Zeberki

-do rzędu tych ptaków ozdobnych bedziemy zaliczać wróblowate z rodziny astryldów-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Piotr123
Ptaki które hoduję:

Zeberki

Post autor: Piotr123 » ndz sty 21, 2007 13:13

Witam.Mam parke zeberek.Zaczęło sie od tego ze samiczka zlożyła jajo nie mając założonej budki.Włożyłem szybko budkę gdzie zniosła 3 jajka.Po 14dniach wysiadywania na zmianę z samcem, nagle przestały siedzieć więc wyciągłem budke z jajkami gdzie znalazłem rozwinięte, martwe zarodki.Postanowilem ściągnąc budkę, aby dać im troche odpocząc ale niestety po 2 tygodniach samiczka znowu złożyła jajko na dnie klatki.Wiec ponownie włożyłem budkę, umieściłem w niej jajkoSamiec zabrał sie do budowy gniazda, mialem nadzieje ze teraz lęki bedą udane, po 2 dniach od założenia budki zauważyłem ze zostalo złożone 2 jajko ale niestety niesiedzą na nich tak jak za pierwszym razem.Niewiem co mam robić??? Proszę o rade.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz sty 21, 2007 13:54

Mogą nie mieć instynktu macieżyńskiego, czasami tak się zdaża. Może są za młode? Młodych zeberek nie powinno się trzymać razem, tzn powinno się je rozdzielać płciami, do czasu ukończenia 9 miesięcy. Dorosłe po sezonie lęgowym też należy rozdzielać. Zeberki nie przywiązują się do siebie i nie tworza par na całe zycie.

Panda

Post autor: Panda » ndz lut 04, 2007 17:58

Zeberki nie przywiązują się do siebie i nie tworza par na całe zycie.

Nie zgadzam się z tym ostatnim stwierdzeniem. Zeberki są sobie bardzo wierne, ale jeżeli są co jakiś czas na "siłę" rozdzielane to trudno wtedy mówić o tworzeniu par na całe życie.
Rozdzielenie płciami też nie załatwia sprawy jajotoku. Samice bez samców potrafią składać jajka jak leghorny

W przypadku Piotra 123 zeberki były prawdopodobnie za młode albo był to ich pierwszy lęg.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz lut 04, 2007 18:34

Nie rozumiesz pojęcia "wierności" u ptaków np u wielu gatunków papug bardzo trudno wymienić partnerów, często po jego stracie drugi osobnik nie stworzy nigdy nowej pary. U zeberek wpuszczasz do klatki samca i samicę i zazwyczaj masz już parę lęgową.

Panda

Post autor: Panda » ndz lut 04, 2007 19:03

Trudno porównywać zeberki do papug to po pierwsze.

Czy zeberki nie reagują tak traumatycznie na stratę partnera jak papugi? Nie wiem, wiem tylko tyle, że są małe, tanie i łatwo się rozmnażają więc nie ma sobie czym głowy zawracać.

Znam przypadki śmierci po utracie partnera wśród zeberek.

Awatar użytkownika
wanted
Zbanowany
Zbanowany
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: wanted » ndz lut 04, 2007 19:09

Człowiek też potrafi zakończyć żywot po stracie mu najbliższej osoby. Co do zeberek, to jednak ptaki te w wiekszym stadzie potrafią się tasować ile wejdzie. Jak nie wierzysz, postaraj się kiedyś hodować ich tyle co ja miałem-a mianowicie co najmniej ponad 20 sztuk a sam zobaczysz. Ja miałem kiedyś ok. 50 szt. wtedy nawet samce kryły po kilka samic i co tu mówić o wierności tych ptaków i łączeniu się na całe życie w pary.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz lut 04, 2007 19:15

Małe tanie? Ty chyba nie jesteś hodowcą. Zeberki mają przerózne ceny, przekraczające nawet 100 euro. Oczywiście tyle za zeberkę jest w stanie wydać wyłącznie hodowca. Termin "hodwca" używam tu w rozumieniu czeskim: którzy stosują pojęcia "chovalel" i "rozmnażatel".
"Przypadki śmierci po stracie partnera"!!! - na ten temat nie będę pisał, bo hoduję zeberki od 30 lat i wiem, że jak jeden ptak jest chory to i drugi może paść na tę samą chorobę zakaźną albo i nie :-P

Panda

Post autor: Panda » ndz lut 04, 2007 19:19

JC pisze:Zeberki nie przywiązują się do siebie i nie tworza par na całe zycie.

Odnosiłam się do tego twierdzenia JC i nadal twierdzę, że to jest błędne twierdzenie.

Akurat w tej chwili mam 20 sztuk (a bywało wiecej) i jakoś nie przekonuje mnie to co piszesz.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn lut 05, 2007 15:45

Mnie przekonało i rozumiem co miał na myśli JC mimo że nigdy nie hodowałem, ani nie trzymałem tych ptaków. Myślę że dalsza wymiana poglądów nie ma sensu. Pozostawiamy ten wątek do przemyślenia przez innych... Temat główny jednak możecie kontynuować.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

JacekW
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: JacekW » pt lut 09, 2007 12:05

To co piszecie,to każdy z was ma rację, i każdy wie tyle ile miał przypadków takich i innych
Mnie osobiście jest trudno uzywać słowa-"wierność"-w śród ptaków,bo zwierzeta posługują się instynktem zachowawczym,ich żywot i to co robią jest spowodowane właśnie samym zachowaniem w danym czasie.Do ptaków moze dołączyć kot ,pies i wiele innych zwierząt. Delfiny mozna zaliczyć do zwierząt posługującym się instynktem i nie tylko.... ale to jest już całkiem inna opowieść.

Zdaża się para która w jednym roku ma udane lęgi i pięknie wychowuje swoje młode,natomiast w nastepnym nie przystepuje wcale albo swoim zachowaniem przypomina młode nie doświadczone ptaki-( wystarczyło jej tylko zmienić miejsce )-To samo mozna by powiedzieć tylko całkiem inaczej.Są pary które u jednego hodowcy swoim zachowaniem pokazują że nie mają pojęcia co to są lęgi,-??natomiast już u innego zasypują go młodymi-!!!!

JacekW

Piotr123
Ptaki które hoduję:

Post autor: Piotr123 » wt mar 20, 2007 18:18

Witam.Mam pytanko jak to możliwe ze zeberka która nie jest trzymana razem z samcem składa jajo??Ostatnio miala dosyć przykre zdarzenie.Miala duże kłopoty z jajkiem i cudem wyszła z tego cało.Po tym rozdzieliliśmy ją od samca a ona i tak złożyła jajko.Chcialem ją wlasnie przed tym uchornić a tu co??ktoś mógłby mi to wyjaśnić???Jajko leży w kącie klatki nie ruszone :!:

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt mar 20, 2007 18:23

Samice wcale nie musza miec samców, żeby składały jaja. Tyle, że będą one niezapłodnione.

Piotr123
Ptaki które hoduję:

Post autor: Piotr123 » czw mar 22, 2007 10:12

No ale ona mi sie wykończy tym ciągłym znoszeniem!! w ciągu dwóch tygoni zniosła dwa jaja!!

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw mar 22, 2007 11:15

Zajrzyj na stronę http://www.zeberki.wer.pl (Zeberkowa Strona)- może znajdziesz odpowiedź na twoje pytania.

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » czw mar 22, 2007 21:53

Piotr123, widzę ze nikt ci tu z dobrych hodowców nie może dać rady, więc się postaram jakoś ci doradzić. Ja myślę że ptak może jest bardzo dobrze karmiony wysokokalorycznym pokarmem bogatym w białka itp. i temu składa jajka. A że jeszcze może warunki mu pasują to tym bardziej.

Piotr123
Ptaki które hoduję:

Post autor: Piotr123 » wt kwie 03, 2007 20:48

czy nie ma żadnej możliwości zeby Zeberka przestalała ciągle składać te jajka??

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt kwie 03, 2007 20:53

Powinieneś z powrotem połączyć ją z samcem. Poczekaj jeszcze na rady osób które hodują drobną egzotykę. Jak już wcześniej Ci pisałem ja nigdy się tym nie zajmowałem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » śr kwie 04, 2007 15:43

Wciągu dwóch tygodni dwa jajka to wcale nie tak dużo. Gdyby jednak znosiła częściej czyli gdyby stała się nioską, to radziłby podobnie jak WOJTEKZ dopuścić do niej samczyka i pozwolić im wysiedzieć i wychować młode.

Piotr123
Ptaki które hoduję:

Post autor: Piotr123 » śr kwie 04, 2007 20:22

Liczba zniesionych jaj sie zwiększa a co dziwne zjadła swojej jajo... :shock: Wapno dostaje:ma sępie, skorupki od jajek. Boje sie po ostatnich wydarzeniach, widze ze powoli zaczyna się męczyć tym ciągłym znoszeniem jaj.A teraz jak dołącze ją spowrotem do samca to może znowu coś sie stać. Samiczka ma 9miesięcy

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » czw kwie 05, 2007 16:12

Oczywiście czekaj na opinię hodowcy ale ja bym jednak dopuścił do niej samczyka niech się „pobiorą” uwiją gniazdko. Wtedy samiczka złoży jajeczka będzie je wysiadywała następnie karmiła młode i może wpadnie w normalny cykl biologiczny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ptaki ozdobne -"astryldy"-”