Budowa woliery
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wielka
Budowa woliery
Witam Was nazywam się Łukasz i pochodze z Ponieca, ogólnie trzymam dwie Nimfy ale udało mi się zebrać środki i chcę postawić woliere całoroczną z pomieszczeniem zimowym
Mam w planach postawienie klatki dł. 7m sz 3,5m wys. 3,5
Myśle ze ją przegrodze na pół ponieważ wiadomo niektórych gatunków razem trzymać nie można.
Pomieszczenie niestety ale ze względu na miejsce będzie o wymiarach góra 2,5 m szerokie, długie na 3,5m wysokie na 2,5m i na pół przegrodzone ocieplone watą szklaną
Pytanie teraz do Was koledzy/ koleżanki
Nimfy z jakimi papugami mógłbym połączyć ?
Mam w planach postawienie klatki dł. 7m sz 3,5m wys. 3,5
Myśle ze ją przegrodze na pół ponieważ wiadomo niektórych gatunków razem trzymać nie można.
Pomieszczenie niestety ale ze względu na miejsce będzie o wymiarach góra 2,5 m szerokie, długie na 3,5m wysokie na 2,5m i na pół przegrodzone ocieplone watą szklaną
Pytanie teraz do Was koledzy/ koleżanki
Nimfy z jakimi papugami mógłbym połączyć ?
- Arecki21
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne
- Kontakt:
Witaj.
Nimf raczej nie łączymy z innymi papugami. Z tego co zauważyłem wcześniej u moich i tego co inni piszą to nimfy są z reguły spokojne wiec nierozłączki czy faliste się do nich nie nadają.
Jeśli przegrodzisz wolierę siatka ( najlepiej podwójną) to możesz wtedy dać ptaki jakie chcesz np aleksy czy rozelle.
Daj jekies zdjecia z budowy wolier.
Nimf raczej nie łączymy z innymi papugami. Z tego co zauważyłem wcześniej u moich i tego co inni piszą to nimfy są z reguły spokojne wiec nierozłączki czy faliste się do nich nie nadają.

Daj jekies zdjecia z budowy wolier.

- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Ja chwilowo mam 5 nimf z kasnopiorka i koza i nie ma z nimi zadnego problemu, inna pare nimf mam w sasiedztwie sliwek i dzieli je pojedyncza siatka (nimfy w trakcie legu), rowniez sobie nie przeszkadzaja. Uwazam ze mozesz nimfy trzymac z innymi papugami wylaczajac rozelle (ptaki bardzo terytorialne) no i aleksy bo lubia po lapkach grysc a efekty oplakane... Poza tym obserwacja, jak cos nie tak bedzie to odsadzisz
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Dokładnie
dlatego powtarzam zawsze, że obserwacja papug, które hodujemy to połowa sukcesu. Sąsiadka ma np. z falistymi i obok mnichy.

- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Mi też się wydaje że pojedyncza wystarczy
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
Ja mam odmienne zdanie.... Wszystko jest pięknie do czasu aż przez pojedynczą siatkę coś skubnie ptaki :( A takich przypadków u różnych hodowców zna wiele....
ostatnio żaczek z flakami na wierzchu którego się nie udało uratować :( który zwyczajnie spał zapewne na siatce :( Ba u doświadczonego hodowcy! Ja przestrzegam przed takimi lekkomyślnymi decyzjami bo potem jest za późno :(
ostatnio żaczek z flakami na wierzchu którego się nie udało uratować :( który zwyczajnie spał zapewne na siatce :( Ba u doświadczonego hodowcy! Ja przestrzegam przed takimi lekkomyślnymi decyzjami bo potem jest za późno :(
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Między wolierami mogą skubnąć jedynie inne papugi.
- pirat59
- Kontakt:
pysia34, a Ty masz podwójne siatki we wolierach?? Miałaś jakieś przykre doświadczenia? U mnie odpukać nigdy nic złego się nie stało, a drugą siatkę zawsze można założyć 

- Grzegorz
- -#Administrator
- Kontakt:
Nigdy nie miałem złego doświadczenia z alkami. Mam jednak oddzielone do połowy blachą (w miejscu żerdzi) a poniżej pojedynczą siatką.
-
- Ptaki które hoduję: Jeszcze nic konkretnego
- Kontakt:
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i zapytać o parę spraw. Chciałbym na rok 2014 zbudować kilka metrów od swojego domu pomieszczenie hodowlane dla papug na cały rok. Pewna koncepcja już mi świta w głowie, ale mam pytanie jak prawidłowo i w miarę tanio dogrzać takie pomieszczenie? Jeśli ktoś ma takie woliery/pomieszczenia proszę o zdjęcia.
Pick it, Pack it
Fire it up, come along
And take a hit from the bong
Fire it up, come along
-
- Kontakt:
Optymane jest dostawienie takiego pomieszczenia do ściany domu wówczas można ogrzewać włączając sie w system ogrzewania domu. Ja mam optymalne rozwiązanie dla ptaków za pomocą szklarni typu holenderskiego. Wszystko zależy od tego co chcesz tam trzymać, i docelowo jaka jest Ci potrzebna temperatura do zimowania ptaków. U mnie szklarnia podłączona jest pod kominek za pomocą dmuchawy ogrzewana z kominka znajdującego się w narożniku salonu do którego przylega szklarnia.
-
- Ptaki które hoduję: Jeszcze nic konkretnego
- Kontakt:
Właśnie chciałbym mieć dokładnie takie pomieszczenie jakieś 15 metrów od domu i czy jest możliwość sensownego podłączenia ogrzewania czy lepiej się w takie rzeczy nie bawić
Pick it, Pack it
Fire it up, come along
Fire it up, come along
-
- Kontakt:
15 metrów od domu nie pociagniesz rur z CO bo za duże straty ciepłą a do wnętrza mozęsz jedynie elektryczne ogrzewanie wstawić bo każde inne wymagało by wentylacji i wyprowadzenia spalin na zewnątrz, co już jest sporym utrudnieniem :( Wszystko zależy od tego jakie ptaki. Drobnicy wystarczy promiennik ciepła w postaci żarówki grzejnej, papugi zjedzą to wraz z kablami uszczelkami itp raz dwa :(