Obrożna a śliwogłowa
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nic
Obrożna a śliwogłowa
Witam, zastanawiam się ciągle nad rodzajem papugi. Strasznie mi się podobają aleksandretty obrożne i śliwogłowe. Jeśli chodzi o obrożne to jest dużo materiałów na ich temat, gorzej ze śliwogłowymi. Możecie mi napisać jaki mają charakter?? Gdzieś czytałam, że są to jedne z najcichszych aleks (oczywiście wiem, że zależy to również od osobnika). Klatkę planuję kupić taką http://allegro.pl/wielka-klatka-dla-pta ... 48836.html lub taką http://allegro.pl/wielka-klatka-dla-pta ... 48840.html ...raczej wybiorę tę prostokątną, z prostego powodu...ta sama cena a klatka szersza :)
Mam nadzieję że napiszecie mi jakieś info, które pomogą mi podjąć decyzję :)
Mam nadzieję że napiszecie mi jakieś info, które pomogą mi podjąć decyzję :)
Dokładnie tak jak piszesz druga klatka jest lepsza, chociaż ja uważam, że jeśli chodzi o aleksandretty to jednak woliera bez względu na to które to są aleksandretty :(
One uwielbiają latać a codzienne latanie po pokoju jeśli chodzi o aleksandretty to ogrom zniszczeń :( szczególnie związany z niszczeniem wszystkiego co drewniane i nie tylko. Zdecydowanie o doborze gatunku decydyje twoje oko i kieszeń w tym przypadku. Różnica w cenie zależy od koloru obrożnej
Śliwogłowa jest nieco spokojniejsza i cichsza zdecydownie, ale nie robi dużo mniej zniszczeń
One uwielbiają latać a codzienne latanie po pokoju jeśli chodzi o aleksandretty to ogrom zniszczeń :( szczególnie związany z niszczeniem wszystkiego co drewniane i nie tylko. Zdecydowanie o doborze gatunku decydyje twoje oko i kieszeń w tym przypadku. Różnica w cenie zależy od koloru obrożnej

Śliwogłowa jest nieco spokojniejsza i cichsza zdecydownie, ale nie robi dużo mniej zniszczeń

- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Mój samczyk obroźny dopóki był sam nie niszczył nic-po dokoptowaniu mu partnerki która w zniszczeniach była mistrzynią troche się nauczył,ale i tak jak niszczył to dlatego by się jej przypodobać,ale On w zniszczeniach nie dorastał jej do pięt 

-
- Ptaki które hoduję: nic
Chyba się jednak zdecyduję na obrożną....w razie jakichś problemów szybciej znajdę jakieś info o niej niż o śliwogłowych. Choć muszę przyznać, że śliwogłowa swoją urodą mnie urzekła :) choć z drugiej strony, mąż koleżanki który hoduje owe ptaki, na pewno by mi służył dobrą radą co do ptaków......ehh już sama nie wiem. Chyba pojadę do niej i się napatrzę na obydwa i wtedy podejmę decyzję