Żywienie warzywkami itd

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Iverskillz
Ptaki które hoduję: Nimfy
Kontakt:

Żywienie warzywkami itd

Post autor: Iverskillz » pt wrz 30, 2011 20:22

Witam, jestem posiadaczem Nimfy. mam takie pytanie. Poczytałem na stronie o żywieniu pietruszką, marchwią, selerem, ale nie otrzymałem pewnej odpowiedzi. Po 1: czy seler i pietruszkę wcześniej ugotować? Po drugie, czy nać pietruszki można również podawać? Oraz chcciałbym zacząć karmić własnym zbożem: owsem, pszenica, jęczmieniem. Czy wcześniej je wymyć lub wygotować? Jestem pewien pochodzenia bo z własnego pola ;)

Czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam
Damian M

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob paź 01, 2011 06:10

Co do pietruszki i jej natki przeczytaj wypowiedź WojtkaZ http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1434
Seler możesz podać i surowy i gotowany, oby tylko chciała jeść bo to warzywo ma specyficzny smak.
Co do zbóż, to najlepiej z nich robić kiełki bo wtedy są najbardziej wartościowo - odzywcze. Jeśli tylko nimfa da radę ziarna rozłupać, to i suche ( bez gotowania ) też możesz podawać. Poczytaj temat o własnych mieszankach http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1079 a szczególnie to, co pisze coco39.
Owies musi być bezłuskowy bo twarda i kłująca łuska może utkwić w przełyku a wtedy ,,po ptokach"
No i rzecz zasadnicza : sucha mieszanka powinna zawierać i inne nasiona a nie tylko Twoje ziarna zbóż.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob paź 01, 2011 09:30

Iverskillz, Ale pamiętaj zboża to dodatek a nie podstawa jadłospisu.

Iverskillz
Kontakt:

Post autor: Iverskillz » sob paź 01, 2011 09:38

Dzięki za odpowiedzi i pomoc. Wiem, że to nie podstawa i daje tak około 70% moich ziaren i reszta kupionych mieszanek z tymi innymi dodatkami. Wczoraj trochę wsypałem i chętnie wcinała i dawała rade. Co do pietruszki to: .................. tutaj jest napisane, że z umiarem można podawać. Jakie jest wasze zdanie? Dziś zrobię jakąś zabawki z marchwi (którą się zajada bardzo chętnie), z nacii marchwi, selera, jabłka i gruszki, a jutro może zrobię własną kolbę :)

Dziękuje za odpowiedzi jeszcze raz.
Pozdrawiam
Nazwa forum została wykropkowana. TU jest nasze forum i proszę nie mieszać go z tym ,,co gdzieś na płocie" było napisane.
Ostatnio zmieniony ndz paź 02, 2011 06:00 przez Iverskillz, łącznie zmieniany 1 raz.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob paź 01, 2011 09:49

Iverskillz pisze:Jakie jest wasze zdanie?
Jak nie jestem pewnym czy coś dla papugi jest zdrowe, to automatycznie uznaję to za trujące. ;-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Iverskillz
Kontakt:

Post autor: Iverskillz » sob paź 01, 2011 21:58

Powiedzcie mi zatem czy ten przepis na jej stronie na własne kolby jest dobry? i jakie warzywka do tego dodac zeby były zdrowe? Oraz pytanie: skoro pitruszka i jej natka odpada to jak z marchwia i jej natka?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz paź 02, 2011 04:00

Czy papugi w naturze jedzą sztuczne kolby? Jedzą tylko naturalne kolby kukurydziane.
Podawaj surowe owoce, warzywa, chwasty i skiełkowane ziarna.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Iverskillz
Kontakt:

Post autor: Iverskillz » ndz paź 02, 2011 10:51

To jakoś muszę ją zmusić bo je tylko marchew a reszty nawet nie tknie a nawet nie spojrzy. A z kolbą mógłaby się chociaż trochę pobawić i pomęczyć...

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz paź 02, 2011 10:57

ponadziewaj na nitki patyki do szaszłyków porozwieszaj powpinaj np. w jabłko przecięte na pół
zawsze mozna nauczyć jeść zdrowo trzeba tylko cierpliwości i kilku prób
nie należy się zrażać tylko szukać sposobu

Iverskillz
Kontakt:

Post autor: Iverskillz » ndz paź 02, 2011 13:52

Wiem robie tak i tylko z marchewka się udało. A co do wcześniejszego posta od wojtka: a na żywo papugi mają jedzenie w karmniku? nie można porównywać wszystkiego tak dosłownie

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz paź 02, 2011 15:17

Przepis na kolby jest dobry, tylko moje ich nie tknęły,a jak już ruszyły to dla zabawy i wszystko na dole wylądowało. Moim zdaniem szkoda czasu na ich robienie.
Nie mają w karmiku tylko na drzewach i krzewach wisi :mrgreen: i to surowe wzgłednie ususzone przez słonce
Natka nie ma za dużo wartości odżywczych, jest tyle warzyw coś się z tą pietruszką i selerem uparł

Iverskillz
Kontakt:

Post autor: Iverskillz » ndz paź 02, 2011 20:37

Bo takie warzywka jak: marchew pietruszka cebula czosnek ziemniak burak kapusta seler mam z własnego pola, ale wole nie kupować nie sprawdzonych warzyw dla papug. I tak dziękuje wszystkim za pomoc. Kolby sprawdzę, może akurat mojej nimfie posmakuje.

Pozdrawiam
Damian

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz paź 02, 2011 21:17

Spróbuj dać buraka moje nimfy lubią,a czosnek i cebule zostaw dla siebie :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz paź 02, 2011 22:34

Warto dodać, że odchody mogą zmienić wtedy konsystencje, kolor i zapach :-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”