Rozelle czy Aleksandretty?

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

radusek
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe

Rozelle czy Aleksandretty?

Post autor: radusek » ndz sty 05, 2014 20:26

Hej! :->

Za parę miesięcy zamierzam zbudować wolierę ogrodową.Zastanawiam się jakie ptaki tam umieścić.Wybór padł na aleksandretty i rozelle białolice.Nie wiem co wybrać dlatego chcę się zapytać która papuga jest tańsza w utrzymaniu?Którą papugę się łatwiej hoduję?Do zrobienia woliery jest jeszcze parę miesięcy ale chcę już wcześniej wiedzieć abym miał czas o nich poczytać.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn sty 06, 2014 13:53

Rozelle białolice i aleksandretty obrożne jak i w "utrzymaniu" tak i w hodowli są na tym samym poziomie. Pokarm u jednych i u drugich jest ten sam owoce ,warzywa tak samo wiec nie ma różnicy.Hodowla tez jest praktycznie pod względem trudności taka sama moze lekko łatwiejszym "materiałem" są rozelle. Jednak już przy zakupie ptaków napewno tańszymi ptakami są rozelle białolice. Ponadto przy budowie woliery chcąc hodować aleksandretty trzeba zastosować siatkę z grubszego drutu no ale moja sugestia jest taka aby przy budowie woliery bez względu na to co zdecydujesz się hodować od razu dać mocną siatkę bo teraz będą np. rozelle ale za 2,4 lata bedzie chęć zakupu większych papug i co znowu wymieniać siatkę bo ta okazała sie za słaba?
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » śr sty 15, 2014 19:51

To co napisał coco39, chyba już nic nie trzeba dodawać, Rozella i Aleksandretta to podobne gatunki w hodowli, jedyny co rożni te papugi, to Rozella sie słabiej dobiera w pary i trudniej podchodzą do legów, Aleksandretty są bardziej podatne na miłostki, hehe i jeżeli już para będzie w odpowiednim wieku i dobrze "utrzymana" to będą legnąć się jak oszalałe.
Pozdrawiam :)
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”