Rudosterki - Hodowla stadna
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Rudosterki - Hodowla stadna
Nie zauważyłem żeby było osobne sub-forum stworzone dla rudosterek, dlatego też piszę tutaj. Chciałem zapytać czy na forum jest ktoś, kto próbował hodować rudosterki systemem stadnym? Chodzi mi tutaj dokładnie o rupicole, perlata perlata, melanura bądż molinae.
CHodzi mi tu głównie o dwa aspekty:
- Hodowla systemem stadnym rudosterki w obrębie tylko jednego gatunku?
- Hodowla systemem stadnym wielogatunkowa?, (np perlaty z rupicolami w jednej wolierze).
Jeśli ktoś wiedziałby cokolwiek na ten temat to byłbym wdzięczny, mile widziane również linki do stron zagranicznych, bądź literatura w jezyku angielskim, bądz francuskim.
Zaznaczam że woliera byłaby raczej dużych, jak nie bardzo dużych rozmiarów.
Pozdrawiam
CHodzi mi tu głównie o dwa aspekty:
- Hodowla systemem stadnym rudosterki w obrębie tylko jednego gatunku?
- Hodowla systemem stadnym wielogatunkowa?, (np perlaty z rupicolami w jednej wolierze).
Jeśli ktoś wiedziałby cokolwiek na ten temat to byłbym wdzięczny, mile widziane również linki do stron zagranicznych, bądź literatura w jezyku angielskim, bądz francuskim.
Zaznaczam że woliera byłaby raczej dużych, jak nie bardzo dużych rozmiarów.
Pozdrawiam
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Przypuszczam, że nie znajdziesz nikogo kto by wogóle hodował te wszystkie gatunki, a ich najlepszy polski hodowca niedawno zmarł. Przypuszczam, że masz własnie ptaki "w spadku" po nim.
Myślę, że hodowla wielogatunkowa odpada, bo nastąpiła by bastardyzacja i nigdy do końca nie był byś pewny czystości gatunkowej odchowów. Natomiast czy hodowla wspólna jest mozliwa
myślę, że tak, biorąc pod uwagę ich pokrewieństwo z konurami które systemem stadnym mozna hodować.
Myślę, że hodowla wielogatunkowa odpada, bo nastąpiła by bastardyzacja i nigdy do końca nie był byś pewny czystości gatunkowej odchowów. Natomiast czy hodowla wspólna jest mozliwa

No właśnie niestety nie załapałem się na ten spadek po tym hodowcy z Jarosławia, wszystko podobno kupił jeden gość... A szkoda bo podobno miał bardzo dobre pary hodowlane i ptaki "na poziomie". Szkoda również tego hodowcy, nie znałem go osobiście ale słyszałem bardzo wiele pozytywnych opinii. Mało kto również mnoży perlaty czy cruentaty tak jak ten hodowca to robił.
Wracając do tematu. W takim razie wielogatunkowa odpada, bo nam się hybrydy porobią. Masz rację, zwłaszcza że bardzo dużo już jest hybryd w handlu i nie zawsze mam pewność czy teoretycznie molinea jest molineą czy też krzyżówką z frontalis.
Z jednogatunkową w takim razie będę próbował w tym sezonie.
Konury bardzo ładnie się mnożą systemem stadnym w krakowskim zoo więc myślę że jest to pomysł wart uwagi.
Dlatego mi na tym tak zależy bo rudosterki bardzo ładnie się prezentują w stadzie w wolierze ogrodowej, a poza tym dochodzi problem rozpoznania płci... Wiadomo DNA jest drogie i nie ma kto zrobić. A tak może się uda sposobem naturalnym dobrać pary.
Zwłaszcza rupicol mam pokaźne młode stadko które chciałbym właśnie tym systemem hodować. A orientujesz się może jak wygląda sprawa agresji w czasie lęgów??? Ja mnożyłem tylko w osobnych klatkach więc ciężko mi powiedzieć.
Wracając do tematu. W takim razie wielogatunkowa odpada, bo nam się hybrydy porobią. Masz rację, zwłaszcza że bardzo dużo już jest hybryd w handlu i nie zawsze mam pewność czy teoretycznie molinea jest molineą czy też krzyżówką z frontalis.
Z jednogatunkową w takim razie będę próbował w tym sezonie.
Konury bardzo ładnie się mnożą systemem stadnym w krakowskim zoo więc myślę że jest to pomysł wart uwagi.
Dlatego mi na tym tak zależy bo rudosterki bardzo ładnie się prezentują w stadzie w wolierze ogrodowej, a poza tym dochodzi problem rozpoznania płci... Wiadomo DNA jest drogie i nie ma kto zrobić. A tak może się uda sposobem naturalnym dobrać pary.
Zwłaszcza rupicol mam pokaźne młode stadko które chciałbym właśnie tym systemem hodować. A orientujesz się może jak wygląda sprawa agresji w czasie lęgów??? Ja mnożyłem tylko w osobnych klatkach więc ciężko mi powiedzieć.
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
U mnie zima ( grudzień, styczeń, luty) w klatce 100x50x80 Lato (lęgi) woliera 3x2x1 m
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Ja kiedyś korespondowałem z jego synem. Podobno wszystkie papugi powędrowały w świat.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Ja w takiej klatce miałem odchowy a jak się w niej znalazły to opisłaem w:
http://ptakiegzotyczne.net/rudosterka.php
http://ptakiegzotyczne.net/rudosterka.php
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
Bardzo ładne maluchy:) samiczkę może bym nawet zakupił od Ciebie? Ja zauważyłem u siebie że jesli poszczególne pary rudosterek się widzą (są w sąsiednich wolierach) to są spore problemy z lęgami.. .
Wiele osób podaje że rudosterki już po 1 roku roku mogą gniazdować. Z doświadczenia jednak wynika że najlepiej gniazdują ptaki 2 a najlepiej 3 letnia. U łodch wystepuje zaparcie jaja, lub problemy z odchowem młodych. Dorosłe rudosterki (4-5 letnie) często wyprowadzają po dwa lęgi w ciągu roku.
Wiele osób podaje że rudosterki już po 1 roku roku mogą gniazdować. Z doświadczenia jednak wynika że najlepiej gniazdują ptaki 2 a najlepiej 3 letnia. U łodch wystepuje zaparcie jaja, lub problemy z odchowem młodych. Dorosłe rudosterki (4-5 letnie) często wyprowadzają po dwa lęgi w ciągu roku.
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)