zaniedbanie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-

Awatar użytkownika
dzem3
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska

Post autor: dzem3 » sob sty 30, 2010 23:38

Al pisze:Jak to sobie wyobrażasz i do kogo potem trafi ptak ? Podejżewam że zbyt dużo byłoby kandydatów na takiego ptaka - kto go dostanie - kto wpłacił więcej, ma bliżej do ptaka itd.

najpierw może wypowiedzmy się na temat czy ktoś w ogóle by się przyłączył z Was do takiej zrzutki, a dopiero potem podejmiemy temat do kogo trafiłby URATOWANY PTASZEK!!!

krzkoper pisze:Kochani spoko nikt takiego ptaka nie dostanie tylko ogrod zoologiczy ktory bedzie ptaka chcial /nie kazdy ogrod zoologiczny chce dodatkowego klopotu /a co do zako ze sie skubie to nie wina wlasciciela ptaka tylko psychiki ptaka a i otoczenie swoje robi.Krzysztof

JEŚLI CHODZI O ODDANIE POTEM TAKIEGO URATOWANEGO PTAKA DO ZOO TO TAK JAKBY TRAFIĆ Z DESZCZU POD RYNNĘ!!! Z wielu ogrodów zoologicznych należałoby zabrać ptaki i nie tylko ptaki. Podopieczni tych miejsc mają tam warunki delikatnie mówiąc TRAGICZNE.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dzem3

Post autor: dzem3 » ndz lut 21, 2010 22:42

mam już 500 zł na uratowanie żakusia czy jest ktoś chętny aby się przyłączyć tę kasę zdobyłem od znajomych z pracy i od rodziny. Jeśli ktoś chciałby pomóc poprawić komfort życia biednego ptaszka proszę o kontakt i ewentualne wsparcie finansowe.
Jak tylko uda mi się zrobić fotkę biedaka to zamieszczę tutaj.
Pozdrawiam

krzkoper
Ptaki które hoduję: zako, amazonki, lory,kakadu

Post autor: krzkoper » pn lut 22, 2010 01:31

a ten xakus ile ma ksxtowac

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » pn lut 22, 2010 05:23

Wlacze sie do dyskusji ponownie. Wykupilismy kilkoro papug ze sklepow . (Wojtek znam opinie - miejsce dla nastepnych ale czasami wlasciciele maja dosyc czekania latami na kupca i juz ponownie nie decyduja sie na przyjecie do sklepu zako). Po moim ogloszeniu i prosbie o pomoc dla dwoch zako aby je wykupic udalo sie zebrac troszke pieniedzy a reszte sami dolozylismy .
Zaczki znalazly dobre domy
Napewno doleze sie i teraz,ale nadal problem z zakiem....co dalej kto podejmie sie sie opieki nad nim? czy jest juz osoaba godna zaufania?
Duza to takze odpowiedzialnosc jezeli ptak sie skubie.
Jezeli ten ptak jest w zlych warunkach to potrzebna jest rozmowa z wlascicielem i wplyniecie na obnizenie ceny dla dobra ptaka bo gdy wyskubie sie kompletnie to juz napewno wlasciciel nie bedzie mial nabywcy .
Miejmy nadzieje,ze to pomoze w obnizeniu ceny.
Moj e-mail jest dostepny wiec prosze o wiadomosc.
Pozdrawiam
Lidia
Lidia

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » pn lut 22, 2010 10:02

Takich ptaków jest naprawdę sporo i nie jesteśmy w stanie pomóż im wszystkim, ja sam adoptuję już nie chciane aleksandretty, a co do Żako to w miejscowości Limanowa też jest taki Żaczek - liberyjski, od chyba ponad roku siedzi ciągle w klatce (omega chyba 2), owoców u niego nie widziałem, pokarm też taki jaki jest na sklepie w małych miejscowościach mieszanka słonecznika i prosa lub same orzeszki bo takie u niego też widziałem, przynajmniej klatkę mu sprzątają raz na jakiś czas no i skubania jeszcze nie ma. Ptak się nigdy nie sprzeda w tej miejscowości za 3000zł więc będzie tam wegetował w ciemnym sklepie. Szkoda że nie ma ogólnopolskiej organizacji która to by się takimi przypadkami zajmowała, bo zebrać 3000zł to dla nich byłby pikuś a np mnie nie stać na jednorazowy taki wydatek chociaż zawsze chciałem mieć Żako i kiedyś to na pewno nastąpi.
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

Awatar użytkownika
dzem3

Post autor: dzem3 » pn lut 22, 2010 17:37

Apel odwołuję ponieważ dzisiaj po wizycie w sklepie dowiedziałem się, że właściciel nie chce Go już sprzedać zostawia paputa sobie.
Pocieszające jest to, że już nie widać u niego skubania a dzisiaj przywitał mnie głośnym DZIEŃ DOBRY!
Cieszę się że Żaczek wygląda o niebo lepiej ma czysto w klatce, tylko jeden malutki minus dla właściciela sklepy ptak wygląda na bardzo chcącego polatać.
A oto jego aktualne zdjęcie szkoda, że nie mam tych sprzed kilku miesięcy gdzie ptak wyglądał źle.
Obrazek

Obrazek

Dziękuję tu za chęć pomocy Robi. Gdyby wszyscy ludzie byli tacy wrażliwi na zło spotykające zwierzęta w ludzkim świecie było by im lepiej!
Pozdrawiam

krzkoper

Post autor: krzkoper » pn lut 22, 2010 18:38

witam !!!! widze ze jestes dobrym czlowiekiem,jesli kiedykolwiek chcialbys kupic zako to daj mi znac, bedziesz mial u mnie wielka promocje na takiego ptaszka, bo wiem jedno ze warto sprzedac za niska cene dla kogos kto kocha te wspaniale papugi niz dla byle kogo za dobra cene,JA OSOBISCIE KOCHAM BARDzO TE PAPUGI MAM MLODE kazdego roku.I szczesliwy jestem jak idzie '' bidula '' do kochajacych ludzi do dobrego domu. Pozdrawiam Krzysztof

Awatar użytkownika
dzem3

Post autor: dzem3 » pn lut 22, 2010 19:20

Witam!
Dzięki za te miłe słowa! Zawsze marzyłem i marzę o Żako ale niestety jak na razie moje możliwości finansowe nie pozwalają mi na zakup takiego ptaszka. W moim domu zawsze zwierzęta były i są traktowane na równi z pozostałymi członkami rodziny. Obecnie mam dwie aleksy jedna kupiona druga oddana przez jednego z userów bo mieli problemy zdrowotne (alergia). Teraz cieszę się że ptaki mają towarzystwo a ja mam wiernych i oddanych pupili. Kocham zwierzaki wszystkie ale o papugach zawsze marzyłem. Pamiętam jak miałem swoje pierwsze papużki faliste miałem wtedy 6 lat. Jedna zdechła bo mieliśmy remont w mieszkaniu i zatruła się farbą a druga albo była mocniejsza albo z tęsknoty też po kilku miesiącach zmarła. Płakałem jak nie wiem co. Teraz jak widzę takie biedne zwierzaki w zoologicznych to serce mi pęka bo ludzie potrafią być tak okrutni i być tak nieodpowiedzialni. Cieszę się, że Żakulec z tego sklepu się poprawił i ma lepiej a przede wszystkim cieszę się, że właściciel sklepu chyba zrozumiał, że było z nim źle. Pozdrawiam wszystkich, który tak jak mi nie jest obojętny los biedaków w metalowych mini klatkach w centrach handlowych.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pn lut 22, 2010 19:26

dzem3, jak potrze na te zdjęcia, to mi się wydaje, że ta papuga na zdjęciu to może nie być ta sama, o której pisałeś wcześniej, może on ją podmienił, bo tamta mu psuła wizerunek sklepu. Papuga skubiąca się, tak szybko z tego nałogu nie wychodzi, a nawet jak wyjdzie, to nie wierzę, że może to zrobić w takich warunkach jakim jest sklep, coś mi tu nie pasuje. Ja mam skubiące się żako i chociaż dostaje wszystko co najlepsze, stale ma otwartą klatkę, ja poświęcam jej dużo czasu, a papuga i tak się skubie.

Awatar użytkownika
dzem3

Post autor: dzem3 » pn lut 22, 2010 19:32

wiesz że mnie to teraz zastanowiło bo tamten żakuś miał bardzo brzydki ogonek i brzuszek wyskubany. Co prawda nie byłem w tym sklepie przez kilka miesięcy ale teraz kojarzyć zaczynam, że nigdy nie słyszałem by tamta papuga coś mówiła a ten dzisiaj gadał kilka razy DZIEŃ DOBRY. Teraz to dałaś mi zagadkę, ale gdyby tak było to ten właściciel to kawał .... Będę chodził tam często i zobaczymy jak żakuś się miewa bo jeśli faktycznie podmienił ptaki to wcześniej czy później znów może dziać się źle tylko wtedy będzie można wcześniej reagować. Mam tylko nadzieję, że to tylko nasze obawy, które daj boże się nie potwierdzą - chciałbym tego!
Pozdrawiam

krzkoper

Post autor: krzkoper » pn lut 22, 2010 19:36

ODkladaj pieniazki, napewno bedziesz mial u mnie wielki rabat ,napisz gdzie mieszkasz
WITAM!!!! napisz mi jak i co dajesz papudze do jedzenia, wogole opisz mi papuge,musze pochwalic sie ale 4 zako udalo mi sie doprowadzic do ladnego upierzenia.Krzysztof

Figa, napisz cos o papudze zako ,opisz ja dokladnie.Krzysztof
Połączyłam trzy posty
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 19:44 przez krzkoper, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
dzem3

Post autor: dzem3 » czw mar 04, 2010 19:35

byłem dzisiaj w odwiedzinach u Żaczka nadal jest ok! nadal ładnie wygląda, ma świeże jedzonko, owoce prawie czysto w klatce i miłe zaskoczenie kolejne słówko wypowiedziane ZAPRASZAM ZAPRASZAM! Oby tak dalej!
Szkoda mi tylko tych innych ptaków w innych sklepach zoologicznych bo czasami to aż łzy same lecą na ich widok.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla- Ary”