Kielkowanie, moczenie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Kielkowanie, moczenie
Milo by bylo jakby ktorys z uzytkownikow znajacych sie na rzeczy napisal jakis artykul o tym, jakie ziarna mozna moczyc, a jakie kielkowac.
Mozna rowniez podac jakies sposoby (proste regulki) jak te czynnosci wykonywac.
Mozna rowniez podac jakies sposoby (proste regulki) jak te czynnosci wykonywac.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Posty: 1667
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:12
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Lokalizacja: ŁÓDŹ
- Kontakt:
Sam kiełkuję ziarna z mieszanki którą podaję papugom , osobno kiełkuję też pszenicę a ostatnio taki duży hit od Justyny , specjalną mieszankę do kiełkowania dla papug, jest jeszcze taka mieszankka dla kanarków i drobnej egzotyki. Sam sposób przygotowania skiełkowanych ziaren jest bardzo prosty. Należy dokładnie przepłukać ziarno przezaczone do kiełkowania , następnie namoczyć je przez okres 24 godzin, po namoczeniu wsypujemy ziarno na sito dokładnie płuczemu i stawiamy na miseczce aby woda miała gdzie spływać. takie ziarno trzeba kilka razy dziennie przepłukiwać pod bieżacą wodą aby zapewnić ziarnu odpowiednią wilgotność potrzebną do skiełkowania ziarna. Jednak trzeba uważać aby ziarno nie zakisło , łatwo to poznać po zapachu. To jest mój sposób na kiełkowanie , może ktoś z Was się podzieli jakimś innym swoim pomysłem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
WITAM
Kupiłem w castoramie nasiona lucerny na kiełki przeznaczone dla ludzi.
Sposób przygotowania z opakowania:
"Wypłukane nasiona zalać w czystym słoiku na kilka godzin letnią , przegotowaną wodą. Wodę zlać, nasiona przepłukać, słoik nakryć gazą. , obwiązać gumką. odstawić w ciepłe miejsce, nienasłonecznione. Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach gotowe do spożycia. Doskonałe do kanapek i surówek" hehe.
Inny sposób na stronce: http://www.ptaki.hodowla.prv.pl/
pozdrawiam yoda
Kupiłem w castoramie nasiona lucerny na kiełki przeznaczone dla ludzi.
Sposób przygotowania z opakowania:
"Wypłukane nasiona zalać w czystym słoiku na kilka godzin letnią , przegotowaną wodą. Wodę zlać, nasiona przepłukać, słoik nakryć gazą. , obwiązać gumką. odstawić w ciepłe miejsce, nienasłonecznione. Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach gotowe do spożycia. Doskonałe do kanapek i surówek" hehe.
Inny sposób na stronce: http://www.ptaki.hodowla.prv.pl/
pozdrawiam yoda
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Posty: 1667
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:12
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Lokalizacja: ŁÓDŹ
- Kontakt:
Tak , to jest ta nowa mieszanka nasion do Justyny, pszenicę kiełkuję osobno bo ma inny czas kiełkowania-u mnie pszenica kiełkuje szybciej.
http://www.hodowlapapug.pl
http://www.hodowlapapug.pl
Ostatnio zmieniony pt kwie 09, 2010 05:45 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Posty: 1586
- Rejestracja: ndz wrz 17, 2006 17:59
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Lokalizacja: Białystok
- Kontakt:
Kiełkuję mieszankę Deli Nature dla dużych papug.
Orzeszki ziemne, kture są w łupinach obieram. Moczę ją około 8 godzin. Następnie płuczę pod bierzącą wodą. Do kiełkowania używam specjalnego zestawu, sita z miską. Co parę godzin przewracam ziarno, opłukuję i pozostawiam aż puści kiełki. po około 48godzinach tak wygląda.
Orzeszki ziemne, kture są w łupinach obieram. Moczę ją około 8 godzin. Następnie płuczę pod bierzącą wodą. Do kiełkowania używam specjalnego zestawu, sita z miską. Co parę godzin przewracam ziarno, opłukuję i pozostawiam aż puści kiełki. po około 48godzinach tak wygląda.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Posty: 1667
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:12
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Lokalizacja: ŁÓDŹ
- Kontakt:
Pszenica nie płukana przynajmniej kilka razy dziennie pod bieżącą wodą bardzo szybko potrafi skisnąć , można to bez problemu wyuczuć po zapachu , niedowiarki mogą nawet spróbować.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Posty: 5
- Rejestracja: ndz wrz 24, 2006 17:09
- Ptaki które hoduję:
- Lokalizacja: Solec Kuj.(Kuj-pom)
Ja kiełkuje pszenice i inne ziarno w specjalnej kiełkownicy do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub na allegro!Jest to świetna sprawa dla osób które nie wiedzą jak się kiełkuje ziarno.Koszt takiej kiełkownicy to zaledwie 23zł.Zaoszczędza się dużo czasu i jest to bardzo wygody sposób kiełkowania pszenicy i innych ziaren!W takiej kięłkownicy zajmuje mi to zaledwie 24 godziny i wtedy przenica jest idealna,przynajmniej moje ptaki są zachwycone a o to przeciez każdemu chodzi!Pozdrawiam
Solec kujawski,Spychu1@tlen.pl
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Posty: 1019
- Rejestracja: wt lis 28, 2006 22:59
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontakt:
Ja też zrezygnowałem, kiełkownice niestety nie dają się zdezynfekować ani nawet dobrze wyczyścić. Ja stosuję sposób podpatrzony 30 lat temu u nieżyjącego już tarnowskiego hodowcy Stanisława Puca. Zalewam na 24 godziny letnią wodą, następnie dokładnie płuczę - kilkakrotnie i wysypuję na brytfanki [takie do pieczenia ciast]. Przykrywam gazetą i co parę godzin mieszam dłońmi. Po 24 - 48 godzinach, w zależności od temperatury, nadają sie do skarmiania.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Posty: 1667
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:12
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Lokalizacja: ŁÓDŹ
- Kontakt:
Widzę że opinie na temat używania narzędzi do kiełkowania są podzielone. Sam od 30 lat używam do tego dużego sita ( a w zasadzie kilku) w jednym nie jestem w stanie zmieścić kiełkującego ziarna. Jednak oglądając na zdjęciach tą kiełkownicę zaczynam się zastanawiać nad jej zakupem, może jak dokładnie zobaczę to w sklepie to zdecyduję się na zakup
Po prostu będzie wiecej miejsca na parapecie okiennym bo teraz stoi tam kilka sit na miseczkach do których ścieka woda po płukaniu ziarna 


To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
A ja robię tak:
W wiaderku moczę ziarno ok 24 godziny.
Po tym czasie wysypuję je na szalki kiełkownicy.
Po nastepnych ok 24 godz. mogę je podawać i robię tak:
ziarno to zsypuję na sito płuczę pod bierzącą wodą i biorę ile potrzebuje a reszta z powrotem do kiełkownicy. Następnego dnia podobnie ;zsypuje, płuczę i reszta z powrotem. Tak przez ok 3 dni.
Mam 2 kiełkownice i szykuję tyle ziarna że ok 3 dni z jednej porcji ptaki korzystają.
W takiej sytuacji kiełki w okresie tych 3 dni są kolejno w różnych fazach rozwoju.
Jak kończy mi sie jedna porcja(3 dzień podawania) to już na następny dzień mam przygotowaną porcję na nastepny z kolejnego kiełkowania. Pozdrawiam
W wiaderku moczę ziarno ok 24 godziny.
Po tym czasie wysypuję je na szalki kiełkownicy.
Po nastepnych ok 24 godz. mogę je podawać i robię tak:
ziarno to zsypuję na sito płuczę pod bierzącą wodą i biorę ile potrzebuje a reszta z powrotem do kiełkownicy. Następnego dnia podobnie ;zsypuje, płuczę i reszta z powrotem. Tak przez ok 3 dni.
Mam 2 kiełkownice i szykuję tyle ziarna że ok 3 dni z jednej porcji ptaki korzystają.
W takiej sytuacji kiełki w okresie tych 3 dni są kolejno w różnych fazach rozwoju.
Jak kończy mi sie jedna porcja(3 dzień podawania) to już na następny dzień mam przygotowaną porcję na nastepny z kolejnego kiełkowania. Pozdrawiam
- Planeta Zoo
- Posty: 26
- Rejestracja: sob sty 06, 2007 22:06
- Ptaki które hoduję:
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
My od dłuższego czasu kiełkujemy we wspomnianym wcześniej naczyniu do kiełkowania i w sumie jesteśmy z niego zadowoleni. Nie mogę jednak powiedzieć, by jego czyszczenie sprawiało mi przyjemność.
Więcej informacji na temat naczynia : http://www.planeta-zoo.pl/product_info. ... ts_id=2974
Więcej informacji na temat naczynia : http://www.planeta-zoo.pl/product_info. ... ts_id=2974

Serdecznie pozdrawiamy,
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Posty: 1667
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:12
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Lokalizacja: ŁÓDŹ
- Kontakt:
W trzy dni powinny być już kiełki , widocznie ziarna kupowana przez Ciebie są złej jakości. Spróbuj też ze zwykłą pszenicą.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Posty: 366
- Rejestracja: wt lis 07, 2006 12:58
- Ptaki które hoduję:
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Nie poddawaj się - mnie początkowo kiełki w ogóle nie wychodziły... Zmieniałam ziarna, sitka, miejsca kiełkowania - NIC... Czytałam kolejne istrukcje na forum i płakać mi się chciało - kompletna klapa... Aż kupiłam w ekologicznym sklepie ziarno pszenicy i fasolki mung - te były pierwsze które udało mi się wykiełkować. Potem coraz więcej i lepiej to robiłam. Przedtem to był cały rytuał, przeżywałam okropnie - teraz machinalnie, nawykowo wręcz tu się moczy, tak kiełkuje, a jeszcze inna partia zmienia się z kiełków w roslinki... Nic prostszego - choć jeszcze niedawno doprowadzało mnie do rozpaczy... Próbuj, poszukaj specjalnych ziaren do kiełkowania - pzrecież kiełki na całym świecie robią furorę jako najdrowsze dodatki do diety...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Iwona
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości