kiedy nimfy przystępują do lęgów ?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
- Kontakt:
Na to nie ma rady jedna para potrzebuje więcej czasu inna mniej. Trzy tygodnie temu dostałem od Grześka (admina) samice albino, dałem jej samczyka i za pare godzin była para, po kilku dniach dostały budkę. W tym samym czasie dałem budkę innej parze która razem już gniazdowała, samica Grześka ma już jajka a stara para dobiero zaczeła wchodzić do budy. Moja rada trzeba cierpliwie czekać.
pozdrawiam sebastian
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=405
Poczytaj , tam jest bardzo dużo na temat kiełkowania nasion.
Poczytaj , tam jest bardzo dużo na temat kiełkowania nasion.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Chwilowo brak
http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/akceso ... wki/146949
a co myslicie o tym czy same trociny wystarcza czy w klatce dac im takie cos czy może siano im dać żeby sobie same budowały
a co myslicie o tym czy same trociny wystarcza czy w klatce dac im takie cos czy może siano im dać żeby sobie same budowały
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- Ptaki które hoduję: nimfy
- Kontakt:
Witam, ten post wydaje mi się odpowiedni,wiec spytam się tutaj: czy powinnam na silę rozdzielać parę nimf albino? Mam 2 takie nimfy, a wiedząc że nie powinno się łaczyć dwóch ino postarałam sie kupić tą samą płeć, jak się teraz okazało wszystko wskazuje na to że będzie to parka ;/ dodam że ptaki miały możliwość sparowania się z innymi białogłowymi, ale jak pech chciał,musiały wybrać siebie. co powinnam zrobić? sprzedać/wymienić jedną papugę na jakąś białogłową?
And if you could just rock me out...
W zasadzie nie powinno sie tak łączyć, ale możliwe że większość zastrzeżeń co do tego pochodzi stąd że jak jest mało takich papug a więc blisko spokrewnionych to problemy mogą pochodzić z bliskiego pokrewieństwa a nie z powodu mutacji.
Jeżeli papugi są witalne , silne i z różnych źródeł to moim zdaniem można pozwolic na lęgi . Mnie sie dobrze rozmnazały np. rozelle białolice ino w parze . Pozdrawiam
Jeżeli papugi są witalne , silne i z różnych źródeł to moim zdaniem można pozwolic na lęgi . Mnie sie dobrze rozmnazały np. rozelle białolice ino w parze . Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: nimfy
- Kontakt:
dzięki, ptaki nie są spokrewnione, może jeszcze zmienią zdanie jak dojrzeją i hormony zaczną robić swoje, może przyszły sezon będzie łaskawszy dla hodowców bo w tym roku krucho wszędzie ;/ jako kupująca stwierdzam że był mały wybór, słabych ptaków, przynajmniej nimf, pozdrawiam
And if you could just rock me out...
- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
Okazało się, że zima nie przeszkadza nimfom w przystępowaniu do lęgów. W lecie pojedyncze pary składały jaja teraz wszystkie budki są zajęte. W 2 budkach są już opierzone pisklaki. W 3 budkach nimfy siedzą na jajach. Najniższa temperatura jaką zmierzyłem w pomieszczeniu, w którym przebywają nimfy wynosiła 12 stopni. Mam w związku z tym pytanie: w jak niskich temperaturach można podawać nimfom jajko do karmienia pisklaków ?
Ostatnio wyczytałem w książce Pawła Pogodały "Ptaki egzotyczne", że jak temperatura spadnie poniżej 18 stopni to powinno się podawać kanarkom biszkopty zamiast jajka.
Pytam również z tego powodu, że jedna z par, która już wcześniej miała 2 razy udane lęgi w lecie tym razem miała problemy. Wykluło się 5 pisklaków ale 3 z nich cały czas popiskiwały i nie mogły się unieść na nogach. Przebierały nogami i jeden z tych pisklaków jak zajrzałem do budki miał pokarm na tułowiu. Wynika z tego, że rodzice mieli problemy z ich karmieniem. Pisklaki żyły jakiś czas i nawet rosły ale ostatecznie padły. Pozostałe 2 pisklaki (na zdjęciu poniżej) są bardzo dobrze wykarmione i nic im nie dolega.

Ostatnio wyczytałem w książce Pawła Pogodały "Ptaki egzotyczne", że jak temperatura spadnie poniżej 18 stopni to powinno się podawać kanarkom biszkopty zamiast jajka.
Pytam również z tego powodu, że jedna z par, która już wcześniej miała 2 razy udane lęgi w lecie tym razem miała problemy. Wykluło się 5 pisklaków ale 3 z nich cały czas popiskiwały i nie mogły się unieść na nogach. Przebierały nogami i jeden z tych pisklaków jak zajrzałem do budki miał pokarm na tułowiu. Wynika z tego, że rodzice mieli problemy z ich karmieniem. Pisklaki żyły jakiś czas i nawet rosły ale ostatecznie padły. Pozostałe 2 pisklaki (na zdjęciu poniżej) są bardzo dobrze wykarmione i nic im nie dolega.

- zby60
- Kontakt:
Podaję jajko ale w związku z tym, że nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie w jak niskich temperaturach można papugom jajko podawać postanowiłem podwyższyć temperaturę w ptaszarni. Para, która miała problemy z poprzednim lęgiem teraz ma 5 pisklaków i wszystko jest ok.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Witaj na forum.
Samotne samice składają jajka w różnych miejscach, które według nich są odpowiednimi miejscami na budki lęgowe. Samice nimf składają jajka niezależnie od tego czy są one oswojone czy nie-zależy to tylko od ich instynktu macierzyńskiego 

Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- zby60
- Kontakt:
Ile pisklaków może maksymalnie wykarmić para nimf w jednym lęgu ?
W literaturze piszą, że 7. U mnie jest 10 jaj. Samica siedząc na nich wygrzewała 9 jaj. Jedno jajo, które było obok przeniosłem do innej budki, gdzie para miała tylko 3 jaja. Zastanawiam się czy powinienem dalej ingerować i usunąć 2-3 jaja czy też pozostawić 9 i obserwować co będzie dalej ?
W literaturze piszą, że 7. U mnie jest 10 jaj. Samica siedząc na nich wygrzewała 9 jaj. Jedno jajo, które było obok przeniosłem do innej budki, gdzie para miała tylko 3 jaja. Zastanawiam się czy powinienem dalej ingerować i usunąć 2-3 jaja czy też pozostawić 9 i obserwować co będzie dalej ?
Mam pytanie czy mozna rozmnazac nimfy bez lice szaro biale z licymi perłowymi prosze o odpowiedz