Ja chyba nigdy bym nie umiała papugi nauczyć mówić. Gratulacje za wytrwałość. :)
Misiu, mój Duda też tak słodko terkocze przed snem. I jak mu daję jeść takie ciche kwilenie wydobywa. Ale często tak drze dziób, że muszę zakładać słuchawki, bo myślę, że mi mózg pęknie. :) Nasza Senegalka też potrafi głośno ryknąć, że słychać ją na dworze, ale ogólnie siedzi cicho. Zazdroszczę tym, którym papugi śpiewają. A miałam wybrać Świergotkę..Jednak w sumie nie żałuję wyboru. :)
Tak za 3 tygodnie będę szykowała się z zamiarem zbadania DNA i dokupienia partnerki.
A tutaj zamieściłam taką małą listę pokarmów, którą sobie stworzyłam. Takie rzeczy ogólnodostępne, co by mieć pod ręką w kuchni. Może komuś się przyda, albo może będziecie chcieli ją zmodyfikować.
OWOCE I WARZYWA
- Jabłko, Gruszka,
- Śliwka
- Czereśnie, Wiśnie,
- Truskawki,
- Pomarańcze, Mandarynki,
- Winogrona
- Papryka,
- Marchew – można z nacią.
- Seler i Pietruszka -> można nać i korzeń, Seler kroić na poziome, małe kawałki
- Kalarepa,
- Pomidor,
- Buraki czerwone,
- Brokuły, Kalafior, Brukselka – można też liście czy łodygi
- Dynia, Cukinia, Arbuz, Melon, Ogórek – podawać z pestkami, prócz dyni (wit. A), reszta to prawie sama woda.
- Jarzębina (przemrożona)
LEPIEJ NIE (bardzo mało):
- Cebula, Czosnek, Por, Szczypiorek, Bakłażan – w dużych ilościach toksyczne
KATEGORYCZNIE NIE:
- Awokado i rabarbar – trujące
DRZEWA:
- Gałązki wierzby
- Gałązki brzozy
- Gałązki jabłoni
- Pędy winogrona
INNE:
- Jajko - gotowane, skorupki
- Twaróg
- Biszkopty - na smaczek
- Kiełki – słonecznika, brokułów, rzodkiewki, fasolka adzuki, rzeżucha, soczewica, kapusta, burak, marchewka...
- Płatki kukurydziane – bez cukru,
(bez soli)jako smakołyk
- Mlecz, tasznik, rdest ptasi, gwiazdnica, babka.
Radzę poczytać tematy o tym co wolno podawać papugom, a czego nie wolno. http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150