Rudosterka zielonolica - początki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Jest ona jednorazowa. Ile trzeba zapłacić-nie pamiętam dokładnie, ale kosztuję około 20-30 zł (w zależności od urzędu), chyba że coś mi się pomieszało. Dawno nie rejestrowałem papug.michał13 pisze:Ile kosztuje taka rejestracja i czy jest ona jednorazowa czy wielokrotna?
Będziesz miał masę problemów-a szkoda Sobie je robić przez zaniedbanie.michał13 pisze:Co się stanie w wypadku nie zarejestrowania papugi?
Nie musi, ale dobrze by było gdybyś sam robił takie badania-będziesz w tedy w pełni świadom stanu zdrowotnego papugi. Sam weterynarz może przyjść do Ciebie i sprawdzić w jakich warunkach trzymasz ptaka (rzadko się zdarza jeśli nie zadzwonisz po niego żeby wystawił zaświadczenie urodzenia w niewoli).michał13 pisze: Czy papuga musi przebywać na kontrolne wizyty u weterynarza?
Wniosek o zarejestrowanie papugi możesz pobrać z tego tematu.
Zajrzyj do działu Dokumenty, wnioski, zestawienia itp. oraz -Ustawy Prawne-
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- -#moderator
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
michał13, tu : http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1134 poczytaj i się dowiesz.
Wogóle o rejestracjach jest dużo tematów http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=138 z informacjami więc proszę w TYM watku nie mieszać merytoryki tematu.
Wogóle o rejestracjach jest dużo tematów http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=138 z informacjami więc proszę w TYM watku nie mieszać merytoryki tematu.
-
- -#moderator
michał13, nie chodzi o całkowite lekceważenie. Sposób polega na tym, że uczysz Franie jakiegoś gwizdania, melodyjki czy czegoś w tym stylu, a następnie przychodzisz tylko kiedy używa ona właśnie tego dźwięku, ignorując te dla niej naturalne.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- Ptaki które hoduję: rudosterka zielonolica
Cześć, mam pytanie ;). Frania już codziennie w czasie lotów po pokoju siada na rękę i wcina smakołyki (najczęściej jabłko i słonecznik, ale ostatnio posmakowały jej też gruszki) - reaguje już też na komendę "Chodź". Franie przebywa na ręce tylko kiedy mam smakołyka i jak mogę to zmienić żeby przesiadywała u mnie na ręce/ramieniu/głowie nie tylko wtedy kiedy mam smakołyka, ale cały czas. Czy mogę ją tego jakoś nauczyć - jak tak to jak?? Czy może Frania sama musi przyjść na ramię, głowę ??? Pozdrawiam
-
- -#moderator
-
Cześć, dodaje zdjęcia Frani. Na zdjęciu rozkoszuje się jabłkiem - które mogłaby jeść cały czas. Jak na zdjęciu Frania już siedzi na ręce i je jabłko czy inny smakołyk, ale jak próbuje ją dać na ramię ucieka, chociaż wczoraj dała się pocałować w piórka. Czy jest jakiś sposób który zachęcił by Franię przyjścia do mnie???? A no i Frania codziennie rano skrzeczy - w sumie to dobry budzik - ale czasami troszkę to przeszkadza. Czytałem że jak papuga wydaje rano dźwięki to znaczy że jest zdrowa. Ale czy jest szansa żeby ją tego oduczyć ???? A przynajmniej nauczyć gwizdów itp. - czegoś przyjemnego dla ucha??? Pozdrawiam
Zapraszam do oglądania zdjęć. ;)
Zapraszam do oglądania zdjęć. ;)
- Załączniki
-
- Kopia S6307329.JPG (44.63 KiB) Przejrzano 19323 razy
-
- Kopia S6307327.JPG (44.45 KiB) Przejrzano 19324 razy
-
Witam Was, Frania jest już prawie całkowicie oswojona - daję się głaskać, pobiera owoce( w końcu nauczyłem ją jeść inne owoce niż jabłko), ale piszę do Was z pytaniem czy nie znacie jakiegoś hodowcy który miałby na sprzedaż samca rudosterki zielonolicej , ja dzwoniłem do dość dużej ilości hodowców niestety bez żadnych rezultatów. Jak znacie hodowcę proszę o nr. telefonu bądź maila.
-
Cześć, moja samiczka kupiona od pana Radosława Szymańskiego jest po badaniach DNA i jest 100% samiczką. Ale pan Łukasz ( do niego dzwoniłem) mówi że nie ma na razie czasu i badania dla swoich papug wykona później, a mi zależy na samczyku. Mówił ponadto że mógłby wybrać, ale nie daje 100% gwarancji że to na pewno będzie samczyk.
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Moja samiczka też jest po badaniach, drugą właśnie wzięłam od Łukasza. Mimo że nie miała badań zaryzykowałam i zdałam się na doświadczenie. Gdzieś czytałam chyba nawet tutaj na forum, że u rudosterek w śród młodych jest przewaga samców 70%. Doświadczeni hodowcy płeć poznają z dużym prawdopodobieństwem po dziobie (samiec ma bardziej masywny dziób, a samiczka bardziej smukły) tak mogę to wyrazić patrząc na moje papugi.
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Ja zaryzykowałam, jeszcze przed zrobieniem DNA mojej Frani
dr. Czujkowska stawiała właśnie że to jest samica. Jak zobaczyła drugą to powiedziała że to jest samiec, wiec już nie robiłam badań.
Ale czy Ty masz podjąć taką decyzję to już sam musisz zdecydować. Dla mnie priorytetem było aby się zaakceptowały i Frania miała towarzystwo, a jak kiedyś będą maluchy to super.

Ale czy Ty masz podjąć taką decyzję to już sam musisz zdecydować. Dla mnie priorytetem było aby się zaakceptowały i Frania miała towarzystwo, a jak kiedyś będą maluchy to super.