Walka nierozłączek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

szymon2209
Ptaki które hoduję: nierozłączki

Walka nierozłączek

Post autor: szymon2209 » ndz gru 12, 2010 20:28

Witam serdecznie

Znalazłem nierozłączkę na ulicy mokra i zmarznięta. Miałem kiedyś papugi faliste to też klatka się znalazła. Poczytałem troszeczkę o nich i postanowiłem dokupić drugą do pary. Ale o co chodzi od tamtej pory walczą na okrągło dzioby podrapane wszędzie pióra dookoła klatki nie wiem co robić. Szkoda mi ich może ktoś pomoże co robić. Zauważyłem że chyba dzioby im zaczeły rosnąć. Chyba do walk :-( . Pomocy :oops:

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz gru 12, 2010 20:58

Możliwe, że to z powodu tego, że nierozłączki są ptakami mocno teryterialnymi. Najpierw w klatce była znaleziona-uznała więc klatkę za swoje terytorium. Potem dokupiłeś drugą i wpuściłeś do znalezionej na JEJ terytorium-więc toczą walki. Podejrzewam że dokupiona się broni. Załatw drugą klatkę i je oddziel. Postaw obok siebie i przyzwyczajaj, puszczaj razem TYLKO pod Twoim nadzorem. Być może w końcu przestaną walczyć, ale nie wkładaj ich obu do jednej klatki. Jeśli zrobisz zdjęcia boku głowy być może uda się ustalić pleć. (zrób je tak, żeby było widać ich profil.)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

szymon2209

Post autor: szymon2209 » pn gru 13, 2010 19:03

Oto te łobuzy

http://fxtoolz.republika.pl/papugi/1.jpg
http://fxtoolz.republika.pl/papugi/2.jpg
http://fxtoolz.republika.pl/papugi/3.jpg

Żółta miała być samica a zielona znaleziona jest większa i chyba starsza, dzięki

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn gru 13, 2010 19:25

Zielona(wygląda na szeka chyba, ale nie jestem pewien, nie znam się najlepiej na mutacjach) to samiec. Lutino to samica. Zielona to czerwonoczelna, lutino trochę podpada mi pod fishera? Fishery mają wielkość 14-15 cm, czerwonoczelne 16-17 cm.

Fishery wymagają zgłoszenia ich do rejestru. Proponuję albo dokupić klatkę i po jednym ptaku do pary (dokupujesz: samica czerwonoczelna, samiec fisher) i parami oddzielić. Albo jednego ptaka wymienić i z czasem przyzwyczajać oba. Albo nie rozmnażać, bo powstaną hybrydy(mieszańce między gatunkowe).

PS. Patyki w klatce wymień na naturalne, na zdjęciu wygląda jakbyś miał plastikowe.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pn gru 13, 2010 21:59

szymon2209, a dlaczego dokupiłeś całkiem inny gatunek papugi :?:

szymon2209

Post autor: szymon2209 » wt gru 14, 2010 14:52

JC pisze:szymon2209, a dlaczego dokupiłeś całkiem inny gatunek papugi :?:

Kupiłem samiczkę na giełdzie w pszczynie myślałem że nierozłączka to nierozłączka tylko że fichera
Zamienić?
Pozatym podobała mi się żółta :lol: , tak to jest z amatorstwem a nikt nie doradził a może ktoś chce oba ptaki za free :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”