Dokumenty przy zakupie papugi

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt wrz 14, 2010 12:09

Ale tak jest tylko w niektórych urzędach, a te "procedury" są wymysłem pojedynczych ludzi. Na ich miejsce przyjdą inni i będą inne procedury. Ponadtto przypuszczam, że u Was traktują tak samo ptaki z A jak i ptaki z B, a to jest już bez sensu.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt wrz 14, 2010 12:43

Czyli z tego wynika że można,w niektórych regionach, trzymać latami niezarejestrowaną, papugę tylko ze swiadectwem wyklucia.Nie myślałem nigdy że tak można . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt wrz 14, 2010 14:05

Nie, Gerard, ja to napisałem w odpowiedzi na poprzedni post, Twojego jeszcze nie było :-D . Choć częściowo, tak można - brak rejestracji jest wykroczeniem, a brak dokumentów pochodzenia przestępstwem.

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » wt wrz 14, 2010 15:00

Mój powiatowy twierdzi że na handel A trzeba mieć zgodę z ministerstwa, a wszystkie ptaki czy to A czy to B muszą być znakowane jak nie obrączka to chip. Zadałem owe pytanie ekspertom z ministerstwa i dostałem odpowiedz iż znakowanie wymagane jest tylko dla okazów z A i do tego przeznaczonych do handlu... ale jak to powiedział mój powiatowy oni się nie znają, więc ja tez nie będę się kłócił z nim, on jest moim nadzorcą i robię tak jakie daje mi wskazówki.
Gerard masz rację jeśli nie sprzedasz do 2 tygodni musisz zarejestrować.. i niestety tak robię choć to dość kosztowne. Mało tego bezsensowne bo za tydzień ide i znów wyrejestrowywuje... już samego urzędnika w Krk, to zaczyna wku... ale jak chcą biurokracji to niech mają.
Zaświadczenie zarejestrowania papugi jest tylko i wyłącznie dla Ciebie. Na podstawie samego zaświadczenia zarejestrowania nie mają obowiązku zarejestrować Ci ptaków.
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt wrz 14, 2010 16:12

Dobra ,dobra ale przecież zaświadczenie od Powiatowego... jest ważne tylko 2 tygodnie i do tego czasu musisz zarejestrować ptaki jak nie zarejestrujesz to po upływie 2 tygodni ptaka praktycznie nie zarejestrujesz bo świadecto traci ważność tzn na jego podstawie nie zarejestrujesz ptaka czy to my hodowcy czy ten kto ptaka kupi.

[quote="MisiekPapuga "napisał/a:]
W Krakowie jest tak że PLW nie wyda świadectwa urodzenia w niewoli jeżeli ptak nie ma stałego oznakowania (pełna obraczka lub czip) w związku z tym kopii można zrobić nawet 1000 ale i tak każda pasuje do jednego ptaka... Sprzedając papugę, kopie świadectwa zostawiam u siebie, na kopi nowy właściciel się podpisuje że odebrał oryginał, a na świadectwie urodzenia ja wpisuję nowego właściciela. jeden dokument - jeden ptak, indywidualny numer obrączki - machloji sie nie da zrobić.[/quote]

Łukasz ale przecież orginał świadectwa jest jeden na którym masz wypisane gatunek i ilość ptaków wet nie spisuje obrączek no chyba że akurat u Ciebie jest inaczej. Obrączki(całe oznakowanie) podaję w urzędzie w czasie rejestracji i wtedy na dokumencie rejestracyjnym jest napisane jaki gatunek ile szt i jakie mają oznakowania poszczególne ptaki i wtedy nic nie skłamiesz bo kopię dasz do danego ptaka z wpisem jakie ma dany ptak oznakowanie
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

pysia34

Post autor: pysia34 » wt wrz 14, 2010 17:52

a jeśli ktoś nie znakuje ptakó znam wielu takich hodowców i nie ma problemu z ich rejestracją
a co do ważności u mnie nie ma z tym problemu :-) wymagane jest z kolei świadectwo zdrowia ptaka wydane przez zwykłego weta i w związku z tym ptaka mogę teoretycznie zarejestować od chwili uzyskania takiego zaświadczenia w sumie sporo czasu to daje jeśli np ptak znajduje sie w stanie leczenia :-) więc co kraj toobyczaj :-)

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » wt wrz 14, 2010 18:46

U mnie na świadectwie urodzenia masz numer obraczki rodziców, numer obraczki młodego, date kiedy sie wykluł... odpisze reszte jak wróce...
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » wt wrz 14, 2010 20:24

A kto wam powiedział że świadectwo urodzenia jest ważne 14 dni??? To absolutna bzdura... 14 dni masz na zarejestrowanie ustawowo, ale po tym upływie świadectwo urodzenia nie traci na ważności, w przypadku zmiany właściciela musisz przekazać dokument pochodzenia.
To jest podstawa prawna do rejestracji ptaków.. jeżeli kupiłeś ptaka z zaświadczeniem zarejestrowania a nie masz dokumentu na podstawie którego został zarejestrowany i wydane owe zaświadczenie(świadectwo urodzenia w niewoli, dokument importowy lub inny dokument) to w większości starostw Ci tego nie zarejestrują.... Oczywiście są wyjątki....

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt wrz 14, 2010 22:33

Misiek ale to logiczne że traci ważność. W przypadku zmiany wlasciciela w czasie tych 2 tygodni jest wazny (jeżeli zostawiamy sobie bez rejestracji to jest niewazny- traci ważność ),a po tym uplywie tez może byc wazny ale tylko wtedy gdy jest w posiadaniu starostwa po rejestracji . Po upływie tych 2 tygodni za waznośc tego dokumentu odpowiada Starostwo , a zaswiadczenie z niego( Starostwa) ( jakis wypis )jest glownym dokumentem , podstawą rejestracji. , Zaswiadczenia wtedy nie przedstawiamy , a ewentualnie kopie ( ksero jak chcą ). Oryginalu ,nie bo to ma Starostwo . Moim zdaniem to przy rejestracii dalszej nie powinni żądać żadnego ksera bo za to jak zostało zarejestrowany ptak ,już odpowiada Starostwo , ktore wtedy jest źrodłem i ponosi ewentualną odpowiedzialność . Ja to tak rozumiem . Pozdrawiam

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » śr wrz 15, 2010 00:23

To niestety źle to rozumiesz... Zmiana właściciela w żaden sposób nie wpływa na pochodzenie ptaka a potwierdzeniem pochodzenia jest właśnie ŚU. Ja miałem problemy za sprzedaż ptaka z zaświadczeniem rejestracyjnym, sprawa trafiła przed wymiar sprawiedliwości.... sąd i biegły sądowy orzekł że podstawą do rejestracji jest świadectwo urodzenia ptaka w niewoli (lub inny dokument potwierdzający jego legalne pochodzenie).
Drugi przypadek miałem że po sprzedaży ptaka z ZZ(zaświadczeniem zarejestrowania) zadzwoniła do mnie Pani z innego starostwa czy posiadam dokument na podstawie którego dokonano wpisu do rejestru. Odpowiedziałem że tak, a ona kazała mi przysłać kopię, ponieważ nie może dokonać wpisu na podstawie samego ZZ.

Świadectwo urodzenia zatem absolutnie nie może stracić ważności nawet jeśli w ciągu 14 dni dokonasz rejestracji ŚU nadal jest jedynym dokumentem potwierdzającym legalność danego okazu. W momencie sprzedaży przekazujesz kopię lub oryginał i dla nowego właściciela to jest podstawa do rejestracji ptaka w ciągu 14 dni. ZZ potwierdza jedynie fakt iż dokonałeś formalności i wpisałeś ptaka do rejestru.
Nawet jeżeli oryginał świadectwa zatrzymało starostwo to w momencie wyrejestrowania z powodu zmiany właściciela muszą zwrócić oryginał. Wykreślenie z rejestru co prawda jest wymagane przez ustawodawcę jednakże ten nie przewidział za brak tej czynności żadnej kary.

Podobnie sprawa wygląda w przypadku kontroli twojej hodowli, najpierw sprawdzają czy masz zarejestrowane a potem sprawdzają skąd wziąłeś ptaki. To że masz zarejestrowaną papugę na weterynaryjne świadectwo zdrowia z giełdy w Prerovie i w Starostwie to przeszło to tak naprawdę to świadectwo nie jest wiarygodnym dokumentem potwierdzającym legalne pochodzenie zwierzęcia. Tak przynajmniej orzekł sędzia...
Nie wiem jak gdzie indziej ale w Krakowie robią ksero oryginału ŚU. a oryginał zwracają. W przypadku sprzedaży ptaka przekazujesz ksero lub kopię.

Wszystko jest pięknie i ładnie i prosto dopóki nie wejdziemy w konflikt z organami ścigania... Organizacje typu Salamandra robią niebotyczny hajs na organizowaniu szkoleń dla pracowników Starostw... mało tego serwisy typu allegro gratka i choćby nasze forum są na bieżąco przez nich śledzone gdzie próbują wykryć przestepstwa typu sprzedaż rozelli bez papierów... No przecież śmiech na sali. Na wydanie broszurki z własnymi interpretacjami prawnymi dostają pokaźne dotację. A my szarzy hodowcy nie możemy się zebrać i przepchnąć swoich postulatów...

System rejestrowania ptaków jak i sama ustawa ma tyle dziur i nie domówień co ser szwajcarski. Brak choćby komputerowego systemu rejestru (jak w przypadku samochodów) Sterta papierów leżąca w jednym starostwie nie może byc wykorzystana przez inne, no chyba że wyślą list z zapytaniem czy dany ptak lub jego rodzice faktycznie jest legalny i zarejestrowany.
Najśmieszniejsze jest to że oni myślą ze to służy jakiejkolwiek ochronie...

Poczytajcie sobie troszkę poradników salamandry to zobaczycie sami:)

http://www.salamandra.org.pl/DO_POBRANIA/CITES/PORADNIK_REJESTRACJA_TRESC.pdf

http://www.salamandra.org.pl/DO_POBRANIA/CITES/PORADNIK_HANDEL_TRESC.pdf

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » śr wrz 15, 2010 00:40

Tutaj list który otrzymałem z ministerstwa na zapytanie Czy obowiązkowe jest znakowanie załącznika B

Witam,

Obowiązek znakowania dotyczy gatunków kręgowców z załącznika A
wykorzystywanych do celów komercyjnych (np. sprzedawanych, wystawianych
na widok publiczny w celach komercyjnych), zgodnie z art. 66
rozporządzenia Komisji (WE) Nr 865/2006 z dnia 4 maja 2006 r.
ustanawiającego przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr
338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze
regulacji handlu nimi. Rozporządzenie znajdzie Pan:
http://www.mos.gov.pl/g2/big/2009_04/f0 ... d84d57.pdf.
Wspomniany artykuł mówi o 2 istotnych rzeczach:
1. Jakie są uznane metody znakowania:
ptaki wyklute i wyhodowane w niewoli: obrączki bezszwowe
pozostałe kręgowce, w tym ptaki pochodzące ze środowiska naturalnego:
mikroczipy zgodne z nrmami ISO 11784: 1996 (E) i 11785: 1996 (E)
W razie gdy organ zarządzający CITES (w Polsce: Minister Środowiska)
uzna że powyższe metody są niewłaściwe, może zezwolić na alternatywne, w
tym obrączki inne niż bezszwowe albo nawet dokumentacja fotograficzna
(dotyczy gatunków w przypadku których daje się wyróżnić niepowtarzalne
elementy).
2. Na jakie potrzeby znakowanie jest wymagane:
Jak wspomniałem wyżej, organem właściwym do podjęcia decyzji o tym, że
można użyć metody alternatywnej jest Minister Środowiska, ponieważ to on
wydaje świadectwa zwalniające z podejmowania działań komercyjnych, a to
właśnie głównie na te potrzeby stosuje się zapisy tego artykułu,
ewentualnie na potrzeby wystawy objazdowej a to z pewnością Pana ptaków
nie dotyczy, świadectwa własności prywatnej (to dotyczy importu/eksportu
do/poza UE, to też pewnie nie dotyczy):
Art. 66 ust. 1 brzmi: "Dla celów art. 33 ust. 1, art. 40 ust. 1, art. 59
ust. 5 oraz art. 65 ust. 4 zastosowanie mają przepisy ust. 2 i 3
niniejszego artykułu."
Czyli:
art. 33 ust. 1 - wystawa objazdowa
art. 40 ust. 1 - świadectwo własności prywatnej
art. 59 ust. 5 - dotyczy świadectwa zwalniającego z zakazu podejmowania
działań komercyjnych (tylko gat. z zał. A)
art. 65 ust. 4 - dotyczy wywozu (tylko gat. z zał. A)

Podsumowując, obrączki bezszwowe (ptaki wyhodowane w niewoli) i
mikroczipy zgodne z normami ISO (inne kręgowce) są wymagane dla gatunków
z załącznika A i to tylko tych, wobec których na obszarze UE mają być
prowadzone działania komercyjne, które mają być częścią wystawy
objazdowej, albo objęte świadectwem własności prywatnej lub zezwolenia
eksportowego.

Pan, wobec ptaków z załącznika B, ma obowiązek:
- rejestracji, zgodnie z art. 64 ustawy o ochronie przyrody. Na te
potrzeby znakowanie nie jest potrzebne, chyba że dotyczy gatunku z zał.
A i z dokumentów wynika że Pan zwierzę kupił, wtedy byłoby logiczne
gdyby starosta zażądał oznakowania, jako spełnienia wymogów UE.
Załącznika B to nie dotyczy
- przekazywania kupującemu dokumentu legalności pochodzenia (zgodnie z
art. 8 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE) nr 338/97:
http://www.mos.gov.pl/g2/big/2009_04/9b ... 1f60c1.pdf
czyli w przypadku wyklucia w niewoli: orzeczenia powiatowego lekarza
weterynarii. I tu jak wyżej: na te potrzeby znakowanie nie jest
potrzebne, chyba że dotyczy gatunku z zał. A i z dokumentów wynika że
Pan zwierzę kupił/planuje sprzedać, wtedy byłoby logiczne gdyby lekarz
zażądał oznakowania, jako spełnienia wymogów UE. Załącznika B to nie dotyczy

W kwestii dokumentu lekarza odnoszącego się do każdego osobnika z osobna
nie pomogę, może Pan argumentować, że jest to Panu potrzebne na cele
dalszej sprzedaży. To będzie jedna inspekcja, więc być może opłata też
powinna być jedna, ale lekarz może twierdzić że wydanie każdego
dokumentu jest czynnością urzędową i to za nią trzeba zapłacić - tego
nie podejmuję się rozsądzić.

Tu znajdzie Pan listę obowiązujących aktów prawnych:
http://www.mos.gov.pl/artykul/2504_prze ... cites.html

pozdrawiam,
Wojciech Piwowarski
Zespół ds. CITES Departamentu Ochrony Przyrody
http://www.mos.gov.pl/cites-ma
Ministerstwo Środowiska
ul. Wawelska 52/54
00-922 Warszawa
tel.: (22) 57 92 407
faks: (22) 57 92 730

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr wrz 15, 2010 09:16

Ale mnie chodziło o coś zupełnie innego o tej utracie ważności.

Jeżeli mamy świadectwo i mija 2 tygodnie i nie zarejestrujemy to takie świadectwo traci ważnośc DO REJESTRACJI ,bo prawnie już zarejestrować nie można , to logiczne.O to mi chodziło a nie o utrate ważności w ogóle .

Odnośnie tego że przy wyrejestrowaniu odzyskujemy to w przypadku gdy mamy na 1 dokumencie zarejestrowane wiecej ptaków to przy wyrejstrowaniu 1 nie odzyskje sie oryginału. Pozdrawiam

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » śr wrz 15, 2010 11:10

Niby tak, ale w praktyce nie wydaje mi się żeby urzędnik był aż tak nieludzki żeby nie zarejestrował ptaka z pełna dokumentacją tylko dlatego że upłynął termin. Nawet "salamandra" pisze w swych poradnikach że jeżeli został przekroczony termin ustawowych 14 dni a dokumentacja jest kompletna powinno się ptaka zarejestrować....

Dziwi mnie w ogóle że wsze starostwo zabiera oryginał...

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » śr wrz 15, 2010 15:25

MisiekPapuga, powiem ci że na moim zaświadczeniu na 2 str.gdzie jest wykaz zwierząt urodzonych w niewoli jest pod spodem wytłuszczony i podkreślony zapis cyt:

"Niniejsze zaświadczenie wydaje się na wniosek strony i jest ważne 14 dni od daty wystawienia" i pod spodem jest data pieczątka i podpis weta.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr wrz 15, 2010 16:48

Jeśli masz na dokumencie taką adnotację to jest wazne tylko 2 tygodnie. Ale wtedy, żeby nie zostac przestępcą, musisz sprzedając ptaka czy nawet ogłaszając chęć jego sprzedazy miec wazne świadectwo pochodzenia. Czyli musisz co 2 tygodnie udawać się do weterynarza i wyrabiać nowe świdectwo :lol: U mnie weterynarz nie robi takiego "dopisku", dlatego świadectwa są bezterminowe :lol:
Ale jaja :lol: :lol: :lol:
Sam jestem ciekawy, jak by to roztrzygnął sąd, gdyby jacyś "ekolodzy" Cię namierzyli :?: :lol:

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr wrz 15, 2010 17:18

U mnie starostwo nie oddaje żadnych dokumentow, wszystko zostaje u nich, ja dostaję tylko dokument rejestracyjny

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr wrz 15, 2010 17:26

Al, na jakiej podstawie prawnej "rekwirują" Twoje dokumenty :?: :?: :?: Przeciez zgodnie z Ustawą ... sprzedający musi posiadać dokument potwierdzający pochodzenie ptaka, a "potwierdzenie rejestracji" nie jest dokumentem potwierdzającym pochodzenie. Tak więc musisz wystąpić do Starstwa aby ci zwrócili papiery.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr wrz 15, 2010 17:41

JC, Nie wiem, załączam do wniosku wymagane dokumenty i dostaję tylko dokument rejestracyjny. Więc, powinnam wystąpić do starostwa o zwrot tych dokumentów lub przynajmniej ich kopii ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr wrz 15, 2010 17:50

ja do rejestracji daję ksero świadectwa o urodzeniu w hodowli. Na orginałach potwierdzają tylko, że przyjeli.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34

Post autor: pysia34 » śr wrz 15, 2010 17:53

Al ja ci proponuje rejestracje u siebie :-) zero problemów :-) tylko wystarczy zmnienić miejsce zamieszkania :-)
a tak serio to może czasami warto "problemowe" ptaki rejestrowaćbezproblemowo tam gdzie można to zrobić ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”