Dokumenty przy zakupie papugi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żakuniu przybądź
Dokumenty przy zakupie papugi
Chciałam się dowiedzieć jakie dokumenty powinien przedstawić mi hodowca gdy będę kupowała u niego żako i jak mają one wygladać?Czy zobowiązany jest do pokazania mi papierów na swoją hodowlę, na rejestrację rodziców i rejestrację młodych(gdzie dokonuje się rejestru,czytałam ze przychodzi ktoś z PIW, przez kogo powinny być podpisane)?Czy papiery te powinny być podpisane przez weterynarza?Jakie dokumenty powinnam otrzymać razem z ptakiem?Czy ptak powinien być zaobrączkowany, czy ten obowiązek należy do mnie i czy jest konieczny?Czy ptaki powinny być przebadane (kał, badania DNA)już u hodowcy?
Marzę o żako!
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Tu masz temat. http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... mowa+kupna
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
Masz rację to jest w dziale dla Ciebie nie widocznym.
Hodowca musi dać Ci swiadectwo o urodzeniu w jego hodowli, które wystawia Powiatowy Lekarz Weterynarii. Jeśli ptak jest zaobrączkowany w tym swiadectwie będzie jego numer. Zapewne dostaniesz ksero takiego dokumentu. Umowę kupna sprzedarzy spożądzisz na miejscu.
Wpisz w wyszukiwarkę umowa kupna, powinno wyskoczć kilka tematów. Sprawdz też Download
Hodowca musi dać Ci swiadectwo o urodzeniu w jego hodowli, które wystawia Powiatowy Lekarz Weterynarii. Jeśli ptak jest zaobrączkowany w tym swiadectwie będzie jego numer. Zapewne dostaniesz ksero takiego dokumentu. Umowę kupna sprzedarzy spożądzisz na miejscu.
Wpisz w wyszukiwarkę umowa kupna, powinno wyskoczć kilka tematów. Sprawdz też Download
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Nie "musi", zgodnie z Ustawą o ochronie przyrody, dokument o pochodzeniu [oryginał lub kopię] ptaka musi przekazywać podmiot handlujący zwierzetami. Natomiast osoba fizyczna nie jest zobowiązana ustawowo do przekazywania takich dokumentów, mimo że jest zobowiązana do ich posiadania gdy sprzedaje lub wyraża chęć sprzedazy posiadanych ptaków. Kupujący natomiast nie może kupić ptaków bez dokumentów o pochodzeniu pod groźbą kary więzienia od 3 miesięcy do 5 lat. Ustawa o ochronie przyrody zawiera zresztą znacznie więcej niedoróbek niż tylko tą 

-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
Umowa kupna sprzedaży jest potrzebna? Nie wystarczy samo świadectwo?
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
posiadasz swidectwo urodzenia - skądś go musisz mieć?? skoro masz świadectwo masz i ptaka??
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Teoretycznie, w przypadku oryginału świadectwa masz rację, ale nie do końca, bo też można oryginalne świadectwo ukraść. W przypadku kopi świadectwa już nie masz całkowicie racji, bo kopi możesz narobić ile chcesz i w takim przypadku "oryginałem" jest tylko papier potwierdzający, że konkretna osoba jest nowym włascicielem zwierzaka.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
JC pisze:W przypadku kopi świadectwa już nie masz całkowicie racji, bo kopi możesz narobić ile chcesz i w takim przypadku "oryginałem" jest tylko papier potwierdzający, że konkretna osoba jest nowym włascicielem zwierzaka.
Na każdej kopi musi być odręczna notatka hodowcy, którego ptaka sprzedaje (nr obrączki} ile szt. i podpis. Tak samo na umowie ile szt i nr. obrączki.
-
- Kontakt:
Mam w domu "poradnik dla urzędników starostw powiatowych" wydany przez Salamandrę. Na okładce widnieje napis że jest to interpretacja przepisów a nie prawo...i że Projekt współfinansowany, z Unii Europejskiej. Jak dokładnie brzmi to sformułowanie napisze wam jak wrócę do domu... bo nie pamiętam ale normalnie śmiech na sali...
-
- Kontakt:
Może mi ktoś na maila podesłać, wzór umowa kupy sprzedaży papugi??? Jestem bardzo ciekaw jak coś takiego wygląda.... styryl86@wp.pl
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Ja jak kupowałem swoje żako to z hodowcami spisalismy zwykła umowę sprzedaży kota/psa, których pełno w internecie. "Kota" i "psa" zmienilismy na "papuga" i było OK.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem kakadu małej (C. ducorpsii) poza standardowymi dokumentami (zaświadczenie o wykluciu w hodowli, dokument rejestracyjny ze starostwa) otrzymałem również wypis z księgi hodowlanej. Wiem dokładnie kim byli rodzice (numery obrączek, numery dokumentów rejestracyjnych), kiedy zostały złożone jajka, kiedy pojawiły się pisklęta. Niby nic takiego, jednak zaskoczyło mnie to bardzo pozytywnie :)
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl