płeć młodej aleksandretty
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, wróbliczki, rozelle białolice, aleksadrety, nimfy i ryżowce
- Kontakt:
Mam małe pytanie. Posiadam aleksndrette jedną sztukę , w tej chwili przebywa w wolierze zewnętrznej z innymi papugami. Do tej pory nie interesowała się budkami , ale od paru dni spodobała jej się jedna i przesiaduje w niej czesto a nawet zauważyłem że jej broni. Nie wiem czym jest ponieważ ma teraz troche ponad rok. Czy takie zachowanie może świadczyć o płci ptaka chociaż nie jest wypierzona jeszcze ???
Zresztą widać ją w poście wyżej
Zresztą widać ją w poście wyżej
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta większa
witam wszystkich
od 3 dni mam w domu aleksę większa na 7-8 miesięcy
kupiłem ją od hodowcy z Myślenic
ptak był w wolierze na podwórku
miałem obawy że będzie bardzo dziki, naszczęście mimo tych paru dni Shrek je juz z ręki, jak wkładam palec do klatki to delikatnie go przygryza
myslę ze będzie to materiał na domowego pupila
TYLKO JESTE LEDEN PROBLEM
boję się żeby z Shreka nie zrobiła się Fiona
proszę o pomoc w ustaleniu płci
wiem że na tych fotkach cięzko będzie ale ptak jeszcze nie jest wypuszczany z klatki
będą następne
od 3 dni mam w domu aleksę większa na 7-8 miesięcy
kupiłem ją od hodowcy z Myślenic
ptak był w wolierze na podwórku
miałem obawy że będzie bardzo dziki, naszczęście mimo tych paru dni Shrek je juz z ręki, jak wkładam palec do klatki to delikatnie go przygryza
myslę ze będzie to materiał na domowego pupila
TYLKO JESTE LEDEN PROBLEM
boję się żeby z Shreka nie zrobiła się Fiona

proszę o pomoc w ustaleniu płci
wiem że na tych fotkach cięzko będzie ale ptak jeszcze nie jest wypuszczany z klatki
będą następne
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Jak wygląda określanie plci młodej białej aleksy ? czy jest taka możliwość. Ptak czasami glośno krzyczy
szczególnie jak mu się coś nie podoba - zdjęcia na
http://www.garnek.pl/panka

http://www.garnek.pl/panka
-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki , falki , nimfy
Witam
Czy jest możliwe , aby w wieku 3 lat aleksandretty jeszcze się nie wybarwiły ?
Kupiłem w 2008 i 2009 roku 3 okazy i żadna do dzisiaj jeszcze nie ma obroży.
Czyżbym kupił 3 samiczki ?
Jeśli bym zrobił zdjęcie , czy moglibyście chociaż w przybliżeniu powiedzieć mi jaka jest ich płeć ?
Pozdrawiam
Czy jest możliwe , aby w wieku 3 lat aleksandretty jeszcze się nie wybarwiły ?
Kupiłem w 2008 i 2009 roku 3 okazy i żadna do dzisiaj jeszcze nie ma obroży.
Czyżbym kupił 3 samiczki ?
Jeśli bym zrobił zdjęcie , czy moglibyście chociaż w przybliżeniu powiedzieć mi jaka jest ich płeć ?
Pozdrawiam
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Mając 3 samice masz wielkie pole manewru.Zdecydowanie łatwiej jest dostać dorosłego samca aniżeli dorosłą samicę a i wymiana jednej samiczki na samca nie powinna stanowić problemu.Tylko sugerowałbym abyś ewentualną wymianę dokonał z sprawdzonym hodowcą a nie handlarzem w dodatu szukaj ptaka z stałą obrączką (masz wtedy pewność wieku ptaka)
- Nielot
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
Witam. Kupiłem w końcu samca aleksandretty, ale niestety była to transakcja wiązana.
Musiałem dokonać zakupu z jego przyjacielem tj. z młodziutka samiczka (?) z obrączką 2010 dokupioną w lipcu.
Samiec widać że opiekuje się tą aleksą, nauczył ją mówić nawet dwa słowa, często jest blisko, ale i boi się
ta czasem podbiera mu bezczelnie jedzenie, nie raz pogoni - generalnie typ niewdzięcznej zdziry.
On nieśmiało nie raz w nocy jej coś gada cichutko po polsku, macha główką, a ona rozbudzona potem go dziobnie.
Rozmawiałem z hodowcą nie dawno i ten powiedział, że ponoć młodszym samcem samce też się opiekują.
Wysyłam Was ten opis i kilka zdjęć, będę wdzięczny za określenie z uzasadnieniem płci. Dzięki.
Musiałem dokonać zakupu z jego przyjacielem tj. z młodziutka samiczka (?) z obrączką 2010 dokupioną w lipcu.
Samiec widać że opiekuje się tą aleksą, nauczył ją mówić nawet dwa słowa, często jest blisko, ale i boi się
ta czasem podbiera mu bezczelnie jedzenie, nie raz pogoni - generalnie typ niewdzięcznej zdziry.
On nieśmiało nie raz w nocy jej coś gada cichutko po polsku, macha główką, a ona rozbudzona potem go dziobnie.
Rozmawiałem z hodowcą nie dawno i ten powiedział, że ponoć młodszym samcem samce też się opiekują.
Wysyłam Was ten opis i kilka zdjęć, będę wdzięczny za określenie z uzasadnieniem płci. Dzięki.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
- Kontakt:
Witam, posiadam Aleksę obrożną już około 1 rok i 1 miesiąc
Czekam i się niecierpliwie czy pokaże się ta obroża czy też nie...
Ale po niektórych zachowaniach wnioskuje, iż to będzie samica, chcę wiedzieć czy moje podejrzenia są trafne.
Zachowanie nr 1 Często ładnie śpiewa ale też zdarza się jej troszkie pokrzyczeć.
Zachowanie nr 2 Tydzień temu zaczęła strasznie agresywnie pilnować klatki przed każdym z wyjątkiem mnie.
Zachowanie nr 3 Tutaj najbardziej się zastanawiam. Prawie za każdym razem jak głaskam Rokiego to on się rozkłada tak jakby do płożenia, czy coś w tym rodzaju.
Z kolei ma też ten niebieskawy odcień na ogonie i widać delikatny zarys obroży i kresek koło oczu, więc już sam nie wiem...
Chce wiedzieć czego się mogę spodziewać za niecałe pół roku...

Czekam i się niecierpliwie czy pokaże się ta obroża czy też nie...
Ale po niektórych zachowaniach wnioskuje, iż to będzie samica, chcę wiedzieć czy moje podejrzenia są trafne.
Zachowanie nr 1 Często ładnie śpiewa ale też zdarza się jej troszkie pokrzyczeć.
Zachowanie nr 2 Tydzień temu zaczęła strasznie agresywnie pilnować klatki przed każdym z wyjątkiem mnie.
Zachowanie nr 3 Tutaj najbardziej się zastanawiam. Prawie za każdym razem jak głaskam Rokiego to on się rozkłada tak jakby do płożenia, czy coś w tym rodzaju.

Z kolei ma też ten niebieskawy odcień na ogonie i widać delikatny zarys obroży i kresek koło oczu, więc już sam nie wiem...
Chce wiedzieć czego się mogę spodziewać za niecałe pół roku...
Pozdrawiam Kicuś...
WITAM. mam pytanie odnosnie mojej Aleksandretty obroznej. mianowicie chodzi mi o to jak sprawdzic czy to bedzie samiec czy samica mam ja juz rok a jak ja kupilem miala 3 miesiace około. zalezalo mi zeby miec samca ale nie wiem po jakim czasie to mozna zauwazyc wiem tylko tyle ze samce maja obroże a samice nie . bo jezeli sie okaze ze to samiczka to kipie druga aleksandrette tylko ze niebieska chyba zeby trafic na samca. jezeli sie ktos orientuje jak mozge to sprawdzic to prosze o pomoc 

- marcin1987
- Ptaki które hoduję: Żako, Kragen, Nimfa, Aleksandretta
- Kontakt:
Witam.
Kupiłem alekse miesiąc temu i z ciekawości chciałbym się dowiedzieć jakiej jest płci, podobno ma coś ok. roku więc nie ma obroży jak by miała to bym wiedział że to samiec.
Ciekawi mnie też czy rzeczywiście ma rok. Poniżej zdjęcia mojej aleksy:
Zd1
Zd2
Zd3
Zd4
Zd5

Kupiłem alekse miesiąc temu i z ciekawości chciałbym się dowiedzieć jakiej jest płci, podobno ma coś ok. roku więc nie ma obroży jak by miała to bym wiedział że to samiec.
Ciekawi mnie też czy rzeczywiście ma rok. Poniżej zdjęcia mojej aleksy:
Zd1

Zd2

Zd3

Zd4

Zd5

- sqrczybyk
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Kontakt:
Według mnie ma nie rok,a ze trzy latka... lecz są na forum specjaliści,którzy odpowiedzą pewniej na Twoje pytanie.
okrągła głowa-samiczka,po oczach-dużo tzw.białka (obwódka)
okrągła głowa-samiczka,po oczach-dużo tzw.białka (obwódka)