Tolerowanie dzieci przez papugę

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
tomson
Ptaki które hoduję: Mnicha Nizinna
Kontakt:

Tolerowanie dzieci przez papugę

Post autor: tomson » czw mar 11, 2010 21:38

Witam
Zostałem wreszcie szczęśliwym posiadaczem papugi dzięki @roxerowi

Można powiedzieć że Choco zaakceptował nas w sumie od pierwszego dnia.
Zdażają się chwilowe sytuacje kiedy nas dziobie ale wtedy dajemy mu spokój i po chwili wszystko jest OK.
Mamy problem z dziecimi (8 i 10 lat)
Choco nie akceptuje dziewczynek wcale.
Zdarza się że przyleci i wyląduje na głowie lub ramieniu ale pod żadnym pozorem nie da się zbliżyć z ręką do niego.
Gdy do niego mówią lub się zbliżają to skrzeczy (jak wrona) i nie podejmuje dialogu

Nie wiem w jaki sposób go przekonać do dzieciaków, może ktoś z was ma jakieś podobne doświadczenia.
Wymyśliłem narazie że codziennie jest karmiony owocem/warzywem z ręki przez córki, dodatkowo podają mu wodę w szklance.
W tych sytuacjach jest spokojny chyba że nie zauważy że podaje się mu pokarm

kilka fotek pupila

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Tomson

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » czw mar 11, 2010 22:40

Dobry sposob wybrales tomson, z tymi owocami od dzieci.Caly czas uwazaj,generalnie papugi za dziecmi nie przepadaja.Oswojona mnicha w domu jest naprawde bardzo fajna.Mialem kilka lat taka,to madre papugi. :-D
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw mar 11, 2010 22:44

Prawdziwa gwiazda :mrgreen: Widać,że lubi być fotografowany.Może do tej pory nie miał kontaktu z dziećmi i stąd ta reakcja.Dłoni zazwyczaj nie lubi większość papug a dzieci mają jeszcze dziecinne głosiki które są wyższe niż u dorosłych.Dzieci robia więcej zamieszania bo są spontaniczne i ruchliwe i może przez to jest taki nieufny.Nie wiem czy moje myślenie jest słuszne i ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy.Trzeba mu dać więcej czasu na oswojenie się z nową sytuacją i obserwować czy bedzie lepiej.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Mniszek”