Dokumenty przy zakupie papugi

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

dariap2006
Ptaki które hoduję: żakuniu przybądź

Dokumenty przy zakupie papugi

Post autor: dariap2006 » ndz mar 22, 2009 12:27

Chciałam się dowiedzieć jakie dokumenty powinien przedstawić mi hodowca gdy będę kupowała u niego żako i jak mają one wygladać?Czy zobowiązany jest do pokazania mi papierów na swoją hodowlę, na rejestrację rodziców i rejestrację młodych(gdzie dokonuje się rejestru,czytałam ze przychodzi ktoś z PIW, przez kogo powinny być podpisane)?Czy papiery te powinny być podpisane przez weterynarza?Jakie dokumenty powinnam otrzymać razem z ptakiem?Czy ptak powinien być zaobrączkowany, czy ten obowiązek należy do mnie i czy jest konieczny?Czy ptaki powinny być przebadane (kał, badania DNA)już u hodowcy?
Marzę o żako!

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz mar 22, 2009 14:14

Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz mar 22, 2009 21:30

Masz rację to jest w dziale dla Ciebie nie widocznym.
Hodowca musi dać Ci swiadectwo o urodzeniu w jego hodowli, które wystawia Powiatowy Lekarz Weterynarii. Jeśli ptak jest zaobrączkowany w tym swiadectwie będzie jego numer. Zapewne dostaniesz ksero takiego dokumentu. Umowę kupna sprzedarzy spożądzisz na miejscu.
Wpisz w wyszukiwarkę umowa kupna, powinno wyskoczć kilka tematów. Sprawdz też Download

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz mar 22, 2009 21:39

Nie "musi", zgodnie z Ustawą o ochronie przyrody, dokument o pochodzeniu [oryginał lub kopię] ptaka musi przekazywać podmiot handlujący zwierzetami. Natomiast osoba fizyczna nie jest zobowiązana ustawowo do przekazywania takich dokumentów, mimo że jest zobowiązana do ich posiadania gdy sprzedaje lub wyraża chęć sprzedazy posiadanych ptaków. Kupujący natomiast nie może kupić ptaków bez dokumentów o pochodzeniu pod groźbą kary więzienia od 3 miesięcy do 5 lat. Ustawa o ochronie przyrody zawiera zresztą znacznie więcej niedoróbek niż tylko tą :!:

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn mar 23, 2009 05:19

Najprawdopodobniej ptak którego chcesz kupić bedzie miał wszczepiony czip. Tak jak wyżej pisałem do rejestracji będzie Ci potrzebne świadectwo o urodzeniu w hodowli i umowa kupna sprzedarzy.

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » pn mar 23, 2009 09:01

Umowa kupna sprzedaży jest potrzebna? Nie wystarczy samo świadectwo?
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn mar 23, 2009 10:53

Muszisz mieć jakiś "papier", że ptak jest twój. No bo na jakiej podstawie urzednik ma zarejestrować "na ciebie" :?:

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » pn mar 23, 2009 12:55

posiadasz swidectwo urodzenia - skądś go musisz mieć?? skoro masz świadectwo masz i ptaka??
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn mar 23, 2009 15:46

Teoretycznie, w przypadku oryginału świadectwa masz rację, ale nie do końca, bo też można oryginalne świadectwo ukraść. W przypadku kopi świadectwa już nie masz całkowicie racji, bo kopi możesz narobić ile chcesz i w takim przypadku "oryginałem" jest tylko papier potwierdzający, że konkretna osoba jest nowym włascicielem zwierzaka.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn mar 23, 2009 16:11

JC pisze:W przypadku kopi świadectwa już nie masz całkowicie racji, bo kopi możesz narobić ile chcesz i w takim przypadku "oryginałem" jest tylko papier potwierdzający, że konkretna osoba jest nowym włascicielem zwierzaka.

Na każdej kopi musi być odręczna notatka hodowcy, którego ptaka sprzedaje (nr obrączki} ile szt. i podpis. Tak samo na umowie ile szt i nr. obrączki.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn mar 23, 2009 16:59

Nie, takie wymagania Ustawa kieruje wyłacznie do firm handlujących zwierzętami. Natomiast znakowanie [obrączkowanie] nie jest wymagane w Polsce u żadnych zwierząt egzotycznych.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn mar 23, 2009 17:24

Tak mi kazał robić PLW mam numer hodowli i też jest wpisany w świadectwie.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn mar 23, 2009 19:57

Kazał, ale nie musiał ;-) Takie sobie wymyśilł własne przepisy :lol:

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt mar 24, 2009 01:48

JC pisze:Takie sobie wymyśilł własne przepisy

Sama nie wymyśliła, wymyślili ci z ,, Salamandry" jak była na jakimś szkoleniu. Przynajmniej tam mi mówiła. :-P

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt mar 24, 2009 10:48

Ooo :!: to mamy kolejną instytucję "twórców prawa" w Polsce: sejm, senat, rząd i SALAMANDRA :lol:

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » śr mar 25, 2009 09:25

Mam w domu "poradnik dla urzędników starostw powiatowych" wydany przez Salamandrę. Na okładce widnieje napis że jest to interpretacja przepisów a nie prawo...i że Projekt współfinansowany, z Unii Europejskiej. Jak dokładnie brzmi to sformułowanie napisze wam jak wrócę do domu... bo nie pamiętam ale normalnie śmiech na sali...

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » sob kwie 18, 2009 12:04

Może mi ktoś na maila podesłać, wzór umowa kupy sprzedaży papugi??? Jestem bardzo ciekaw jak coś takiego wygląda.... styryl86@wp.pl

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » pt kwie 24, 2009 21:43

Ja jak kupowałem swoje żako to z hodowcami spisalismy zwykła umowę sprzedaży kota/psa, których pełno w internecie. "Kota" i "psa" zmienilismy na "papuga" i było OK.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » czw mar 11, 2010 20:50

Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem kakadu małej (C. ducorpsii) poza standardowymi dokumentami (zaświadczenie o wykluciu w hodowli, dokument rejestracyjny ze starostwa) otrzymałem również wypis z księgi hodowlanej. Wiem dokładnie kim byli rodzice (numery obrączek, numery dokumentów rejestracyjnych), kiedy zostały złożone jajka, kiedy pojawiły się pisklęta. Niby nic takiego, jednak zaskoczyło mnie to bardzo pozytywnie :)
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
ansag
Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kontakt:

Post autor: ansag » śr kwie 21, 2010 12:43

A co, w przypadku kiedy ktoś sprzedaje papugę innej osobie, a ona zaniecha rejestracji i za jakiś czas sprzeda papugę kolejnemu człowiekowi?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”