cud. Jak sobie przypomne jaki byłem spanikowany jak wyczytałem o zmianie zabarwienia piór i uszkodzeniach wątroby. POmyślałem sobie ale jesteś głupi. Do tego jeszcze zanim to przeczytałem kupiłem 15 kg mieszanki Deli Nature w której był praktycznie sam słonecznik. Te 15 kg przerabialiśmy przez cały rok rozrabiając na maksa prosem. Oj jakie ptaszyska były niezadowolone jak miały te małe ziarenka prosa wyłuskiwać. Dostają dużo owoców , z warzyw tylko chcą marchew. Najbardziej dzikie sa na etapie zainteresowania sie zabawkami - dalej są płochliwe ale już potrafia mandarynke przez pręty sobie zabrać. Ubolewam tylko nad tym ,że są aż tak terytorialne bo mógłbym mieć ich więcej. 6 sztuk to za mało :)
- eriopus
Moje papugi kopulują regularnie , czas kopulacji wydłuża sie coraz bardziej jednak nic z tego nie wynika. Czy mogę zrobić cos ze swojej strony , żeby doczekać sie małych , ślicznych rudzi? Chyba trzeba czekać na wiecej słońca :)
- eriopus
U mnie troszkę zmian :) Jedna parka dorobiła sie wolierki, która leżała po zakupie w piwnicy od grudnia tamtego roku a z braku czasu nie mialem jej kiedy złożyć. Wolierka fajna sprawa bo długa na 140 cm .Papugom jak najbardziej sie podoba. Ostatnia w której przebywały była wysoka na około 170 i długa na 100 cm .Naprawdę 140 -150 cm to minimalna długość klatki dla papugi sredniej według mnie. Papużki w wolierce czują wiosnę :)

Druga moja parka :) z zawieszoną budką lęgową. Zagladaja do niej z ciekawością.

Dziś papugi dostały jajko gotowane i jestem zdziwiony bo jak w tamtym roku nie były zainteresowane tym typem pokarmu tak teraz z wielką chcęcia je zjadły przygotowane porcje.

Druga moja parka :) z zawieszoną budką lęgową. Zagladaja do niej z ciekawością.

Dziś papugi dostały jajko gotowane i jestem zdziwiony bo jak w tamtym roku nie były zainteresowane tym typem pokarmu tak teraz z wielką chcęcia je zjadły przygotowane porcje.
- eriopus
W obu moich parach rudosterek , jedna papużka straciłaprawie wszystkie czerwone piórka na brzuchu. Ich towarzysze maja normalnie czerwone pióra pokrywające brzuch. Nie daje mi to spokoju. Jak myslicie, jakie może być tego podłoże?
- eriopus
Wojtku dokladnie pomyslalem sobie o tym , że to jakies przygotowanie do lęgów. Nie potrafiłem oczywiście tego fachowo nazwać. Tym bardziej , że w każdej parze tylko po jednym ptaku. Ten ptak ze zdjęcia rzeczywisćie poddenerwowany nardziej, rozklada skrzydla przy podawaniu karmy itd chce mnie przestraszyc. Natomiast nie widzialem , żeby one kopulowały.
- eriopus
Nie znajduje. Podejrzewam, że są w budce ale nie chce tam zagladac bo to ich azyl. To nie jest tak , że w kilka dni te piórka straciły. Stan upierzenia zadowala mnie :) Chociaż poniszczone maja sterówki bo ciagle kuperki sobie podszczypują i niestety pióra na ogonie jak zabawke traktuja - ale tak robia wszystkie rudzie. Papuga z drugiej parki tez tak ma tyle, że kopuluje z samcem.
Papugi nomalnie się zachowują nic nie odbiega od codziennego rytmu :)
Papugi nomalnie się zachowują nic nie odbiega od codziennego rytmu :)
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
bezie jeszcze wcześniej