Jakie gatunki z falistymi w klatce ?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

spechodowca
Ptaki które hoduję: nimfy, faliste,Za czy lata aleksy obrożne

Jakie gatunki z falistymi w klatce ?

Post autor: spechodowca » pn mar 15, 2010 21:46

spróbuje zrobić jak radzi haszek ale jeżelito niezdadziała to ja już niewiem.Niedługo zbuduje woliere ogrodową i umeszcze tam tą pare falistych plus pare falistych młode i pare nimf młode nauczone jeść owoców warzyw zielenin itp. może się nauczą

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pn mar 15, 2010 21:57

Ale zanim nie nauczą się jesć te zieleniny to nawet nie myśl o lęgach. I jełśi chodzi o lęgi to nie łączyła bym nimf i faliustych w jednej wolierze.

spechodowca

Post autor: spechodowca » wt mar 16, 2010 08:39

ale gadałęm z doświadczonym chodowcom co jest moim kolegą tu macie link do stronu i jego papug http://www.papugi-stachowiak.yoyo.pl/ mówił mi że jak jest duża woliera to można połączyć faliste z nimfami

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt mar 16, 2010 14:39

Nie jestem "doświadczonym hodowcom" ale słuchając rad doświadczonych hodowców z Forum nie polecam trzymania nimf i falek w jednej wolierze w okresie lęgowym. (Na zdjęciach widać, że falki są trzymane w dużych klatkach, które autor nazywa "wolierami" więc tym bardziej bym nie ryzykowała)

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt mar 16, 2010 15:57

pysia34 pisze:pewnie gotował męszczyzna :)

Czyżbyś miała w domu takiego mężczyznę co tak tylko potrafi ugotować jajka :?:

haaszek pisze:ale słuchając rad doświadczonych hodowców z Forum nie polecam trzymania nimf i falek w jednej wolierze w okresie lęgowym.

Nie zgodzę się z tą tezą haaszek, u mnie i u wielu znajomych nawet teraz u mojego brata bez problemu w jednej wolierze podkreślam wolierze nimfy razem z falistymi odbywały /ją niczym nie zakłucone lęgi nie ma żadnych przeciwskazań a powiem nieskromnie że hodowałem tak faliste z nimfami bodajże z 15 lat może i troszkę więcej.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt mar 16, 2010 15:59

Ja też tak mam i nigdy nie było problemów, jedynie należy młode falki zabierać do innej woliery. Bo 3 miesięczna samiczka falki to latający dynamit.

sebastian
Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
Kontakt:

Post autor: sebastian » wt mar 16, 2010 18:35

zgodzę sie z coco i al miałem takie pary w średniej wielkości wolierce i wyprowadziły razem pare lęgów ( ptaki znały się długi czas były wpuszczone do wolierki razem jako młode osobniki same się dobrały i razem lęgowały )
pozdrawiam sebastian

spechodowca

Post autor: spechodowca » wt mar 16, 2010 19:32

no ale ten pan ma w takich klatkach odzielnie ptaki a szczególnie w jednej wilkeij wolierze ma pare aleksandret obrożnych.Ale gy mu pokazałęm u siebie gdzie chce mieć wielką wolierę to mi powiedział że moge spokojnie trzymać w niej nimfy i faliste

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt mar 16, 2010 19:37

Z kolei u mnie w dużym pomieszczeniu te same ptaki o których piszecie też odbywały lęgi. Jednak faliste wchodziły nimfom do budki i mordowały im pisklęta.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » wt mar 16, 2010 23:39

Faliste to ptaszki z adhd , dostałam 3 sztuki falek chciałam je dać do klatki z kozami to tak je dręczyły że biedne kuzki zabrałam .Na wiosnę będę mieć wolierę z 3 parkami nimf , parka kuzek i góra 2 pary falistych bo ich sie ogarnąć nie da :) one podobne zabijaki jak wróbliczki czy nierozłączki są .... Ale kiedyś miałam w 1 klatce naprawdę mieszankę i falki były spokojne bo miały miejsce .Więc zależy to przede wszystkim od tego żeby każda papuga miała swoje miejsce .
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a

spechodowca

Post autor: spechodowca » czw kwie 01, 2010 15:09

ja mam pytanie czy faliste papugi można trzymać z zeberkami albo z nimfami przez cały rokw bardzo dużej wolierze??

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw kwie 01, 2010 15:20

Zewnętrznej? O ile wiem zeberek nie powinno się trzymac zimą w nieogrzewanej wolierze. I co to znaczy "bardzo duża"?

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » czw kwie 01, 2010 20:17

ja z tego co zauważyłam to faliste nie za bardzo lubią towarzystwo małych ptaków a co dopiero drobnej egzotyki.Faliste są strasznie zaczepne i męczą zeberkę ale w dużej wolierze to kto wie..
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a

spechodowca

Post autor: spechodowca » czw kwie 08, 2010 16:29

chodzi mi oto że chciałbym od maja do pażdziernika lub września włożyc klatke gdzie są para zeberekdo woliey gdzie będą faliste zeberki będą przywieszone do sciany a faliste będą na całęj wolierze tylko niewejdą do tej klatki czemu lepiej je przywieśić parze nimf czy parze falistych jak doradzacie?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw kwie 08, 2010 16:43

spechodowca, Nic nie rozumiem ? po co zeberki w klatce w wolierze u papug ?
Co masz zamiar zrobić aby papugi nie siadały na klatce i nie srały na zeberki :evil:

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw kwie 08, 2010 16:47

Z nimfami mogą przebywać w tej samej wolierze. Po co mają siedzieć zamknięte w małej klatce :?:

spechodowca

Post autor: spechodowca » sob kwie 10, 2010 10:09

no tak tylko myślałęm że nimfy i zeberki niemogą być razem.Próbowałęm już wszystkiego ale moje faliste nawet nietkneły jajka marchwi wsyzstkiego co im dawałęm tylko ziarno jedzą i wode piją nawet zieleninki nie jedzą

Jacek 1 27
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: Jacek 1 27 » sob kwie 10, 2010 21:20

W tamtym sezonie miałem wpuszczone dwie pary zeberek z falkami i nimfami, nie było żadnych przejawów agresji ale o lęgach zeberek zapomnij. U mnie każde wybudowane gniazdo zeberek faliste rozbierały nagminnie.

spechodowca

Post autor: spechodowca » sob kwie 10, 2010 22:11

a czy moge trzymać cukrówki z zeberkami przecież obydwa to prostodzioby tylko że jedne to amadyny a drugie to gołębie.Jezeli mogre to będą razem a faliste w innej częsci woliery i nimfy w innej częsci woliery bo mi chodziło oto z czym bym mógł mieć zeberki

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob kwie 10, 2010 22:47

Czegoś nie rozumiem - temat brzmi lęgi. A przeciez papug które
spechodowca pisze:moje faliste nawet nietkneły jajka marchwi wsyzstkiego co im dawałęm tylko ziarno jedzą i wode piją nawet zieleninki nie jedzą
nikt odpowiedzialny nie będzie rozmnażał.
Więc o budkach, gniazdach itd. dla nimf, zeberek czy innych ptaków w wolierze gdzie są faliste zapomnij.
Musiałbyś mieć zupełnie inne pomieszczenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”