pysia34
Ptaki które hoduję: kakadu,żako aleksandretty w. , lory wielkie, świergoty ognistobrzuche, drobna egzotyka drób ozdobny Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Mar 2009 Posty: 544 Skąd: lubuskie
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 19:36
a to goły marcelek
marcel3.jpg
Plik ściągnięto 107 raz(y) 49,34 KB
marcel1.jpg
Plik ściągnięto 109 raz(y) 44,17 KB
pysia34
Ptaki które hoduję: kakadu,żako aleksandretty w. , lory wielkie, świergoty ognistobrzuche, drobna egzotyka drób ozdobny Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Mar 2009 Posty: 544 Skąd: lubuskie
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 19:47
marcelek widok całości :)
marcel na migdałku.jpg
Plik ściągnięto 100 raz(y) 107,47 KB
marcel2.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 52,69 KB
zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 81 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 20:42
Wybacz ale po raz kolejny wypisujesz bzdury, pomijając że Twój Marcelek wygląda jakby przeszedł przez wyżymaczkę albo był chory na PBFD to o jakiej książce piszesz -mówiąc, że Twój żakulec nie odbiegał od schematu.
Moje papiery CITES są żółte -międzynarodowe a nie te nasze z których każdy się na świecie śmieje. Co do czwartego miesiąca to udzielając informacji oparłem się na najnowszej pozycji Milana Bartla z roku 2008 "Żako Papousek sedy" str. 16 . Jest to jeden z najlepszych czeskich hodowców Żako, autor publikacji i członek Fundacji Loro Parku więc kwestionujesz nie mój a jego autorytet.
_________________ Pozdrawiam
Rysiek
pysia34
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 20:59
nie będę się z tobą spierać bo jakbym śmiała z takimi autorytetami.... ja się opieram na moim jednostkowym przypadku żako :) które jako 7 miesięczne trafiło do mnie wiele lat temu :) co do żółtych papierów hm żako masz z odłowów??? bo w europie cites nie jest konieczny wewnątrz wspólnoty :) ale to inny temat
czepiłeś się pbfd i wszędzie już wietrzysz ptaki chodzące na wolności z pbfd :)
marcel się okaleczał zanim trafił do mnie od tamtej pory jest z nim bardzo dobrze i obecnie ma normalne nieczesane ani nie przycinane pióra i to na nim stosowałam spray jak widać działał :)
a oko rozjaśniało mu później(bo w ferworze napisałam wyżej że ciemniało :) sorki za przejęzyczenie)
co do kakadu też opierałam się na czeskich polskich i niemieckich publikacjach i dupa...:) nie działa u moich kakadu
Wow, ale pięknie wygląda Jak nie on...
BTW, Ty uważaj na te papugi
zatra, mój ma teoretycznie prawie 12 miesięcy i ma ciemnoszare oczy, a karmiony jest świetnie, pochłania wszystko
A żaczek mojej koleżanki, jak go kupiła, miał 6 m-cy i oczy miał tak samo ciemnoszare, a rozjaśniały mu właśnie jakoś tak, kiedy miał około roku (stąd moje dywagacje jak to naprawdę jest).
Ja tam nie wiem co to za książka i nie chcę podważać niczyjego autorytetu - piszę tylko to, co zaobserwowałam
pysia34
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 07:15
ostatnio jak byłam na Czerniakowskiej trafili tam ludzie, którzy dwa dni wcześniej kupili u Florczuka żako żekomo 5 miesięczne z żółtym okiem i oryginalnymi papierami....
tak to niestety często wygląda :(
Ja również jak ansag podaje kolor oczka na podstawie swojego żaczka -jednego którego mam od 7 miesiąca i wówczas miał całe oko ciemne bez wyraźnej otoczki
kupiłam go wyskubanego a właściwie przyciętego do skóry jeśli chodzi o pióra od hodowcy z Rzeszowa który przywiózł mi go o 1 w nocy w drodze do Szczecina, gdzie wiózł kolejne dwa z późniejszego lęgu dwa razy większe ale on i tak była dla mnie piękny:-) no i jako wybrakowany psychol :) za pół cenny bo inaczej nie stać by mnie było na żaczka z ówczesnej pensyjki Po roku przepierzył się całkowicie i od tamtej pory nigdy się nie skubał, choć zdarzało mu się nerwowo czesać niekiedy to nigdy nie ciął już żadnych piór
Ostatnio zmieniony przez Krysia- Sro Kwi 21, 2010 09:00, w całości zmieniany 1 raz
zatra i pysia34, na anglojęzycznym forum dotyczącym żako (pozwolę sobie wkleić link - http://www.anafricangrey.ca/forum/index.php? ) znalazłam informacje dotyczące rozjaśniania oczu - oboje macie rację U niektórych żaczków oczy rozjaśniają się już nawet w wieku kilku miesięcy, np. od 4 do 6, a u niektórych zdecydowanie później, np. dopiero od 18 m-ca życia. Zależy to także między innymi, tak jak napisał wojtek, od kontaktu ptaszka ze słońcem. Im więcej słońca, tym szybciej oczy jaśnieją Dla potwierdzenia - jeden z żaczków tamtejszego użytkownika miał zupełnie jasne oczy po 6 m-cu życia - mieszkają w Afryce, więc słońca mają pod dostatkiem
pysia34
Okazało się jednak, że Arturek od myhy urodził się 7 grudnia 2009, a nie jak w dokumentach pół roku wcześniej Rozmawiałam z p. Pasikowskim - bardzo sympatyczny człowiek W tym wypadku sprawa koloru oczu rozwiązała się sama - ma dopiero niecałe 5 miesięcy, więc jeszcze ma czas
zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 81 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 21:11
Ja swoje żako wybierałem bezpośrednio od hodowcy spośród siedmiu młodych pochodzących z trzech różnych par. Wszystkie te młode były w wieku od pięciu do siedmiu miesięcy i wszystkie już miały jasne oczy. Co ciekawe zarówno samiec jak i samica miały już ponad 0,5 kg.
Wszystkie te pary pochodziły z odłowu, toteż młode są w pierwszym pokoleniu od dzikich rodziców. Ma to niewątpliwie znaczenie, gdyż kolejne generacje są wynaturzone poprzez brak wszystkich składników jakie rodzice mają na wolności o których my nawet nie wiemy. Oczywiście woliery z młodymi były w nasłonecznionym miejscu ogrodu. I tu w 100% zgadzam się z Milanem Bartlem, że prawidłowo odżywione i niezdegenerowane żako chowane w wolierach zewnętrznych ma mieć jasne oczy już w wieku 4 miesięcy.
ansag Ty możesz karmić młode nawet ptasim mleczkiem, ale bardzo istotne jest czym i jak były karmione rodzice Twojego żaczka i oczywiście jaki ma dostęp do słońca.
_________________ Pozdrawiam
Rysiek
pysia34
Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 06:48
Zatra na słoneczniku u tych suuuper hodowców tak właśnie jest że młode są nad wyraz okazałe
Pozostałe trzy posty jako nic nie wnoszące do tematu zostały przesuniete do kosza.
Ostatnio zmieniony przez Krysia- Nie Kwi 25, 2010 05:23, w całości zmieniany 1 raz
Michallip
Ptaki które hoduję: papugi Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Sty 2007 Posty: 424 Skąd: pomorskie
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 08:41
W przypadku mojej samicy żako oczy są jasno szare. Samica ma w tej chwili niecałe 3 lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum