"gerberki"

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Wiktoria1
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

"gerberki"

Post autor: Wiktoria1 » wt kwie 27, 2010 22:23

Hej. niektóre zwierzeta można karmić słoiczkami dla dzieci (gerberki lub inne takie firmy) np :króliki (bezmięsnymi) ,fretki(mięsnymi) i dzieci(hehe wszystkimi)
Z doświadczenia wiem ,że zwierzakom bardzo smakują. Zastanawiam się czym można je podawać papudze. Warzywa i owoce są u mnie raczeej zabawką niż pożywieniem a słoiczki chętnie idą... oczywiście w przypadku papugi tylko owocowe i warzywne...np marchew-jablko, mus owocowy, jabłkowy, bananowy, morelowy itp. Tak pomyślałam ,że to tylko owoce i warzywa więc nie powinny zaszkodzić, jednak potem się zaczełam zastanawiać, że może papugi nie mogą przetworzonych roślin...ale w końcu są to tylko ugotowane, bez soli cukru i konserwantów... Jak myślicie? Można czasem dla urozmaicenia dać paputkowi taki deserek dla niemowląt?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DINA
Ptaki które hoduję: ara ararauna

Post autor: DINA » wt kwie 27, 2010 22:48

Podawać można ale nie w nadmiarze. I raczej jako dodatek nie główne danie. Np dodatek do ryżu, kaszy gotowanej, albo makaronu. Nie można przesadzać lepiej rozgnieć widelcem, albo zetrzyj na tarce banana i morele lub jabłko z marchewką i zobacz jak będą wcinały :)
Pozdrawiamy z Dinusią :)

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » wt kwie 27, 2010 22:50

Mozna,ale to dla malych pisklaczkow,generalnie papugi maja mocne dzioby i lubia twarde pokarmy-gryzc,rozrywac,szarpac.. :-D
Pozdrawiam. Artur

Kondzio33
Ptaki które hoduję: Figunia&Maniek(aleksy o)

Post autor: Kondzio33 » śr kwie 28, 2010 13:59

to dla 40 dniowego malucha taka papke gerber moge podac?
w sumie bym mu urozmaicil jedzienie a nie tylko ten pokarm Kaytee, moze wtedy juz by swoich odchodow nie ruszal bo pewnie szuka innego pokarmu...

gretel
Ptaki które hoduję: Zako kongo, kakadu zółtolice
Kontakt:

Post autor: gretel » śr kwie 28, 2010 18:02

moje maluchy jadły bardzo chętnie, żadnych rewolucji brzuszkowych nie miały

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr kwie 28, 2010 18:44

Wyroby Gerbera są przeznaczone dla ludzi ........ człowiek ma zupełnie inny układ trawienny, inne bakterie wspomagające trawienie niż ptaki........
Producent wszystko zrobi byle tylko towar schodził, nie napisze całej prawdy o zawartości słoiczka, nie wie gdzie i na jakim polu owoce i warzywa były uprawiane.... reklama wszystko może..................
Zatem moim zdaniem takie musy można podać ale : mało, czasami, ostrożnie.
A co stoi na przeszkodzie by owoce wrzucić do miksera ? zetrzeć na tarce ..... podać na surowo, co zaowocuje tym że podczas takiego przetwarzania produkty nie stracą witamin tak, jak by je gotowano ?
W naturze ptaki nie żywią się gotowanym jedzeniem, wcinają wszystko surowe. Mają makro i mikroelementy ......

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr kwie 28, 2010 19:17

Może i ja wtrącę swoje trzy grosze...
Mimo iż wyroby Gerbera i inne słoiczki są przeznaczone dla niemowląt, to mojemu dziecku tego nie podawałam bo uważam że nie są one tak zdrowe i wspaniałe jak zapewniają np. reklamy. Tak jak napisała Krysia-, prodcent nie wie lub nawet go to nie obchodzi, z jakich upraw pochodzą warzywa i owoce wykozystywane do przetworów.
A wiadomo "każde stworzenie ma swoje jedzenie", i do głowy by mi nie przyszło żeby "słoiczki" podawać papugom :-D
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

gretel
Ptaki które hoduję: Zako kongo, kakadu zółtolice
Kontakt:

Post autor: gretel » śr kwie 28, 2010 22:03

chyba nikomu nie przyszło do głowy karmienie tylko gerberkami, papuga jest ptakiem wszystko żernym w naturze jesli znalazłaby zawartosć słoiczka na pewno by skorzystała:)

Kondzio33
Ptaki które hoduję: Figunia&Maniek(aleksy o)

Post autor: Kondzio33 » śr kwie 28, 2010 22:03

dobra zrobie taki przecier ale podgrzac przed podaniem czy nie podgrzewac :?:

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw kwie 29, 2010 05:54

Beatko - różnie bywa z tym karmieniem :-D .......... Gdzieś, coś, ktoś przeczyta, nie pomyśli, a potem daje papudze słoik musu na jedno karmienie.... Ludzie, to są TYLKO ludzie i bywają różni .......... Znam kilka przypadków, gdzie nimfy co dnia dostawały konserwową kukurydzę i groszek, a w puszkach min. była i sól .......

Kondzio - ptasi rodzice karmią pisklęta rozdrobnionym pokarmem z własnego wola, napewno jest cieplejszy....... zatem przecier możesz lekko podgrzać ale nie przesadzaj z temperaturą.
Ostatnio zmieniony czw kwie 29, 2010 06:01 przez Krysia-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz gru 16, 2012 16:35

Wszystko jest opisane w dziale o senegalkach i tu:
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=3513
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”