ŚWIEŻE OWOCE

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

ŚWIEŻE OWOCE

Post autor: WOJTEKZ » pn maja 21, 2007 14:02

Właśnie jest już sezon na świeże-nasze krajowe owoce, od jakiegoś czasu są już truskawki, możecie je śmiało podawać swoim papugom. Moje senegalki i aleksandretty wręcz się nimi zajadają, natomiast mniejsze ptaki po prostu nimi gardzą.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn maja 21, 2007 14:08

Moja aleksa też lubi różne owoce,ale mam pytanie jak twoje ptaki je jedzą tzn.czy wyjadają z miski czy biorą w łapke i jedzą pokolei?Mój się mnie jeszcze boi i nie chce wziąść nic odemnie ale je z miski i do łapki nie chce wziąść(leń)i jak mu spadnie na spód klatki to już koniec?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn maja 21, 2007 14:18

Dostają w miseczce po kilka owoców. Następnie biorą w dziób, lecą na żerdkę i tam dopiero biorą w łapkę dzióbną parę razy i wypuszczają na spód klatki , nastpnie lecą znów do miseczki i robią wszystko od początku. Po wybraniu z miski wszystkiego zjadają to co zostało na spodzie klatki, a są to połówki owoców.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Anka
Ptaki które hoduję: amazonka mączna
Kontakt:

Post autor: Anka » pn maja 21, 2007 14:26

W sobotę kupiłam nasze krajowe truskawki już z pola. Niestety Brums nie wyciągnął po truskawkę dzioba. NIe wiem skąd i jak on wie, ze nie są jeszcze wystarczająco słodkie ;-) Moja papuga jak je owoce to odłamuje kawałek i trzyma w dziobie w ten sposób, że dolna część dzioba jakby ucierała owoc na miazgę. Miąż jest zjedzony ew. skórki spadają na podłogę. Pod klatka grasuje rozella białolica uwielbia to co spadnie z dzioba Brumsa. Odkąd jest duża papuga to On tez bierze wszystko do łapki. Papuguje po prostu. :mrgreen:
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

Awatar użytkownika
sidu
Ptaki które hoduję: senegalka 1
Kontakt:

Post autor: sidu » pn maja 21, 2007 18:54

moja Gapa uwielbia truskawki,banany, granata,gruszke,ananasa,winogron keoje je na mniejsze kawalki zeby mogla zjesc cay a potem pedzi do miseczki po nastepny wie ze jak jej upadnie to juz klapa bo na dnie klatki jest siatma zeby nie zjadala pokarmu z odchodami.poza tym uwielbia liscie szpinaku zajada sie nimi z rozkosza ;-)
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn maja 21, 2007 20:34

No to u mnie od miski nie odchodzi dopóki nie zje lub się nie naje-nigdzie nie chodzi bo mu się nie chce-wogóle mam wrażenie że jest mało ruchliwy,ale to inny temat
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Tomasz
Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
Kontakt:

Post autor: Tomasz » pn maja 21, 2007 21:16

U mnie jedza truskawki banany jabłka ale narpiew myje je 2 razy zanim podam bo nie wiem czy były pryskane :->

bubs
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: bubs » pn maja 21, 2007 21:53

Moja aleksa ma super metodę na jedzenie owoców i warzywek, żeby nie męczyć łapek ani nie złazić na dół klatki po to co spadnie bardzo często wywleka owoce na dywan albo na półkę i tam przebiega konsumpcja. Wszystko wtedy w zasięgu dzioba nawet jeśli spadnie, a jakie ładne wzorki ma dywan :mrgreen:

Anka
Kontakt:

Post autor: Anka » pn maja 21, 2007 21:55

Niestety , wszystko jest pryskane, konserwowane i zaprawiane. Nic na to się nie poradzi. Chocby szorować we wrzątku . Jednak jestem za i też myję wszystko. Z tym, ze moje nie jedzą cytrusów z wyjątkiem banana. Winogrono tez nie przejdzie. No chyba, ze jest krajowe takie słodkie malutkie.
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » wt maja 22, 2007 09:13

Czytałem gdzieś, że nasiona szkodzą papugą. Ale skora zajadały się i żyją to może nie szkodzą.
mojej znajomej zdechły 3 papugi. Podejżewała, że po zjedzeniu winogron. Może były spryskane?

Anka
Kontakt:

Post autor: Anka » wt maja 22, 2007 09:31

Jezeli chodzi o winogrona to różnie z nimi bywa . Był taki okres kiedy od winogron z CHile padały papugi. Czytałam o tym na jednym z forów. Dlatego wolę nie ryzykować. Ale to moja indywidualna decyzja. Wiadomo każdy ma swoje sprawdzone i wypróbowane sposoby zywienia papug. Mój Brums nie chce winogrona więc problemu nie ma. Jedyne które zjada to takie krajowe niewydarzone bardzo słodkie. Ciężko jest w sezonie zimowym wykarmić amzonkę. W przypadku mojej pozostają tylko jabłka i kawałek banana. NIczego więcej nie tknie nie ma siły.
Anka

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr cze 06, 2007 14:39

Od kilku dni można już kupić na rynkach lub targowiskach świeże czereśnie. Z powodzeniem możecie je podawać swoim pupilom. Pamiętajcie jednak aby przed podaniem ich dokładnie je umyć i wydrylować. Większym papugom można je podawać całe(ale wydrylowane) natomiast mniejsze ptaki mogą dostawać przekrojone na połówki.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » śr cze 06, 2007 16:21

U kogoś coś się stało jak podawał z pestkami? Mnie nigdy do głowy by nie przyszło usuwanie pestek, a podaje ich znaczne ilości bo mam 2 drzewa przy samym wejściu do "ptaszarni". Nigdy nie zauważyłem by niosło to z sobą jakieś negatywy, ale...nigdy nic nie wiadomo.

Awatar użytkownika
sidu
Kontakt:

Post autor: sidu » śr cze 06, 2007 22:28

moja Gapa po raz pierwszy dostała własnie czeresnie i morele. czeresnie zjada z wielkim apetytem az cała klatka jest czerwona i moreli sobie nie odmawia ;-)
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw cze 07, 2007 09:22

U znajomego właśnie pestką od czereśni udusiła sie papuga. Przynajmniej tak stwierdził lekarz wet.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
sidu
Kontakt:

Post autor: sidu » ndz cze 10, 2007 10:44

a czy mozna podawac arbuza bo dałem mojej Gapie na sprubowanie malutki kawałek i domagała sie jeszcze ale wole to skasultowac z wami zeby nie przesadzic :-)

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » ndz cze 10, 2007 12:02

Można. Wszystkie melony można podawać razem z pestkami.
everybody's someone

Awatar użytkownika
ewry
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: ewry » pt lip 13, 2007 15:37

Zastanawiam się jak podać paputkom kolbę kukurydzy...całą włożyć do klatki?? czy kawałek odkroić?? a może powinnam wyskubać pojedyncze ziarna?? Nie wiem !! :oops:
Ewa

Anka
Kontakt:

Post autor: Anka » pt lip 13, 2007 15:55

Ewry najlepiej pokroić na plastry. Będzie ciężko. RObie w ten sposób, ze przekrawam nożem a jeżeli nie przechozi przez środkową twardą część kolby, to walę w ten nóz tluczkiem :-D
Można tez taki plaster spróbować na środku przedziurawić. Przez dziurkę przewlec sznurek taki ktory będzie bezpieczny dla papugi i zawiesić, będzie frajda. Są tez takie specjalne okrągłe mini klateczki ,pakuje się tam warzywa w większych kawałkach i papuga musi sie troszke pogimnastykować zanim zje. Możesz także zrobić na patyku drewnianym szaszłyk kawałek papryki, pomidora i plater kukurydzy. Widziałam gdzies na innym forum coś takiego.
zyczę powodzenia :-)
Anka

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt lip 13, 2007 16:37

Ja podaję kolby kukurydzy w całości bez względu na ich wielkość. Ptaki bardzo dobrze dają sobie z nimi radę. Mniejsze kolby biorą w łapkę i bez problemu wyjadają nasiona. Miękkie kolby z małymi ziarnami kukurydzy , takie jeszcze ociekające mlekiem są zjadane w całości.
Pozdrawiam
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”