Witam, mam kilka małych opierzonych problemów, ale kochanych za to, w każdym razie do rzeczy.
Mam kilka pytań
-jak rozpoznać płeć u nimf białogłowych standardów i białogłowych cynamonowych perłowych?
-W jakim wieku samce zaczynają śpiewać?- nabyłam ostatnio 2 nimfy i samica lutino perłowe która nie śpiewała do tej pory raptem zaczeła podśpiewywać, myślałam że tworzy ona parę/kumpluje się z szekiem.Czy samica może sobie świergolić czy to już na pewno samiec skoro zaczeła/zaczął Teraz wychodzi na to że mam same samce i tylko jedną samicę- prawdopodobnie. 6x pod rząd trafiłam na chłopaków niespokrewnionych...żebym tak w lotka mogła trafić ;/
wiem że nimfy nie muszą być w parach saamiec+samica żeby były szczęśliwe, jednak wolałabym mieć je pół na pół.
Jedyny facet białogłowy który facetem miał być nie przejawia wcale chęci do śpiewania. Od spodu ogon ma ciemny, 2 najbardziej zewnętrzne pióra marmurkowe, maska nie zbielała mu jeszcze, w jakim wieku samcom bieleje twarz?
Szukam także materiałów- zdjęć waszych białogłowych nimf w różnych fazach rozwoju, odgłosów śpiewania nimf, może mógłby ktoś je przesłać mi na mail-a. Dziękuje i pozdrawiam :).
Białogłowe nimfy rozpoznawanie płci
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy
- Kontakt:
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Samica moze swiergolic. Znam przypadek kiedy wlasnie samica Sobie podspiewywala, ale przez to stado ja odrzucila, zawsze byla na uboczu. W koncu po prostu przestala to robic, a szkoda, bo piekniej cwierkolila niz niejeden samiec... Co do zdjec, mam jedna nimfe bialoglowa perle samice, ale ona za cale Chiny i Europe nie wyda z siebie zadnego dzwieku, wiec moge Ci inne nimfy nagrac. Perelka kiedy ja kupowalem przedziobala(?) Pani zwykle, tandetne rekawice spawalnicze bo akurat trroche postrzepione w tym miejscu byly i zrobila po Sobie pamiatke, ale ja pamiatki nie potrzebuje wiec lapac jej nie zamierzam...;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
odgłosów nimf można posłuchać tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=IKR_lMKvMas
http://www.youtube.com/watch?v=IKR_lMKvMas
- Lazur
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Senegalka, Papużki faliste, Rudosterki, Aleksandretty śliwogłowe, Aleksandretty chińskie, Przepiórki chińskie
Witam serdecznie,
Ostatni wpis był bardzo dawno temu, ale mam pytanie właśnie w sprawie nimfy białogłowej. Dokładnie jest to szek perłowy cynamonowy.
Chodzi o jej płeć.
Ma ok 8 miesięcy więc jeszcze jest zbyt młody żeby popisywać się przed samicą i jest od niej sporo młodszy (samiczka ma ok 1,5 roku). Z tego co widzę to ten białogłowy jej ustępuje w niektórych rzeczach ale czasem też się przepychają i jest w stanie jej oddać.
Odzywasię częściej niż samiczka i coś tam próbuje ćwiergolić.
Co o nim sądzicie?
Pozdrawiam
Ostatni wpis był bardzo dawno temu, ale mam pytanie właśnie w sprawie nimfy białogłowej. Dokładnie jest to szek perłowy cynamonowy.
Chodzi o jej płeć.
Ma ok 8 miesięcy więc jeszcze jest zbyt młody żeby popisywać się przed samicą i jest od niej sporo młodszy (samiczka ma ok 1,5 roku). Z tego co widzę to ten białogłowy jej ustępuje w niektórych rzeczach ale czasem też się przepychają i jest w stanie jej oddać.
Odzywasię częściej niż samiczka i coś tam próbuje ćwiergolić.
Co o nim sądzicie?
Pozdrawiam
Usłyszę Twoją pieśń,
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...