Najważniejsze jest czy umiesz łączyć papugi? Z tego co wszyscy mówią papugi to są stadne zwierzęta i nie powinno się ich trzymać pojedynczo, ja się z tym zgadzam ale ważne jest też to czego oczekujemy po naszej papudze.
Jeżeli chodzi o łączenie papug to akurat mam małe doświadczenie ponieważ łączyłam rozelle białolice. Najważniejsza jest druga klatka, w której przez min. pierwszy tydzień będziesz trzymała "nowy nabytek". Ja ponieważ tak na prawdę potrzebowałam jej tylko na ten jeden raz kupiłam używana (oczywiście niezbędna jest dezynfekcja) Tak jak powiedziałam przez pierwszy tydzień (chociaż to też zależy od papug, no ale da się wyczuć to po ich zachowaniu) trzymamy papugi w oddzielnych klatkach. Tą swoją aktualną papugę powinnać wypuszczać normalnie na loty aby papugi się poznawały. A te dwie klatki powinny być blisko siebie żeby papugi cały czas mogły mieć ze sobą kontakt. Acha.... swoją papugę nie powinnaś wypuszczać od razu na swobodne loty, poczekaj ze dwa dni aby nowa papużka nie zestresowała się na STARCIE.
No kiedy wyczujesz, że papuga oswoiła się z pokojem i dobrze reaguje na tą Twoją papugę to to już czas aby i ją wypuścić na loty. Ale przez pierwsze parę godzin jej lotów nie wykonujcie gwałtownych ruchów. A...! i najważniejsze! Nie chował od razu tej jej klatki. Powinna tam być jeszcze przez parę dni, bo najprawdopodobniej przez pierwszą noc będzie ona właśnie tam spała zanim nie "wprowadzi się" do tej odpowiedniej klatki. Nowa papuga powinna stopniowo wchodzić do tej drugiej klatki i zapoznawać się z jej otoczeniem zanim nie zabierzesz tej klatki, w której była od początku...
Czy coś jeszcze? hmmm.... Ważne jest też to żebyś starała się nie zaniedbywać tej swojej papużki, bo jeżeli poczuje się zazdrosna to może znienawidzić tą nową koleżankę :))