nierozłączki Szczecin

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pt gru 03, 2010 19:54

Przeczytałem ten cały watek dziś po raz pierwszy i naprawdę nie mogę zrozumumieć dlaczego Wy chcecie kupić te papugi i do tego nawet nie wiedząc czy nie popełnicie przestępstwa :lol: Domyslam się tylko, że zagranie marketingowe sklepu wpłynęło na tę decyzję :lol: No i własciciel pewnie już zamówił nową parkę, jak mu tylko ta zejdzie :lol:

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » pt gru 03, 2010 19:59

JC masz rację to jest łańcuszek.
pozdrawiam sebastian

freya
Ptaki które hoduję: bolborhynchus lineola
Kontakt:

Post autor: freya » sob gru 04, 2010 16:25

powtarzam, że jestem na 90% pewna, że gościu nie kupi kolejnych, bo: 1- nie ma miejsca na ptaki, te trzyma na podłodze... 2- nie ma odpowiednio dużej klatki, 3- nie zna się kompletnie na ptakach, 4- te ptaki dostał, nie kupił sam. będę na 90% w poniedziałek w tym sklepie więc jeszcze się zorientuję dokładnie, ale moim zdaniem nie kupi nowych.
edit: o jakim przestępstwie mówisz?
"With the birds I'll share it..."

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » sob gru 04, 2010 19:34

Ustawa o ochronie przyrody
Artykuł 128 nakłada karę więzienia, od 3 miesięcy do 5 lat, dla osób które:
• przewożą bez dokumentów przez granicę Unii Europejskiej okazy gatunków podlegających ochronie na podstawie przepisów Rozporządzenia Rady (WE) nr 338/97
• naruszają przepisy prawa Unii Europejskiej dotyczące ochrony gatunków dziko żyjących zwierząt i roślin w zakresie regulacji obrotu nimi

Wg wykładni prawa obowiązującego, na obszarze Polski możesz kupić wyłacznie ptaki umieszczone w załaczniku B Rozporządzenia Rady (WE) nr 338/97 posiadające świadectwo pochodzenia.

ewahejduk
Ptaki które hoduję: nierozłączki

Post autor: ewahejduk » ndz gru 05, 2010 01:05

A jeśli to nierozłączki czerwonoczelne to gdzie to przestępstwo? A nawet jeśli nie mają papierów a muszą je mieć jaki sąd skazał by freye na 5 lat za wykupienie ptaków ze złych warunków? Prędzej przestępstwo można zarzucić sprzedawcy za trzymanie ptaków w złych warunkach. Wyluzuj, prawda jest taka że kupa ludzi ma ptaki bez papierów bo np o czymś takim jak potrzebne papiery do większości papug dowiedziała się już po zakupie ptaka i co wtedy wszyscy idą do pierdla? nie dajmy się zwariować. Sądy niech się zajmą złodziejami, bandytami i pedofilami bo te papugi to przy tym pikuś.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » ndz gru 05, 2010 10:12

ewahejduk, masz rację z tymi karami.Może komuś jakąś grzywnę gdzieś dali,głównie przemytnikom ptaków.Ja powiem tak jeśli w Polsce ptaki rejestruje co drugi hodowca ,to w Anglii jeden na pięciu.Kiedyś pytałem się o to ,to tylko -dont worry.Jestem pewny ,że nikt tego nigdzie nie sprawdza,a papug małych dużych jest masa.Ale w kraju może jest inaczej. ;-)Odbiegamy od tematu trochę.
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz gru 05, 2010 12:09

ewahejduk pisze:A jeśli to nierozłączki czerwonoczelne to gdzie to przestępstwo? A nawet jeśli nie mają papierów a muszą je mieć jaki sąd skazał by freye na 5 lat za wykupienie ptaków ze złych warunków? Prędzej przestępstwo można zarzucić sprzedawcy za trzymanie ptaków w złych warunkach. Wyluzuj, prawda jest taka że kupa ludzi ma ptaki bez papierów bo np o czymś takim jak potrzebne papiery do większości papug dowiedziała się już po zakupie ptaka i co wtedy wszyscy idą do pierdla? nie dajmy się zwariować. Sądy niech się zajmą złodziejami, bandytami i pedofilami bo te papugi to przy tym pikuś.

Ja mogę "wyluzować" ale ok. 2 tygodnie temu, sąd skazał goscia za zakup pająka z załącznika B (a pąjaki nie podlegaja rejestracji) o wartości 50 gr. Oczywiście siedziec nie pójdzie, ale jest w rejestrze skazanych, co wyklucza pracę w wielu zawodach, w przypadku innego przestepstwa będzie sądzony jak recydywista, no i dostał wysoką grzywnę + pokrycie wszelkich kosztów sądowych.

ewahejduk
Ptaki które hoduję: nierozłączki

Post autor: ewahejduk » ndz gru 05, 2010 16:11

to jakiś istny kretynizm :shock:

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn gru 06, 2010 20:44

Ptaszniki podlegają rejestracji
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn gru 06, 2010 23:11

Grzegorz pisze:Ptaszniki podlegają rejestracji

Nie, chyba, że jako niebezpieczne zwierzeta :lol: , ale to nie ma nic wspólnego z "ochroną zwierząt" a z ochroną ludzi.

freya
Kontakt:

Post autor: freya » śr gru 08, 2010 13:18

wczoraj byłam w tym zoologu - widziałam w koncu ptaki - są to nierozłączki czerwonoczelne - jedna zielona (dziko ubarwiona?...), druga lutino, takźe nie będzie problemu z rejestrowaniem czy coś. dalej stoją na podłodze, gościu chyba nie traktuje mnie zbyt powaźnie... w dalszym ciągu czekam na pieniąźki od Pysi. oznajmiłam panu, źe moźe przyszykować kartonik do transportu ptaków, więc jest "uprzedzony".

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr gru 08, 2010 13:57

Ok. Ja postaram się cos wysłać w przyszłym tygodniu-mimo wszystko. Co prawda nie będą to jakieś wielkie pieniądze, ale zawsze coś.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » czw gru 09, 2010 10:01

Szkoda że niktórzy składają obietnice a później z nich się nie wywiązują u nas jest takie powiedzenie " Lepiej brać jak dawać " nic dziwnego freya że ten sprzedawca nie traktuje Cię poważnie skoro od miesiąca do niego biegasz z obietnicą kupna.
pozdrawiam sebastian

freya
Kontakt:

Post autor: freya » czw gru 09, 2010 13:10

nie biegam do niego od miesiąca, to raz, a dwa, że dopiero niedawno się zadeklarowałam. i nie traktuje mnie poważnie już od samego początku więc nie widzę związku, Sebastianie :P

sebastian
Kontakt:

Post autor: sebastian » czw gru 09, 2010 13:41

freya nie codzilo o Ciebie tylko o ludzi ktorzy obiecali kasę
pozdrawiam sebastian

pysia34

Post autor: pysia34 » pt gru 10, 2010 21:13

nie oceniaj tak pochopnie ludzi Sebastian...
przelałam dziś pieniążki za siebie i Robi, czasami są ważniejsze sprawyna głowie :-(

freya
Kontakt:

Post autor: freya » sob gru 11, 2010 19:07

rozumiem, Sebastianie :) błędnie odczytałam tego posta.
skoro Pysia przelała pieniążki, to w przyszłym tygodniu (najprawdopodobniej w czwartek) wybieram się po ptaszorki :)) w ciągu najbliższych dni zadzwonię też do Michała, żebyśmy się umówili odnośnie transportu. cieszę się, że akcja dobiega końca i w końcu ptaki będą miały możliwość chociaż swobodnego lotu :) jesteście wszyscy wspaniali :)

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt gru 14, 2010 15:45

[quote=GoldAngelo]Ok. Ja postaram się cos wysłać w przyszłym tygodniu-mimo wszystko. Co prawda nie będą to jakieś wielkie pieniądze, ale zawsze coś.[/quote]
Pieniądzy poszły. Skan potwierdzenia wpłaty wyślę na meila albo PW :-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob gru 25, 2010 07:06

Temat na 4 strony.
Jaki jest finał?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob gru 25, 2010 07:20

wojtek pisze:Jaki jest finał?

No właśnie. Ja też chciałabym wiedzieć co w trawie piszczy ....... zwłaszcza, że w podziękowaniu Michałowi za jego wkład pracy dla forum finansowo wsparłam wykup ptaków choć była to kwota niewielka bo wg informacji własnie tyle brakowało. Potem było co innego .......
Michałku - napisz proszę parę słów : czy nierozłączki są już u Ciebie ? Miały być na Święta, a te właśnie są.
Jeśli nie, to może wiesz co się dzieje i gdzie obecnie przebywają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”