Dokumenty przy zakupie papugi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- ansag
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie
- Kontakt:
A co z tą trzecią osobą? Takie same konsekwencje? I czy np. zdarzają się sytuacje, że papugi, na które nie ma się dokumentów zostają zabrane np. przez policję? Jeśli tak, to co się z nimi potem dzieje?
Miałam kiedyś sprawę w sądzie dotyczącą wróbliczek... Co prawda została umorzona, ale jednak... A przed sprawą miałam niezapowiedzianą rewizję domu (normalnie z nakazem) w poszukiwaniu nielegalnej hodowli wróbliczek (których już wtedy nie miałam)
Ale się wtedy strachu najadłam... 
Miałam kiedyś sprawę w sądzie dotyczącą wróbliczek... Co prawda została umorzona, ale jednak... A przed sprawą miałam niezapowiedzianą rewizję domu (normalnie z nakazem) w poszukiwaniu nielegalnej hodowli wróbliczek (których już wtedy nie miałam)

- sylwia0602
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wielka, Kanarki
Niedawno rejestrowałam Aleksandrette Wielką
Złożyłam wniosek a w załączeniu zaświadczenie wydane przez weterynarza o potwierdzeniu urodzenia w niewoli i dokument rejestracyjny potwierdzający dokonanie rejestracji ptaka przez poprzedniego właściciela. Opłata skarbowa w kwocie 26 zł.Nie było żadnych problemów.Pozdrawiam 

- martinii75
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna Nierozłączka czarnogłowa
sylwia0602 pisze:Niedawno rejestrowałam Aleksandrette WielkąZłożyłam wniosek a w załączeniu zaświadczenie wydane przez weterynarza o potwierdzeniu urodzenia w niewoli i dokument rejestracyjny potwierdzający dokonanie rejestracji ptaka przez poprzedniego właściciela. Opłata skarbowa w kwocie 26 zł.Nie było żadnych problemów.Pozdrawiam
Dzięki Czyli 2 dokumenty :) Od sprzedającego Pozdro
Żyj chwilą nie chwilę
- martinii75
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna Nierozłączka czarnogłowa
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Do tych dwóch dokumentów przydałaby się jeszcze umowa kupna-sprzedaży, spisana ze sprzedającym. Poszukaj w internecie umowy dla psa lub kota i słowa "pies" lub "kot" zastąp słowem "papuga". Z tym, że ten dokument możesz dostarczyć Ty, gdyby czasem sprzedający jej nie posiadał.martinii75 pisze:Dopiero mam zamiar kupic I pytam profilaktycznie jakie dokumenty i w ogóle
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
GoldAngelo, Raczej dokument mowiący o przekazaniu ptaka
Ale to zaznacza sprzedający/oddający/ na kopii dokumentu rejestracyjnego w odpowiedniej rubryce.Do rejestracji nie jest potrzebna umowa kupna sprzedaży tylko dokument potwierdzający legalność ptaków, oczywiscie mówimy o ptakach kupowanych w polskich hodowlach.
Kupując w innym kraju zazwyczaj wyst. świadectwo lek. wet. np. z giełdy. Chyba że chodzi o papugi z załącznika A, wtedy wymagane są inne dokumenty

Kupując w innym kraju zazwyczaj wyst. świadectwo lek. wet. np. z giełdy. Chyba że chodzi o papugi z załącznika A, wtedy wymagane są inne dokumenty
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Al pisze:.Do rejestracji nie jest potrzebna umowa kupna sprzedaży tylko dokument potwierdzający legalność ptaków
Zgadzam się z Al, jak ja rejestrowałam Frankę to miałam tylko " świadectwo potwierdzenia urodzenia w niewoli", i nikt o nic więcej nie pytał

- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
misia458 pisze:Al pisze:.Do rejestracji nie jest potrzebna umowa kupna sprzedaży tylko dokument potwierdzający legalność ptaków
Zgadzam się z Al, jak ja rejestrowałam Frankę to miałam tylko " świadectwo potwierdzenia urodzenia w niewoli", i nikt o nic więcej nie pytałA, zapomniałabym, jeszcze " dowód zapłaty opłaty skarbowej" (kwota 26zł).
Jeśli tak jest w niektórych urzędach to świadczy o 200% bezsensie "rejestracji". Na jedną skserowaną kopię świadectwa wyklucia można zarejestrować setki ptaków. Jednak w znanych mi urzędach są wymagane dokumenty potwierdzające, że osoba rejestrująca jest właścicielem ptaka. Z niektórych urzędów nawet dzwoniono do mojego urzędu sprawdzając prawidłowość danych i fakt czy ja wyrejestrowałem ptaki które przekazałem innym hodowcom.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Dokładnie, u mnie też jest ona wymagana. Sam nie rejestrowałem ptaków-robił to za mnie brat. Na początku twierdzono że świergotki i modrolotki nie potrzebują rejestracji, potem gdy już sprawdzono urzędnik wymagał umowy kupna-sprzedaży. Cóż-co urząd to inne prawo.JC pisze:Jednak w znanych mi urzędach są wymagane dokumenty potwierdzające, że osoba rejestrująca jest właścicielem ptaka.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- sylwia0602
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wielka, Kanarki
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Al pisze:Kupując w innym kraju zazwyczaj wyst. świadectwo lek. wet. np. z giełdy.
Zależy chyba w jakim urzędzie bo w Rybniku było tak kiedyś na chwilę obecną potrzebna jest umowa kupna-sprzedaży ptaka oraz oświadczenie weta o urodzeniu ptaka w niewoli że pochodzi z danej hodowli i w danym rejonie nie ma ognisk chorób ptactwa.Wszystko oczywiście w dwóch językach np Czeskim i Polskim.
- coco39
- Kontakt:
sylwia0602 pisze:Na dokumencie rejestrującym przez poprzedniego właściciela była adnotacja nabycia ptaka przeze mnie.
Na odwrocie dokumentu rejestracyjnego jest tabela i tam wpisuje sięilość ptaków gatunek (nazwa polska i łacińska) dane nowego właściciela ptaka tzn.imię nazwisko i adres a obok jest miejsce na podpis poprzedniego właściciela czyli sprzedającego.Do tego dołączam ksero od weta o wykluciu ptaków w niewoli.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
coco39, Patrz a niby tak blisko z Gliwic do Rybnika
W Gliwicach rejestruję na podst. zaświadczenia od wet. z giełdy w Czechach i bez tłumaczenia - ważna jest tylko łacińska nazwa.

- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
coco39 pisze:sylwia0602 pisze:Na dokumencie rejestrującym przez poprzedniego właściciela była adnotacja nabycia ptaka przeze mnie.
Na odwrocie dokumentu rejestracyjnego jest tabela i tam wpisuje sięilość ptaków gatunek (nazwa polska i łacińska) dane nowego właściciela ptaka tzn.imię nazwisko i adres a obok jest miejsce na podpis poprzedniego właściciela czyli sprzedającego.Do tego dołączam ksero od weta o wykluciu ptaków w niewoli.
Nie ma żadnego "oficjalnego" druku potwierdzenia rejestracji. W jednych starostwach wydają papier z "tabelką" która jest jednocześnie dowodem zmiany właściciela a w innych nie.
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
W Krakowie jest tak że PLW nie wyda świadectwa urodzenia w niewoli jeżeli ptak nie ma stałego oznakowania (pełna obraczka lub czip) w związku z tym kopii można zrobić nawet 1000 ale i tak każda pasuje do jednego ptaka... Sprzedając papugę, kopie świadectwa zostawiam u siebie, na kopi nowy właściciel się podpisuje że odebrał oryginał, a na świadectwie urodzenia ja wpisuję nowego właściciela. jeden dokument - jeden ptak, indywidualny numer obrączki - machloji sie nie da zrobić.
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
-
- Kontakt:
JC pisze:Jeśli tak jest w niektórych urzędach to świadczy o 200% bezsensie "rejestracji". Na jedną skserowaną kopię świadectwa wyklucia można zarejestrować setki ptaków...
Chyba nie koniecznie. U mnie na przykład młode ptaki muszą być obrączkowane i dopiero jak założę obrączki dostaję dokument potwierdzający urodzenie w niewoli od swojego PIW. Na dokumncie tym jest lista ptaków/numerów, wiec dokument jest ważny tylko dla osobników na nim wymienionych.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
A jak jest w przypadku gdy nie sprzedasz papugi w przeciągu 2 tygodni od dostania świadectwa. Jak rozumiem w tym czasie powinna taka papuga byc zarejestrowana. PozdrawiamMisiekPapuga pisze:W Krakowie jest tak że PLW nie wyda świadectwa urodzenia w niewoli jeżeli ptak nie ma stałego oznakowania (pełna obraczka lub czip) w związku z tym kopii można zrobić nawet 1000 ale i tak każda pasuje do jednego ptaka... Sprzedając papugę, kopie świadectwa zostawiam u siebie, na kopi nowy właściciel się podpisuje że odebrał oryginał, a na świadectwie urodzenia ja wpisuję nowego właściciela. jeden dokument - jeden ptak, indywidualny numer obrączki - machloji sie nie da zrobić.