Nimfy agresywne w stosunku do siebie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

EmCe3000
Ptaki które hoduję: Kanarki, Aleksandretty, Nimfy, Faliste
Kontakt:

Nimfy agresywne w stosunku do siebie

Post autor: EmCe3000 » śr lut 23, 2011 13:26

Witam ;)

Posiadam Nimfe samca (100% pewności) mającego ok 16 m-cy. Dwa tygodnie temu dopuściłem mu samice 3-letnią (również 100% pewności) i teraz mój problem...

Ptaki niby się nie atakują (siedzą na jednej żerdce) ale czasem je bierze na jakieś dziobanie.. Samica szczególnie nie lubi gdy samiec się zaleca.

Budka lęgowa wisi. Podaje wszystko co trzeba do lęgów. A samiec czasem nawet nie daje jej dojść do karmika, a czasem olewa i spokojnie daje jej jeść.

O co może chodzić ? niby się nie atakują jakoś potężnie, czasem nawet razem sobie siedzą a jednak nagle potem wszystko wraca;(

Może ktoś miał podobną sytuacje z humorkami nimf?
------------------------------------------------
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr lut 23, 2011 17:48

NO wiesz, ą ptaki które dobierają się natychmiast .taka miłość od pierwszego wejrzenia :mrgreen: Ale zazwyczaj trzeba więcej czasu aby ptaki się zaakceptowały i stworzyły parę.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr lut 23, 2011 17:55

W pełni popieram Al :mrgreen: Ja ściągnąłbym im na razie budkę, a powiesiłbym ją dopiero za jakiś czas :mrgreen:
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw lut 24, 2011 20:59

Moja samica nimf była sama rok.Od 3 lat jest z samcem i kiedy buda wisiała ten agresor zmuszał ją dziobiąc jej czubek głowy do krwi :evil: ,kiedy zrobiłam jej kwarantanne i bude zdjełam to amory się skończyły i żyją w zgodzie ale nigdy nie widziałam by czyściły sobie piórka lub były przytulone.Od prawie roku są z nimi jeszcze dwa samce i z żadnym jej nie po drodze trzyma się z dala od każdego.Ostatnio najbardziej lubi przebywać w klatce u kasiek :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

EmCe3000
Ptaki które hoduję: Kanarki, Aleksandretty, Nimfy, Faliste
Kontakt:

Post autor: EmCe3000 » pn lut 28, 2011 10:43

Troche czasu już są i ciągle bez zmian:) a jak walcza o jedzenie:D

Samica nie bardzo potrafi sobie z samcem dać radę:)

Chyba jak zrobię klatkę 1,5m x 1m x 2m wys. to dokupie jeszcze z dwie:P

Przymierzam się również do budowy wolier na działce (podobały mi się projekty kilku osób)
------------------------------------------------
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » pn lut 28, 2011 20:48

Wszystko się zmieni jak samica nabierze ochoty na kopulację. Na zdjęciu poniżej też jest samica, która odpędzała samce a później wyprowadziła 2 lęgi. Jak dokupisz 2 nimfy to będzie jeszcze ciekawiej.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”