Rudosterka zielonolica i brązowoucha

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Rudosterka zielonolica i brązowoucha

Post autor: GoldAngelo » pn maja 03, 2010 10:48

Witam! Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad kupnem młodej parki rudosterek. W związku z tym proszę was o rady, który gatunek wybrać, jakie są jego ceny w obrębie Krakowa, Proszowic, Buska i ich okolicach. Wiem, że zielonolica to koszt ok 250 zł.
1. Możecie polecić mi dobrych hodowców od których spokojnie mógłbym kupić młodą parkę, która nie będzie spokrewniona i osoba ta nie sprzedała by mi chorych ptaków? Ktoś może ma tutaj na forum młode Rudosterki na sprzedaż, najlepiej z parkę z dokumentami i badaniami DNA?
2. Jakie są trudności, wymogi i różnice w ich hodowli?
3. Możecie polecić mi materiały na temat rudosterek, może jakąś książkę?
4. Mógłby ktoś po łebkach opisać mi ich zachowanie itp?

Szukałem informacji w necie, ale Rudosterki są hodowane raczej rzadko. Wolę ptaki wychowane przez rodziców, nie wykarmiane ręcznie.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt maja 04, 2010 00:12

Moja wiedza o Rudosterkach jest znikoma.
Rudosterkę Zielonolicą mam od miesiąca, kupiłam ją jak miała niespełna dwa miesiące (w najbliższym czasie zamierzam dokupić mu/jej partnera). Jest wychowana przez rodziców. Nie wiem gdzie zamierzasz je trzymać, w domu czy w wolierze ? Nasza jest w domu, oswoiła się bardzo szybko, czasami jest wręcz namolna :mrgreen: Jest cicha i spokojna, nie niszczy (jak jesteśmy w domu Franek ma otwartą klatkę). Nie upodobał sobie jednego domownika, do mnie i do męża przylatuje tak samo, tylko do 3 letniego synka rzadziej. Również (jak się rozzłości i "pluje jadem") wszystkich dziobie tak samo, ale i tak zaraz jest wielka miłość i się przytula :lol:
Jeśli chodzi o publikacje o Rudosterkach to sama też jestem zainteresowana :-D
Na pewno jest artykuł o Zielonolicej w Nowej Exocie nr.4/2006 i o innych nr. 2 i 3/2006.
Franka kupiłam od Miśka Papugi.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt maja 04, 2010 17:22

misia458, a ile za nią zapłaciłaś(oczywiście, jeśli mogę spytać;-))? Jestem zwolennikiem trzymania papug w wolierach, których budowę planuję na wakacje:)(wtedy właśnie chciałbym je zakupić) A jakieś internetowe publikacje na ten temat? W końcu mogłem jakąś stronę pominąć. Ja mam kilka książek o papugach, ale są tam tylko wybrane gatunki i ogólnikowe informacje.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » wt maja 04, 2010 19:46

O rudosterkach jest skąpo w sieci, ale na angielskich stronach są fajne artykuły.
Wojtek

karolb8
Ptaki które hoduję: brak

Post autor: karolb8 » wt maja 04, 2010 20:56

witam wszystkich
misia458 Franka kupilas moze gdzies w okolicach Warszawy ,a jak tak to jak mozesz to prosil bym o namiar chetnia bym sobie sprawil rudosterke

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt maja 04, 2010 21:04

Cena Franka nie jest żadną tajemnicą, dałam za niego 250zł.
Gdybym miała taką możliwość też bym chciała mieć wolierę :mrgreen:
Wojo, mógłbyś podać jakiś link z ciekawym artykułem.
Tutaj go kupiłam http://www.hodowlapapug.com/ pociągiem po niego jechałam :lol:
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » wt maja 04, 2010 23:47

Ja buduję wolierę z 4 boksami, każdy 1mx2mx3m(szerxwysxdł). Ile rudosterek zielonolicych lub brązowouchych mógłbym trzymać w takim boksie?
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr maja 05, 2010 17:04

GoldAngelo, Masz 4 boksy to 4 pary. Rudosterki trzymamy w okresie lęgowym parami. Zresztą poza nim chyba też. Nie słyszalam o hodowli stadnej tych ptakow.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » śr maja 05, 2010 17:12

Ja znam dwóch hodowców którzy poza sezonem lęgowym trzymaja te ptaki w grupie.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr maja 05, 2010 17:41

szkot, To wiem :mrgreen: ale hodowli stadnej czyli rozmnażania w stadzie chyba jeszcze nikt nie praktykował.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » śr maja 05, 2010 21:31

Oki, no to ja zacznę już rozrysowywać plan woliery:) Al, Możesz mi napisać jakieś porównanie zielonolicych i brązowouchych? Które są bardziej agresywne względem innych papug? Jak wyglądają u nich lęgi?
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw maja 06, 2010 14:26

GoldAngelo, Niestety nie mogę Ci pomoc, mam tylko jedną :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”