Moja parka nimf

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

dawid_ygx
Ptaki które hoduję: Chwilowo brak

Moja parka nimf

Post autor: dawid_ygx » czw lip 22, 2010 22:45

Witam
W poprzednia środę przyszła moja parka nimf samiec białogłowy 08 i samica lutino 09.Karmie je karma dla nimf marka Vitapol oczywiście daję im sepię i codziennie mlecz/sałatę jabłko i marchew.Co do lęgów to kiedy moge się ich spodziewać i co im jeszcze moge zmienic w diecie zwykłej i lęgowej??Dodam że budka wisi od poczatku gdy sa u mnie

Obrazek

Aha czy juz im podawać gotowane jajko lub karme jajeczna co lepsze??

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw lip 22, 2010 23:50

To zależy z którego miesiąca jest samica. Optymalny wiek to 18 miesięcy, ale dojrzałość osiągają po około roku. Ja swoje dopuszczam w wieku 16 miesięcy. Podawaj jej jedno i drugie, do tego możesz dodać skorupki z gotowanych jajek, niech same wybiorą co lubią. Moje zniosły jajka po półtorej/-dwóch miesiącach odkąd miały dostęp do budki. Masz je tydzień, ja na Twoim miejscu ściągnąłbym budkę i poczekał aż trochę u Ciebie pobędą, przyzwyczają się do otoczenia. Samica może być jeszcze za młoda (N być z końca 2009), w dodatku stres związany z przeprowadzką. Marchewkę podawaj obmytą, ja dla swoich na dodatek obieram (ale moje w ogóle nie jedzą nieobranej).
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

dawid_ygx

Post autor: dawid_ygx » pt lip 23, 2010 11:15

a nie wiecie jaki jest koszt budowy woliery 3x1.5x2 i co bym mógł w niej trzymac razem z nimfami

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pt lip 23, 2010 14:24

To zależy od materiałów. Napisz czy ta woliera miałaby być osłonięta, jeśli tak to jaką odległość? Rozumiem że długość 3, szer 1,5 a 2 to wysokość?

Gdybyś zasłaniał blachą to ja zasłoniłbym na Twoim miejscu około 1-1,5 m z trzech stron(tylna ściana i dwie boczne) tak żeby ptaki miały gdzie schronić się przed wiatrem czy zacinającym deszczem. Dach zrób tak, żeby lekko był po skosie na tył woliery-wtedy w deszcz będzie spływał za wolierę a nie do środka). Gdybyś zasłaniał to potrzebne będzie co najmniej 15-16mb(metrów bieżących) siatki (coś koło 13-16 zł u nas kosztuje 1 mb, taniej jeżeli całą rolkę 25 mb kupisz.) Blacha to koszt 17-20 zł. No i do tego zadaszenie np z blachy-ja zasłoniłbym 1,5 m.

Po średnich cenach wyjdzie:

# 8 m2 blachy-około 144 zł
#16 mb siatki-około 224 zł chyba że będziesz robił podwójną to wtedy zakup całą rolkę-wyjdzie taniej.
# No i do tego jakaś konstrukcja musi być

Także wyszłoby około 400 zł. PS-Lepiej zrobić dwa boksy po 1 metrze szerokości, bo to zupełnie wystarczy, a będziesz miał gdzie trzymać nimfy i osobne ptaki, a wyjdzie około 420-430 zł, co wcale nie jest dużo więcej.
Pozdrawiam, Michał.

dawid_ygx

Post autor: dawid_ygx » pt lip 23, 2010 14:28

a jezeliz jednego boku mam zasłoniete płotem <taki panel co nic nie przepuszcza światla ani wiatru> a na końcu mam płot sasiada zrobiony z desek a przerwa miedzy nimi jest jakieś 5cm to mam to jeszcze blachą lub deskami osłaniać??
a jakie papugi bd mógł hodować razem z nimfami gdybym nie miał boksów i czy mi sie zwróci koszt budowy woliery i chodowania papug i inwestowania??

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » pt lip 23, 2010 14:32

Ja bym na Twoim miejscu od strony sąsiada zasłonił. Albo przy jakimś budynku zrobił wolierę(tak, żeby przód był przy początku tej ściany) wtedy ściana będzie zasłaniała z jednej strony i automatycznie koszty siatki z tej strony odpadają.
Pozdrawiam, Michał.

dawid_ygx

Post autor: dawid_ygx » pt lip 23, 2010 14:35

no właśnie nie mam jak zrobic bo mieszkam w zabudowie szeregowej i jest dom ptzu domu że ja i sasiad mami 1 ściane

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » pt lip 23, 2010 14:42

A sąsiad zgodził się na wolierę? bo jak nie to możesz mieć potem nieprzyjemności..
Wojtek

dawid_ygx

Post autor: dawid_ygx » pt lip 23, 2010 14:52

ale własnie woliera będzie nie koło niego tylko na końcu mojego ogrodu

Wojo

Post autor: Wojo » pt lip 23, 2010 15:02

Lepiej się zapytaj, bo z tego co wiem, np gołębnik może stać ileś od płota jeśli nie to sąsiad może zgłosić i musisz przestawić lub usunąc... (niestety zdarzają się tacy sąsiedzi).
Nie wiem jak to z wolierami, ale ładniej byłoby jakbyś uprzedził sąsiada o powstającej wolierze.
Wojtek

dawid_ygx

Post autor: dawid_ygx » pt lip 23, 2010 15:15

ale musze obydwoch czy tylko tego co woliera stoi bliżej niego
no dobrze a jakie moge przymać ptaki z nimfami??

Wojo

Post autor: Wojo » pt lip 23, 2010 15:26

Z tymi sąsiadami zrobisz jak zechcesz, ja tylko proponuję, bo z tego co wiem w szeregowcach są malutkie działki i 1 przy 2.
Z nimfami najlepiej trzymać nimfy, ale jak chcesz inne gatunki to muszą być spokojnego usposobienia.. jeszcze zależy czy zamierzasz ptaki rozmnażać.
Wojtek

dawid_ygx

Post autor: dawid_ygx » pt lip 23, 2010 15:30

tak raczej zamierzam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » sob lip 24, 2010 00:02

No to proponuje Ci w takim razie same nimfy trzymac razem;) Sasiada zapytaj tylko tego co przy jego dzialce ma stac woliera. Jesli zamierzam dawac fundamenty to ktos mi kiedys mowil ze potrzebne zezwolenie, ale nie jestem pewien czy to wiarygodna informacja
Pozdrawiam, Michał.

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » sob lip 24, 2010 01:42

jeśli woliera nie będzie trwale związana z gruntem to nie masz się o co martwić jedyne co może zarzucić Ci (upierdliwy) sąsiad to zachowanie ciszy nocnej.
pozdrawiam sebastian

dawid_ygx

Post autor: dawid_ygx » sob lip 24, 2010 10:35

taa ciekawe jak co mam iść do papug i powiedziec im ze maja być cicho bo jest cisz nocna :mrgreen: :mrgreen:

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » sob lip 24, 2010 13:11

Albo zrobic woliere dzwiekoszczelna z klimatyzacja i ogrzewaniem :-P :lol:
Pozdrawiam, Michał.

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » sob lip 24, 2010 13:17

panowie nie ma smiechu znam przypadek gdzie sąsiad zlikwidował drugiemu hodowle papug własnie z powodu hałasu jakie robiły o świcie
pozdrawiam sebastian

Wojo

Post autor: Wojo » sob lip 24, 2010 13:32

sebastian, jak to mówią:
"Są ludzie i ludziska"
Wojtek

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob lip 24, 2010 13:48

Wojo pisze:Są ludzie i ludziska

Wojo, mówisz o tym, który miał ptaki? Bo jak się chce mieć ptaki, to trzeba jeszcze pomyśleć o tych, którzy chcą mieć rano spokój. Albo po prostu nie lubią tego "uroczego" wrzasku...
Nie mam warunków - nie hoduję. To sa podstawy kuturalnego współżycia z sasiadami.Tak jak sprzątanie po swoim psie i dbanie, żeby nie wył cały dzień.
Z sąsiadami trzeba się umieć dogadać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”