Świergotka a może inny papug?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

majusia10
Ptaki które hoduję: Katarzynki

Świergotka a może inny papug?

Post autor: majusia10 » czw lip 01, 2010 14:07

Witam!

To mój kolejny post na forum, bo i kolejny problem.... Otóż zdecydowałem się na zakup łąkówek wspaniałych, jednak z tego co już się zorientowałem jest z nimi dość duży problem w zakupie. W związku z tym zacząłem zastanawiać się nad innymi, bardziej pospolitymi papugami - świergotkami i katarzynkami. Możecie mi doradzić i ewentualnie wskazać różnice w zachowaniu? Chodzi mi o odgłosy papug, zachowanie na zewnątrz klatki itp. Klatka to Omega :)

Z góry dzięki!

Pozdrawiam
Marcin

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw lip 01, 2010 17:45

majusia10, odgłos jest miły i przyjemny dla ucha, moje potrafią naśladować odgłosy wydawane przez nimfy, modrolotki czerwonoczelne i faliste;) Ogólnie to fajnie latają;) Jak chcesz mogę nagranie głosu i jak się uda dorwać aparat to jak latają również mogę Ci nagrać;) A chcesz ptaki na pupili do mieszkania czy do do hodowli do rozpłodu?
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

majusia10

Post autor: majusia10 » czw lip 01, 2010 17:57

Chodzi mi o to, aby odgłosy były jak najcichsze.... Słyszałem dziś, że świergotki z tych trzech papug są chyba najgłośniejsze :) Jeśli miałbyś nagranie i zdjęcie lotu to będę wdzięczny bardzo :)

Nie szukam ptaków na pupili - tzn. nie mam zamiaru ich oswajać jakoś specjalnie, po prostu chce je trzymać w domu :) Jak się kiedyś rozmnożą to będzie mi miło :)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lip 01, 2010 17:59

majusia10, Ciche są lilianki, wróbliczki, świergotki wielobarwne. dziwię się tylko,że piszesz,że są trudnosci z łąkówkami wspaniałymi. O tej porze roku jest wiele młodych ptaków.

kopi
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: kopi » pt lip 02, 2010 07:59

Al chyba z wróbliczkami przesadziłaś. Ich głos może być niektórych ludzi drażnić. Fakt odzywają się niezbyt często ale jak coś im nie spodoba to skrzeczą nieprzyjemnie.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pt lip 02, 2010 09:41

Odgłosy papug to pojęcie względne :mrgreen: Każdy odbiera je inaczej.Do niedawna sama dziwiłam się że nimfy są ciche i przyjemne bo miałam taką jedną co mnie przyprawiała o ból głowy a teraz adoptowałam dwie i jestem mile zaskoczona bo te co już mam to przy nich to niemowy...Katarzynki są jednak bardzo ciche i przyjemne i chyba każdy kto je miał zgodzi się ze mną,nawet kiedy się czegoś wystraszą to nie krzyczą .Mam 4 kaśki i uwielbiam kiedy sobie coś skrzeczą pod dziobem.Po za klatką są raczej spokojne i nie niszczą.One raczej lubią się wspindrać i wieszać głową w dół niż szaleć w locie ale jak latają to spokojnie.Lubią warzywa i owoce,kiełki,babke i wszystko co nadaje się dla papug.Nie są wybredne i raczej jedzą nad miską więc wokoło jest mało smieci.Lubią świeżą wode i kiedy jest brudna to się złoszczą.Dużo piją w porównaniu z innymi papugami które mam.Zdjęcia możesz zobaczyć w mojej galeri na garnku.Link pod podpisem
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

majusia10

Post autor: majusia10 » pt lip 02, 2010 11:00

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Wybór padł na katarzynki właśnie :) Czekam na odpowiedź od pewnego hodowcy i jeśli wszystko dobrze pójdzie jeszcze w tym miesiącu zamieszkają u mnie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla świergotek”