GIEŁDA W ŁODZI

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr lip 07, 2010 20:40

g.wieczorek-85, Nie ma samczyków perlowych, perełki to domena samic, samce zwykle je tracą po pierwszym pierzeniu
A co rozumiesz pod pojęciem Białogłowego szpalta ? szpalt na co ?
U białogłowych po pierzeniu też raczej nie odróżnisz płci chyba ze to odmina" dzika " ,bo u szekow i białych to raczej tylko po zachowaniu. Ale może się mylę :mrgreen: i ktoś wie jak odróżnić płeć :idea:
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 20:43 przez Al, łącznie zmieniany 1 raz.

g.wieczorek-85
Ptaki które hoduję: nimfy
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » śr lip 07, 2010 20:45

O Pszczynie też słyszałam, ale jest to zupełnie drugi biegun kraju jak dla mnie :-/ Nie jestem osobą obeznaną specjalnie z pkp, a samochodu nie mam :/ Na giełdę w łodzi i tak chce jechać, bo to jedyna najbliższa mi taka giełda, może więc jakieś dobre rady na początek? Cokolwiek - jak poznać czy sprzedawca nie chce mie w konia zrobić, permamentnie chorego ptaka rozpoznam,ale czy moge naprzykład poprosić sprzedawce żeby wybranego ptaka mi sprezentował? Tzn. czy nie ma łysinki, robaków, czystą kloakę itp. Na co zwrócić uwagę? Dzięki za rady :>
- PS: Chodziło mi o zwykłe samce perłowe, bez domieszki szeków, w google: whiteface pearl cockatiel, kogutki tracą perły po pierzeniu,ale nadal są białogłowe
-PS2: Chodziło mi o szpalta na dowolną inną mutację, jak perłowa,szek i etc. Hodowca mając rodziców, powinien mniej wiedzej wiedzieć co za geny może mieć młode
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 20:49 przez g.wieczorek-85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr lip 07, 2010 20:48

g.wieczorek-85, Lepiej poproś o prezentację, lub oględziny, bo jak powiesz że chcesz aby Ci go sprezentował, to pomyśli,że chcesz go w prezencie .
Nikt nie robi Ci łaski, Ty kupujesz i masz prawo obejżeć ptaka

WOJTEKZ, No to czekam :mrgreen: Może za jakiś rok albo 2 uda się kupić to perłowe cudo

g.wieczorek-85
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » śr lip 07, 2010 20:52

A więc dobrze myśle co do tych mutacji: lutino perłowe i cynamonowo- perłowe(po pierzeniu samce stracą oczywiście plamki) - ale to mogą być tylko samce,prawda? To jakby taki autoseksing, jak u niektórych kurczaków :p a jeśli chodzi o tą Pszczynę, to dobrze myśle że to ta jadąc w dół po mapie od Tych? Żeby tam wejść to też trzeba mieć działąlność gospodarczą?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr lip 07, 2010 20:57

g.wieczorek-85, Nie, wystarczy kilka zł. na wstęp :mrgreen:
http://www.gieldaptakow.com/ tam masz wszystkie informacje

pysia34

Post autor: pysia34 » śr lip 07, 2010 20:58

nie :-) tylko bilet z kasy :-) giełda od 7 rano do 11
najlepiej być koło 8 -bilet 8zł od osoby, nimfy wybierzesz z pewnością jakie tylko chcesz :-)

g.wieczorek-85
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » czw lip 08, 2010 09:31

A jest jakaś reguła w którą z niedziel w miesiącu jest więcej ptaków? Bo jechać przez cały kraj i z powrotem wracać z pustymi rękami to każdy potrafi :/ Może pod koniec miesiąca jest wiecej ptaków(nimf) Orientujecie sie może w tym?
And if you could just rock me out...

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw lip 08, 2010 14:14

Według mnie nie ma znaczenia w którą niedziele jest giełda, ptaków jest zawsze tyle samo (W zależności od sezonu i nadwyżek;)) Ja często bywam na giełdach u mnie w pobliżu i nie zauważyłem, żeby było ich mniej w pierwszą niedziele, a więcej w drugą czy odwrotnie;) To nie ma znaczenia;) Pozdrawiam, Michał;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

g.wieczorek-85
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » czw lip 08, 2010 15:36

Ech, dzięki wielkie, jednak nie ma to jak forum ;-) I kolejne pytanie, tym razem dotyczące Pszczyńskiej giełdy: możecie z czystym sumieniem polecić na niej hodowców nimf? Łatwiej jest wypatrywać konkretne osoby, choćby ogólnie z wyglądu opisane niż stać i każdemu z osobna patrzeć na ręce, wtedy do wieczora nie wyszłabym z giełdy :-P

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw lip 08, 2010 19:22

W lubelskim jest sporo dobrych hodowców nimf, nie wiem po co chcesz po nie jechać aż tak daleko :?: Jeden z nich jest bardzo często na giełdzie w Tarnowie i ma bardzo dobre ptaki.

g.wieczorek-85
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » pt lip 09, 2010 13:45

Ech, powtarzam- mam nieuaktualniony profil, jestem spod warszawy, najpierw chciałam jechać do Łodzi ale doradziliście mi Pszczyne, teraz z kolei Tarnów, niedługo to do Czech pojade :-P A ten tajemniczy dobry hodowca nimf z Lubelskiego, to kto, jeśli można spytać JC? Może jakieś namiary na niego w tym Lubelskim? Prędzej raczej pojade do Pszczyny niż Tarnowa, chyba że giełda tam jest jakaś znacząco bogatsza w ptaki/lepsza od tej w Pszczynie? Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pt lip 09, 2010 14:15

Jak jesteś z Warszawy, to zmienia postać rzeczy. Nie, giełda w Tarnowie nie jest "lepsza w ptaki" niż w Pszczynie, bo co Śląsk to Śląsk :!: To kolebka polskiej hodowli ptaków dla przyjemności a nie tylko na rosół :-D Wszędzie na świecie hodowla dla ozdoby zaczynała się w rejonach gdzie ludzie mieli zaspokojone podstawowe potrzeby bytowe. Giełda w Tarnowie jest tylko najstarsza, nasz przykład zachęcił do tworzenia giełd w innych rejonach. Oczywiście "Łódż" była wcześniej, ale to całkiem inny rodzaj giełdy.

g.wieczorek-85
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » pt lip 09, 2010 19:56

Ok, więc wstępnie 18-go wybieram się do Pszczyny, nie wiem jeszcze czy PKP, czy może autem, jakieś porady?Wypatrywać konkretnych osób na giełdzie z nimfami? To już trochę poza tematem wiec rady możecie wysłać na priv-a - jeśli chcecie ;-) A jeśli nie znacie nazwiska, a możecie kogoś polecić to chociaż z wyglądu mniej więcej opiszcie. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » sob lip 10, 2010 09:10

Giełda w Pszczynie to raczej zbiorowisko ludzi , którzy chcą sprzedać to co sami wychowali, maja najczęściej kilka ptaków. Czasami tylko jednego lub dwa.Oczywiscie zdarzają się tam hodowcy z dużą ilością ptaków, ale bardzo mało, zazwyczaj są to handlarze którzy skupują ptaki i potem jadą z nimi na giełdę.
Ja wolę kupować od kogoś kto ma 3-4 ptaki jednego gat, bo jest większe prawdopodobienstwo że to jego ptaki.
Czasami największy wybor jest na parkingu przed giełdą :-/ , ale tam to sprzedaż idzie hurtowo z samochodu do samochodu i raczej 1 lub 2 nimf nikt nie sprzeda.
Musisz pochodzić, obejżeć ptaki w hali a przy takiej pogodzie i na zew. będzie ich dużo i kupić, zdając się na własny osąd i intuicję.

g.wieczorek-85
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » sob lip 10, 2010 14:33

Dzięki, tak właśnie planuje, niby nimfy są takie popularne, ale dorwać wymarzonego ptaka jest ciężko, a jeśli hodowca szuka jakiejś mutacji to zostaje chyba tylko zagranica :/ albo szczęśliwy traf :/.Dzięki za odpowiedzi. Czasem sobie myślę- nie urażając nikogo z forum- że w Polsce trend poszedł w kierunku większych papug jak żako, amazonki...Pozdrawiam :)

wiktor88
Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
Kontakt:

Post autor: wiktor88 » ndz lip 11, 2010 11:28

a ja mam pytanie o amadyny wspaniałe. Przed wakacjami wyszykowałem klatkę wszystko jest już gotowe i czekam tylko na możliwość zakupu ptaków, jak dzwoniłem do kilku hodowców mówili, że dopiero jesienią, ale chciałbym się zapytać czy są jakieś szanse, żeby na łódzkiej giełdzie jakieś młode ptaki pojawiły się wcześniej?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz lip 11, 2010 20:24

wiktor88, Tak, ale pamiętaj nie kupuj ptakow w trakcie pierzenia.Mlode w tym okresie są delikatne i zmiana miejsca, stres związany z transportem, zmiana pożywienia mogą spowodować ich padniecie, amadyny w trakcie pierzenia tak mają.
Hodowcy teraz trzymają ptaki na wystawy, wybierają najlepsze :mrgreen:

g.wieczorek-85
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » pn lip 12, 2010 16:24

Korzystając z okazji zadam jeszcze jedno pytanie: jeśli zadzwonię do związku kanarków i ptaków egzotycznych to dadzą mi namiary na hodowców nimf?Może ktoś w okolicy ma hodowle,tylko jej na necie nie umiem znaleźć. Pozdrawiam :)

Szymon.C
Ptaki które hoduję: nimfa
Kontakt:

Post autor: Szymon.C » czw lip 29, 2010 17:41

nie wiecie czy na tej giełdzie można kupic alekse rozana i czy można tam wejsc jak ma sie 12 lat

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » czw lip 29, 2010 17:51

Wiek chyba nie ma różnicy.
Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polecam”