Rudosterka czy Modrolotka ?

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Rudosterka czy Modrolotka ?

Post autor: Avatar » pt mar 18, 2011 02:31

Z góry przepraszam jeśli zaśmiecam ;P
Szukałem takiego tematu ale nie widzę , więc zapytam tu...
Która Papuga byłaby odpowiedniejsza ?? Rudosterka czy Modrolotka ?
Może mi ktoś napisać jakieś różnice w ich zachowaniu ?
Głównie chodzi mi o to , że czytałem że rudosterka , gdy sie oswoi , to wymaga DOSŁOWNIE Stałego kontaktu z człowiekiem - czy jest tak ? Mogę poświęcić papudze 6 godzin dziennie - czy to Mało ? Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi polecić jakąś inną papugę , która jest troszkę mniej przywiązuje się TAK MOCNO do człowieka (byle by nie za mało :D) ?:p Nie mogę niestety kupić 2 od razu i musze poczekać dłuższą chwilę ... Więc z góry dziękuję za odpowiedź , pozdrawiam wszystkich :)

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » pt mar 18, 2011 07:28

Modrolotka to ptak wszedobulski zagladanie wszedzie i wejdzie wszedzie wydaje świetne dzwieki pomekiwania kozy,to jak sie zywią sprawia że masz troche wiecej sprzątania bo lubią zdeptać i zmiażdźyć maliny ,jagody i temu podobne .
Rudosterki nie miałam ale z tego co czytałam świetnie się oswajaja mają piekne ubarwienie i sa bardzo inteligetne.
Je proponuje wziasc parke papug (dozbieraj funduszów i kup od razu bo potem może być kłopot) ktorym jesteś w stanie zapewnic warunki jedne i drugie są bardzo ruchliwe i potrzebują dużej klatki .Kupno ptaków to chyba niejmniejszy koszt, zakup wszelkich akcesoriów oraz wydatek na najwieksza klatke na jaka możesz sobie pozwolić i jaka bedzie odpowiednia to już spora kasa.Nimfy to bardzo fajny gatunek mam do niego słabość są piękne postawne inteligetne i wystepuja w pieknych mutacjach.

Post autor: Avatar » pt mar 18, 2011 16:00

Dzięki za odp , a Jeśli ktoś by mógł mi polecić jakąś papugę z Mniejszych ,średnich (oprócz Nimf , nierozłączek i Falistych) to jaką by polecił ? może Senegalka ? kurcze Bardzo chciałbym Ruosterkę , więc nie wiem , Proszę o jakieś propozycje :) ... z góry dziękuje za odpowiedź

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt mar 18, 2011 16:18

Mam rudosterki owojone,które sie nie lubią,więc każda siedzi w oddzielnej klatce . Ja pracuję i ptaki wypuszczane są dopiero popołudniu,

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pt mar 18, 2011 19:37

Z mniejszych polecam jeszcze Katarzynki-ciche, mało niszczycielskie ale wymagają stałego dostępu do gałęzi i dużo różnych drabinek i huśtawek bo uwielbiają wisieć głową w dół lub się wspindrać(poczytaj w dziale o katarzynkach)moja rudosterka od samego przybycia była nauczona ile czasu się jej będzie poświęcać i kiedy trzeba czeka cierpliwie na nasz powrót i wypuszczenie ale często gęsto bywa całymi dniami po za klatką-mało śmieci i niszczy tylko drzwi kiedy się ściemnia,ma swój plac zabaw na którym lubi się bawić
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Post autor: Avatar » pt mar 18, 2011 20:59

Czyli Wychodzi na Rudosterkę :) Nurtuje mnie jeszcze pytanie czemu Rudosterki Brązowouche i Zielonolice różnią się "cenowo " np. 50 zł , skoro Nie widać u nich aż tak strasznej różnicy , chyba że widać , może ktoś mnie oświeci ? W zachowaniu są inne czy jak ? bo z tego co czytałem to nie ma aż tak znaczących różnic ?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob mar 19, 2011 09:15

Avatar, Wszystko zależy gdzie kupujesz i ile jest ptaków danego garunku do sprzedania.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » sob mar 19, 2011 13:53

Roznica troche jest!Zielonolica jest troszke wieksza.Ma wiecej koloru bordowego na ogonie.U rudosterek brazowouchych tylko spodnia czesc ogona jest bordowa,a u zielonolicych cały ogon.Teraz bardzo popularna stała sie mutacja opalinowa<hypoxantha>Cena jej jest podobna bo około 300 złotych.Jest sliczna,polecam!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”