Łąkówka wspaniała

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

majusia10
Ptaki które hoduję: Katarzynki

Łąkówka wspaniała

Post autor: majusia10 » sob cze 26, 2010 22:19

Witam!

To mój drugi temat, założony już jednak w innym dziale. Wcześniej zainteresowany byłem żywo aleksandrettami śliwogłowymi, jednak ze względu na to, iż maksymalną klatkę jaką mogę zapewnić moim przyszłym papugom to klatka typu Omega o wielkości 72 x 56 x 146 (dl x szer x wys) wybór padł na łąkówki wspaniałe - pięknie wyglądają, nie ma problemów z odróżnieniem płci, są w miarę spokojne i ciche. Właśnie tych cech szukam u papug.

Mam pytanie związane z klatką. Która Omega będzie lepsza:
- Odległość między prętami: 2 cm, Grubość prętów: 4 mm, Wymiary drzwiczek: 32 x 25 cm
- Odległość między prętami: 1,2 cm, Grubość prętów: 2 mm, Wymiary drzwiczek: 20 x 15,5 cm

Poza tym proszę o informację, jaką literaturę polecacie, w której znalazłbym informacje na temat tych papug.

Na koniec jeszcze jedna prośba - poszukuje hodowców tych ptaków - chciałbym nabyć parkę. Jeśli ktoś ma namiary na takie osoby będę bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam
Marcin

majusia10

Post autor: majusia10 » ndz cze 27, 2010 22:04

Naprawdę będę wdzięczny za wszelką pomoc :)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz cze 27, 2010 22:12

Odległość między prętami: 1,2 cm, Grubość prętów: 2 mm, Wymiary drzwiczek: 20 x 15,5 cm . Z tej pierwszej pouciekają Ci papugi.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz cze 27, 2010 22:14

majusia10, tutaj masz artykuł o łakówkach, jest na stronie MiskaPapugi;)

http://hodowlapapug.com/lakowka_wspaniala.html

Co prawda u mnie się obrazki nie wyświetlają, ale może u Ciebie będzie ok;)

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » ndz cze 27, 2010 22:27

WOJTEKZ pisze:Odległość między prętami: 1,2 cm, Grubość prętów: 2 mm, Wymiary drzwiczek: 20 x 15,5 cm . Z tej pierwszej pouciekają Ci papugi.

Miałem odległość 2,7 cm i ani razu nawet nie próbowały wyłazić :-P

majusia10

Post autor: majusia10 » ndz cze 27, 2010 22:33

GoldAngelo dziękuję za link, oczywiście artykuł wnikliwie przeczytałem już kilka dni temu, wtedy zdjęcia było jeszcze widac :)

WojtekZ dziękuję, za wybór klatki... gdyż na początku chciałem wybrać tą pierwszą :)
no właśnie - czy naprawdę będą chciały uciec - przecisną się przez otwór wielkości 2 cm? Drzwiczki w tego typu klatkach są dużo większe, więc nie lepiej wziąść tą pierwszą?
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2010 06:50 przez majusia10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz cze 27, 2010 22:46

To nie chodzi czy się przecisną, ale głowę mogą wcisnąć i już nie wyciągnąć. Dla łąkówek bezpieczniejszy jest mniejszy rozstęp między drutami.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz cze 27, 2010 22:50

Nie ma za co;) Co do klatki-możliwe, że nie będą. Mogą nie dać rady uciec, ale jak główkę wsadzą między pręty i będą próbowały ją wyciągnąć a nie będą mogły to się po prostu wpadną w panikę i się uduszą. Wiadomo, może się to nie przytrafić, ale jeżeli się przytrafi to współczuję. Ja na Twoim miejscu poszedłbym za radą Wojtka i kupił tą drugą, bo drzwiczki to naprawdę nie jes żaden problem, poradzą sobie z nimi bez problemu;) Jeżeli chodzi o to czy ktoś miał je do sprzedania, to czytałem że komuś się wylęgły na forum (Ali70 albo Al - z tymi użytkownikami forum mi się to kojarzy, ale pewności nie mam).

Edit: JC mnie ubiegł:P

majusia10

Post autor: majusia10 » ndz cze 27, 2010 22:52

dziękuję za odpowedzi... oczywiście wielkość druga zatem jest jak najbardziej właściwa i zdrowie ptaków pozwala tylko ją zakupić :)

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » ndz cze 27, 2010 23:04

Co do moich odstępów - odległość taka, którą miałem nie pozwalałaby się łąkówce zaklinować główką, bo była większa od jej główki spokojnie (z moich obserwacji). Gdyby starały się przecisnąć - pewnie im by się udało, lecz łąkówki to bardzo strożne ptaszki i podchodzące z dużym dystansem do człowieka i wydaje mi się, że po prostu za takimi prętami czuły się bezpieczniej. Chociaż przez długi okres czasu, trzymałem je luzem, bez żadnej klatki i wtedy robiły się bezczelne wręcz, nie tak jak nimfy się z czasem robią, ale zawsze.
Nie zachęcam do takich odstępów, tylko po prostu dzielę się swoimi doświadczeniami

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » sob lip 03, 2010 17:21

Czy łąkówki wspaniałe są trudne w hodowli? Ostatnio czytałem sobie o tych papużkach i powiem, że mnie zaciekawiły.
Prosiłbym osoby z naszego forum (hodujące te ptaki) o napisanie coś więcej na temat tych papug i opisanie swoich doświadczeń.
Dziękuje z góry! ;-)
Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla łąkówek / lilianek”