Aleksa śliwogłowa

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

sopran
Ptaki które hoduję: Afrykanka senegalska

Post autor: sopran » śr cze 13, 2012 09:32

No więc po miesiącu zastanawiania się nad zakupem papużki zdecydowałem się na Aleksandrettę śliwogłową, dziś lub jutro dotrze do mnie klatka dla niej o wymiarach podstawy 75x45, zakup samego ptaka to myślę kwestia maksymalnie kolejnego miesiąca. Chciałem jeszcze dopytać czy:

1. Był ktoś z Was na comiesięcznej giełdzie w Ostrowie Wlkp i czy jest szansa, że pojawiają się tam hodowcy śliwogłowych?
2. Czy latem mogę klatkę z papugą wystawiać na balkon? I czy wiedząc, że w nocy temperatura nie spadnie poniżej 5 stopni C ptaszek może nocować na balkonie?
3. Wiem, że papuga to nie pies i nie zamerda ogonem na widok swojego właściciela, ale czy jest jakiś sposób, w który papugi okazują radość, sympatie do opiekuna?

Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr cze 13, 2012 11:59

sopran pisze: .....zdecydowałem się na Aleksandrettę śliwogłową,

Ten gatunek aleksandrett podlega rejestracji więc mam nadzieję, że nie zapomniałeś o dokumentach bo zgodnie z prawem masz 14 dni na rejestrację od dnia zakupu.
Jeśli o tych wymogach nie słyszałeś, przeczytaj to http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1134
sopran pisze: .... 2. Czy latem mogę klatkę z papugą wystawiać na balkon? I czy wiedząc, że w nocy temperatura nie spadnie poniżej 5 stopni C ptaszek może nocować na balkonie? ....

Oczywiście że możesz wystawiać a właściwie to nawet powinieneś. Promienie słoneczne bardzo korzystnie wpływają na zdrowie ptaków. Warunkiem wystawienia papugi w klatce jest to, by było jakieś zadaszenie by ptak mógł się schronić w cieniu. Choć jedna ściana klatki powinna być tuż przy ścianie muru tak, by ptak choć z jednej strony czuł się bezpiecznie. Non stop musi być dostępna woda do picia i ewentualnej kąpieli w przypadku gdyby aleksa chciała się ochłodzić. Nie może być przeciągów ani silnych wiatrów bo przeziębienie gotowe.
Z uwagi na różne odgłosy dobiegające nocą z ulicy nie radziłabym zostawiać papugi na balkonie. Nagły dźwięk może wystraszyć śpiącego ptaka, papuga na oślep zacznie się szamotać w klatce i nieszczęście gotowe bo oprócz ogólnego potłuczenia się , żebra czy skrzydła może sobie połamać.
Na pozostałe kwestie nie odpowiem konkretnie ale słyszałam że niektóre gatunki papug (zależy od ich charakteru) swoim zachowaniem wykazują radość z widoku opiekuna. Różnie to się objawia : nagłe ożywienie, nerwowe krążenie po klatce, ćwierkanie głośniejsze niż zazwyczaj, czasem dosłownie wrzaski typu ,,wypuść mnie, pobaw się ze mną" , czasami jest to nawet próba udziobania w celu zwrócenia uwagi na siebie .......
Jednak by tak się stało, potrzebny jest upływ czasu i przede wszystkim nieograniczone zaufanie papugi do właściciela.

sopran
Ptaki które hoduję: Afrykanka senegalska

Post autor: sopran » ndz cze 17, 2012 17:59

Krysia- pisze:Ten gatunek aleksandrett podlega rejestracji więc mam nadzieję, że nie zapomniałeś o dokumentach bo zgodnie z prawem masz 14 dni na rejestrację od dnia zakupu.

Ja narazie nie dokonałem zakupu, bo wciąż zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Aleksą śliwogłową, a różaną, ale z pewnością będę o tym pamiętał :)

Chciałem jeszcze dopytać czy rzeczywiście Aleksa różana jest niewiele większa od śliwogłowej, bo z opisu gatunków wynika, że śliwki rosną do 33cm, a różane do 36cm?

Nie ukrywam, że zainteresowany jestem jedną z wyżej podanych. Będzie ona żyć w mieszkaniu, mam dla niej klatkę o wym. 75x45 i wysok. 90cm, oczywiście zamierzam puszczać ją na loty po pokoju.

Która z nich lepiej aklimatyzuje się i szybciej przyzwyczaja do człowieka, dodam, że mam jeszcze dwuletniego syna? Mam możliwość zakupienia w chwili obecnej Aleksy różanej ze stycznia 2012, hodowca twierdzi, że to samczyk, czy możliwe, że w wieku 5 miesięcy można stwierdzić już płeć papugi?

Czy zrywać i podawać papudze mogę jedynie gałęzie z drzew owocowych i z wierzby, żadnych innych?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz cze 17, 2012 19:00

Aleksandretta różowopierśna jest zdecydowanie większa od śliwogłowej.Śliwogłowa ma jedynie dużo dłuższy ogon

sopran pisze:Mam możliwość zakupienia w chwili obecnej Aleksy różanej ze stycznia 2012, hodowca twierdzi, że to samczyk, czy możliwe, że w wieku 5 miesięcy można stwierdzić już płeć papugi?

Ja bym nie wierzył w takie zapewnienia za krótki czas aby przebarwiał się dziób no chyba ze zrobił test DNA (ale osobiście w to wątpię)

Co do gałęzi poszukaj na forum było tyle na ten temat pisane ze szkoda czasu na powielanie tematu. :evil:
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”