Dziób i pazury
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Sam stosuję żerdzie z brzozy lub wierzby i nie mam żadnych problemów.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Ola, przeczytaj tematy : http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=105 a znajdziesz tam dużo informacji o bezpiecznych i raczej szkodliwych gatunkach drzew na żerdki.
-
- Ptaki które hoduję: Papużki faliste, Aleksandretta Obrożna
Papuga najprawdopodobniej naderwała sobie pazur. Krew zaczeła leciec, złapałam ją przemyłam i narazie jest ok. Co jeszcze mogę zrobić, czy coś poważniejszego może sie z tego zrobic.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
A co to za papuga
. Możesz jeszcze posypać mąką ziemniaczaną -tamuje krew.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Aleksandretta obrożna.
Troszkę się to krwawienie zmniejszyło, posypałam mąka. Mam jeszcze taką maść Tribiotik - lekarz wet. kazał mi ją zastosować przy falistej zrobić to czy lepiej nie. czy to sie może jakoś poważnie skończyć
Połączyłam oba posty
Troszkę się to krwawienie zmniejszyło, posypałam mąka. Mam jeszcze taką maść Tribiotik - lekarz wet. kazał mi ją zastosować przy falistej zrobić to czy lepiej nie. czy to sie może jakoś poważnie skończyć
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pn wrz 20, 2010 05:51 przez Ola, łącznie zmieniany 1 raz.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Na rany nie powinno się stosować maści. Wystarczy ta mąka , zasklepi i wysuszy ranę. Nic już nie rób.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Lepiej obciąć troszkę mniej bo obcinając krócej możesz przeciąć naczynia krwionośne, sprawiając papudze ból. Oglądając paznokieć pod światło dokładnie widać do którego miejsca sięga żywa tkanka.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
bandida pisze:tak nasza żerdź wygląda. jest wykonana w całości z chropowatego materiału. te żerdzie są w sprzedaży w 3 lub 4 rozmiarach. my mamy średni.
[url=http://images34.fotosik.pl/152/6841be0ac1a21460m.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images26.fotosik.pl/163/3965a2d846979492m.jpg]Obrazek[/URL]
Ja kupiłam taką żerdź w zooplusie.
http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/akceso ... azki/61904
Mój ptak miał spore pazury, a ja bałam się przyciąć. Po stosunkowo niedługim czasie po zakupie, pazury starły się - a ptak uwielbia na niej przesiadywać. Szczerze polecam.
Nóg - nie rani, wykonana jest z cementu .
-
Podpinam się pod temat. Mi też sie wydaje, że z dziobem Jupi jest coś nie tak. Na dole jest czarny na górze czerwony, a Wasze Aleksy mają cały zerwony i takie jakby łuszczący był. Wklejam zdjęcia i proszę o ocenę. Wkleje 2 zdjęcia. To zdjęcie na którym jest taki dumny jest starsze, a to drugie terażniejsze. Proszę o odpowiedź
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Ola, moim zdaniem dziób jest w normie. Jednak sam wygląd papugi jest dla mnie trochę dziwny, moim zdaniem ptak jest chory. Być może że samo ujęcie na zdjęciu tak przekazało obraz i jestem w błędzie, oraz źle oceniłem kondycję ptaka.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Nie tylko nie mówcie, że jest coś z nią nie tak, bo zwariuje. Ptak ogólnie zachowuje sie normalnie, nie zauważyłam jakiś nietypowych zachowań u niego itp, itd. Jeśli chodzi o ten przykurcz to zawsze tak ma gdy siada i szykuje sie do drzemki, ale ogolnie raczej nie zauważyłam tego w ciągu pozostałych chwil. Co według Was może oznaczać ten przykurcz.
- Gadek89
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
Witam mam pytanie odnośnie mojej aleksandretty która wabi się Kiwi
pytanie w sprawie dziobka:
2 dni temu zauważyłem że na dziobku ma lekkie przebarwienie w kolorze pomarańczowym jakby starty i w tym przebarwieniu jest widoczne cieniutki i podłużne brązowawe wgłębienie jakby wytarła sobie warstwę dziobka
mam zdjęcia ale niewyraźne i nie wiem jak je umieścić na forum by pokazać doświadczonym hodowcom. więc prosiłbym o kontakt na gg:5707980 czy takie coś się zdarza młodym papugom (bo Kiwi jest z początku 2011).
Uzupełniając informacje Kiwi ma dużą klatkę z naturalnymi drewnianymi patykami lata po pokoju kiedy tylko mam możliwość dostaje prawie codziennie owoce lub warzywa wymieniam jej pokarm zaraz po tym jak widzę że już przebrała to co ma w miseczce oraz zmieniam jej wodę 2 razy dziennie ma w klatce wapno. Zachowuje się normalnie (biorąc pod uwagę opisywane zachowania na forum)
Czy to przebarwienie na dziobie może być poważne? czy są jakieś domowe sposoby leczenia czy mam się wybrać do weterynarza? (bo nie chce jej niepotrzebnie stresować łapiąc ją i wożąc po mieście)
z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedz:
pozdrawiam Gadek89

2 dni temu zauważyłem że na dziobku ma lekkie przebarwienie w kolorze pomarańczowym jakby starty i w tym przebarwieniu jest widoczne cieniutki i podłużne brązowawe wgłębienie jakby wytarła sobie warstwę dziobka

Uzupełniając informacje Kiwi ma dużą klatkę z naturalnymi drewnianymi patykami lata po pokoju kiedy tylko mam możliwość dostaje prawie codziennie owoce lub warzywa wymieniam jej pokarm zaraz po tym jak widzę że już przebrała to co ma w miseczce oraz zmieniam jej wodę 2 razy dziennie ma w klatce wapno. Zachowuje się normalnie (biorąc pod uwagę opisywane zachowania na forum)
Czy to przebarwienie na dziobie może być poważne? czy są jakieś domowe sposoby leczenia czy mam się wybrać do weterynarza? (bo nie chce jej niepotrzebnie stresować łapiąc ją i wożąc po mieście)
pozdrawiam Gadek89
Pozdrawiamy Kiwi i Mateusz;]
- Gadek89
- Kontakt:
Kiwi ma w klatce żerdki z naturalnego drewna (brzozy i wierzby) wapno, kolbkę oraz dostaje codziennie jakiś smakołyk: jabłko, kiwi, ogórek i pomidor czy to wystarczy? czy jeszcze jakieś mieszanki w wodzie albo dodatek witaminowy w pokarmie?
pozdrawiam Gadek89
pozdrawiam Gadek89
- Gadek89
- Kontakt:
Oto zdjęcie dzioba Kiwi najostrzejsze jakie udało mi się zrobić:
Uploaded with ImageShack.us
Jeśli ktoś wie jak można to leczyć lub czy mam ją zawieść do weterynarza, a może zostawić i zastosować kurację opisaną przez Pysia34? proszę o odpowiedź.

Uploaded with ImageShack.us
Jeśli ktoś wie jak można to leczyć lub czy mam ją zawieść do weterynarza, a może zostawić i zastosować kurację opisaną przez Pysia34? proszę o odpowiedź.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Mnie to wygląda na uszkodzenie mechaniczne, zachodzi duże prawdopodobieństwo iż papuga podczas lotów po mieszkani a nawet i w klatce uderzyła dziobem o coś twardego.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Gadek89
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedz trochę mnie to uspokoiło, że to nie żadna choroba, ale czy można to jakoś leczyć czy wystarczy odpowiednie odżywianie, coś do ścierania dziobka i czas? Czy mogę normalnie wypuszczać Kiwi na loty po pokoju? Zagoi się jej ten dziobek po czasie czy będzie już miała taki?