ARA NOBILIS
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Warto kupić od hodowcy który je rozmnaża, i do tego ptaka odchowanego pod własnymi rodzicami. Wtedy jest największa gwarancja zdrowej wątroby. Czyli znaleść takiego człowieka i przyjechać do niego w celu zobaczenia, że ptak przebywa z rodzicami bezpośrednio po opuszczeniu budki lęgowej, a potem z 3 miesiące później celem odebrania ptaka. Oczywiście trzeba zapłacić zaliczkę, no i sprawdzić wszystkie dokumenty.
Żywienie ich jest całkiem inne niż nimf. Oczywiście mozna je żywić jak nimfy, nie zdechną z głodu, ale długo nie pozyją. To sa ptaki dzungli gdzie podstawą są owoce i orzechy a nie suche nasiona.
Trzeba jeszcze wiedzieć, że wszystkie ary są ptakami głosnymi i z mocnymi dziobami.
Żywienie ich jest całkiem inne niż nimf. Oczywiście mozna je żywić jak nimfy, nie zdechną z głodu, ale długo nie pozyją. To sa ptaki dzungli gdzie podstawą są owoce i orzechy a nie suche nasiona.
Trzeba jeszcze wiedzieć, że wszystkie ary są ptakami głosnymi i z mocnymi dziobami.
- bailarabic
- Ptaki które hoduję: nimfa
- Kontakt:
- maciekostr
- Ptaki które hoduję: Ara nobilis, Alexandretta, NImfa, Falista
- maciekostr
- Ptaki które hoduję: Ara nobilis, Alexandretta, NImfa, Falista
moja Ara nobilis ma około roku. jest nieco mniejsza od aleksandretty obrożnej. co do charakteru to jest bardzo żywa ale jest dość cicha tzn krzyczy tylko wtedy gdy ktoś puka lub dzwoni do drzwi i szczekają psy. to samo sie dzieje gdy ktoś krzyczy z drugiego pokoju, wtedy i ona wrzeszczy. co do agresji to gdy ją nabyłem była dość agresywna, a jest to ptak karmiony ręcznie. potrafiła dziobnąć bardzo mocno, szczegółnie upatrzyła spobie palce i uszy. teraz robi to bardzo rzadko a jej dziobnięcia nie są już takie mocne, robi to delikarnie, ale to kosztowało wiele wysiłku i pracy nad ptakiem. podobno ary to ptaki "rodzinne" nadające się dla rodzin, w których są dzieci. moja ara nie wykazuje szczególnego zainteresowania jednym członkiem rodziny, do każdego przychodzi równie często. lubi przewracać się na plecy i zwisać głową w dół. nie atakuje ręki gdy wkłada się ją do klatki, czy wymienia pokarm. jeśli się ją wyjmuje z klatki nie ma mowy o tym by siedziała sobie sama na klatce, ktokolwiek wychodzi z pokoju ona leci na ramię i idzie razem ze mną. tak jak już pisałem ogromnym plusem jest to że akceptuje wszystkich członków rodziny, nawet gdy przyjdzie ktoś obcy (sama nie poleci do tej osoby) i da się tej osobie are do ręki ona się nie boi. jest dość towarzyska i bardzo ciekawska. co do zdolności naśladowczych to spodziewałem się czegoś więcej. przykład: w tym samym czasie uczyłem 2 papugi aleksandrettę obrożną i arę nobilis. dodam, ze aleksa jest wykarmiona naturalnie przez rodziców. aleksandretta(Kubuś): szczeka, miałczy, cmoka wołając pieska i gwizda na niego, mówi kotek(mówiąc ten wyraz raz robi to szybko innym razem rozciąga , tak jakby bawił się tym słowem) , mówi kuku, a kuku, kto to, zna 3 sztuczki. kazdej uczył się pare minut: na słowo "kółeczko" obraca się wokół własnej osi, na słowo"odwróć się" odwraca się tyłem, na słowo" łapka" podnosi do góry nogę. daje buzi i przytula się do policzka. wypowiadając słowa robi to wyraźnie i głośno no i może tak cały dzień powtarzać te same wyrazy. dla porównania ara: szczeka, cmoka(dość niewyraźnie), mówi kuku, a kuku, Ara, Aruuucha, Aruuunia, choć ara. wszystkie wyrazy wypowiada dość cicho i mniej wyraźnie niż Kuba. jeszcze jedna różnica Kuba wypowiada słowa i nie kojarzy tego tak mi się wydaje z określoną czynnością, Ara raczej kojarzy czynność ze słowem. np. jak otwieram klatkę ona mówi "choć Ara". z obserwacji moich wynika,że albo Kuba jest bardzo inteligentny albo Ara mniej inteligentna od aleksy. dodam jeszcze że ucząc papugi skupiałem się na Arze a uczył się Kuba.
Ara uwielbia się tulić, spać przytulona do szyi, byś smyrana, a i zapomniałem dodać, ze robi "kupkę" na polecenie. to bardzo wygodne bo nie brudzi po całym domu tylko załatwia swe potrzeby na klatce na słowo" rób ku..." z klatki jest brana zazwyczaj po południu, dlatego nawet jak ktoś jest w domu wcześniej to nie domaga się wyjęcia z klatki, wręcz nie bardzo chce z niej wychodzić. natomiast późnym popołudniem wychodzi bez problemu. ogólnie rzecz biorąc jest grzeczna, nie skubie kwiatków nie obgryza tapet, co w przypadku Kuby zdarzyło się kilka razy w świeżo wytapetowanym pokoju
.gdyby koś chciałby się jeszcze czegoś dowiedzieć proszę pisać. pozdrawiam 

pozdrawiam maciek
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
A nie możesz wejść w ogłoszenia i sam sobie poszukać
http://ptakiegzotyczne.net/ogl/pokaz.ph ... l=Sprzedam

http://ptakiegzotyczne.net/ogl/pokaz.ph ... l=Sprzedam
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Kaamil pisze: ....jaki pokarm
oraz wymiary klatki...
A o tym - żywienie - poczytasz na forum w dziale Aleksandretty http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=24 plus wszystkie tematy

o klatkach wszystkiego się dowiesz po przeczytaniu tematów http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=104 plus tematy http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=113
wyposażenie klatek http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=105
Na temat kupna i cen JC napisał powyżej.
Ewentualnie o arę nobilis możesz zapytać Justynę www.hodowlapapug.pl
No, to teraz zaczęłam się zastanawiać między Amazonką Niebieskoczelną a Nobilisem. Wygląda miło, może nawet jeszcze sympatyczniej niż A.N. :) Co byście bardziej polecali do roli pupila? Nie licząc ogona, która jest większa? Czy warunki, jakich wymaga Ara Nobilis są porównywalne do tych Amazonki, czy powinnam dowiedzieć się wszystkiego od nowa? Wreszcie, samiec czy samica?:)